Potrivit unui nou studiu, femeile tind să se concentreze mai mult asupra trăsăturilor persoanelor pe care abia le-au cunoscut, în comparație cu bărbații.
„Felul în care ne mișcăm ochii atunci când privim o persoană nouă ne afectează abilitatea de a recunoaște acea perosană mai târziu”, a declarat cercetătoarea Jennifer Heisz. „Am descoperit că femeile se uită mai mult la fețele noi, ceea ce le permite să își creeze o memorie superioară și mai bogată”, a adăugat aceasta.
David Shore, alt cercetător și profesor de psihologie la Universitatea McMaster, spune că această deprindere este inconștientă, având în vedere că oamenii nu își dau seama, de obicei, unde își fixează privirea.
Participanții la un studiu au fost rugați să privescă fotografii ale unor chipuri alese aleatoriu, însoțite de nume, și puși să le memoreze, potrivit „Business Insider”. Pentru a le testa memoria, cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada le-au arătat alt rând de imagini ale unor fețe umane și i-au încurajat să indice ce chipuri au mai văzut înainte. Un grup a fost testat o zi, iar alt set de participanți a fost tesat patru zile. Femeile din experimentul de o zi au avut o memoria cu mult mai bună decât bărbații, în timp ce avantajul femeilor în experimentul de patru zile a fost mai subtil. Cercetătorii au folosit o tehnologie care urmărește privirea și au constatat că femeile s-au axat mai mult pe trăsăturile faciale în fotografiile prezentate decât au făcut-o bărbații.
Studiul a fost detaliat online pe 21 mai în jurnalul „Psychological Science”.