Într-o lume tot mai tehnologizată, nu mai este suficient că ne-am obișnuit să conviețuim cu roboți, dar în ultma vreme ne și atașăm emoțional de ei, chiar dacă știm că sentimentul nu e reciproc. Dacă ai fost emoționat când ai aflat povestea lui „Wall-e” sau dacă ai plâns la finalul filmului „Terminator 2”, suferi de „empatie androidă”. Acest fenomen a fost descoperit în timpul unor cercetări la Universitatea Duisburg-Essen din Germania, la care au participat 40 de persoane.
Subiecții au văzut pe Youtube un clip cu un roboțel în formă de dinozaur, construit în așa fel încât să mimeze anumite reacții în funcție de modul în care îl manevrezi. Dacă este ținut cu capul în jos el „plânge”, dacă este strangulat scoate sunete specifice sufocării etc.
După ce au analizat reacțiile oamenilor la acest clip, cercetătorii au putut determina ce simt aceștia când un robot este maltratat sau răsfățat. Experții au observat în special pielea subiecților, cunoscut fiind că atunci când o persoană este foarte emoționată transpiră abundent.
Participanții la studiu au experiementat emoții negative după ce au văzut ca dinozaurul robotizat numit Pleo a fost maltratat, reacțiile la nivelul pielii lor demonstrând acest lucru. Mai sus puteți vedea clipul cu robotul Pleo.
În cadrul studiului au fost analizate și undele cerebrale ale voluntarilor, care în prima faza au văzut un clip cu o femeie abuzată, iar apoi alt clip cu un robot tratat în același mod. Deși oamenii au empatizat mai mult cu femeia, ei au avut emoții și în cazul robotului.
Unii consideră că „empatia androidă” este un motiv de îngrijorare, însă un cercetător a precizat că oamenii tind să aibă aceleași reacții față de roboți pe care le au față de animale, empatia existând din cele mai vechi timpuri.
Voi ce credeți, este normal să avem emoții față de roboți?