Administrația Națională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice și a precipitațiilor ce se vor produce în intervalul 29 aprilie – 12 mai, în fiecare regiune a țării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.
Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.
BANAT
În primele zile ale intervalului temperaturile medii se vor menține cu mult peste valorile normale climatologic, maximele situându-se între 28 și 30 de grade, iar minimele fiind în creștere spre 14…15 grade. Începând cu data de 3 mai se va produce o răcire ușoară, dar vremea se va menține caldă până spre 6 mai, când mediile maximelor vor atinge 24 de grade. În intervalul 7 – 12 mai, regimul termic nu va avea variații importante, maximele diurne aflându-se în jurul unei medii de 20…21 de grade, apropiată de valorile normale ale perioadei.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va crește după data de 2 mai, dar aversele vor fi mai importante cantitativ și se vor semnala pe arii mai extinse în intervalul 6 – 8 mai.
CRIȘANA
Până pe data de 2 mai vremea se va menține deosebit de caldă, cu maxime diurne ce vor atinge, în medie, 28…30 de grade și minime nocturne de 12…14 grade. În intervalul 3 – 6 mai, o ușoară răcire va determina scăderea valorilor termice cu aproximativ 4 grade, pentru ca, după 7 mai, până la sfârșitul intervalului de prognoză, temperatura aerului să se apropie de valorile climatologic normale pentru această perioadă. Mediile maximelor vor fi de 20…21 de grade, iar ale minimelor de 8…10 grade.
După data de 2 mai, vor fi precipitații, mai ales averse, însoțite și de descărcări electrice. Cantități de apă mai însemnate sunt de așteptat în intervalul 6 – 8 mai.
TRANSILVANIA
În primele 4 zile, valorile termice vor caracteriza o vreme deosebit de caldă, cu temperaturi maxime ce vor atinge, în medie, 28…29 de grade și minime ce vor urca spre 12 grade. Ulterior, în intervalul 3 – 6 mai, o ușoară răcire va conduce la temperaturi maxime cu 3…4 grade mai scăzute, în timp ce minimele se vor menține relativ constante. După data de 6 mai, scăderea valorilor termice va continua, determinând maxime diurne de 18…19 grade și minime nocturne de aproximativ 6 grade.
Precipitațiile, mai ales averse însoțite de descărcări electrice, își vor face apariția pe arii restrânse și vor fi slabe cantitativ, exceptând zilele de 6 și 7 mai, când se pot înregistra cantități de apă mai mari.
MARAMUREȘ
Maximele termice se vor situa între 26 și 29 de grade în primele zile ale intervalului, când și minimele nocturne vor marca o creștere de la 10 la 13 grade. După data de 3 mai, regimul termic va fi în ușoară scădere, mai ales la valorile diurne, ce se vor situa, în medie, în jurul valorii de 24 de grade. În intervalul 6 – 12 mai, temperaturile vor continua să scadă ușor, spre valori normale ale acestei perioade a anului, respectiv 19…20 de grade ziua și aproximativ 8 grade noaptea.
Probabilitatea de apariție a averselor, posibil însoțite și de descărcări electrice, va crește după 1 mai, dar cantități de apă mai importante sunt de așteptat în zilele de 3, 6 și 7 mai.
MOLDOVA
În intervalul 29 aprilie – 6 mai, temperaturile maxime se vor situa, în medie, între 25 și 29 de grade, iar minimele nocturne vor fi de 12…14 grade. După 7 mai, valorile termice se vor apropia de mediile multianuale ale perioadei, respectiv 20 de grade în timpul zilei și aproximativ 9 grade noaptea.
Precipitațiile vor fi puține și slabe cantitativ, dar cu o probabilitate mai mare de apariție în zilele de 6 și 7 mai.
Vremea în București, vremea în Iași, vremea în Cluj, vremea în Timișoara și în orice oraș vrei, vremea pe 10 zile, vremea pe 15 zile, vremea în weekend, vremea la munte, date exacte, în timp util și desenate frumos. Toate, pe vremea.apropo.ro
DOBROGEA
Între 29 aprilie și 6 mai, regimul termic se va menține relativ constant, cu medii ale temperaturilor maxime de 23…24 de grade și ale minimelor de aproximativ 14 grade. După data de 7 mai, temperaturile vor scădea cu 3…4 grade, vremea devenind normală din punct de vedere termic pentru această perioadă a anului.
Ploi slabe cantitativ și pe arii restrânse sunt posibile după data de 6 mai.
MUNTENIA
În prima jumătate a intervalului de prognoză, vremea se va menține deosebit de caldă, cu temperaturi maxime ce vor atinge în medie 26…29 de grade și minime de aproximativ 13 grade. După 7 mai, până la sfârșitul perioadei de prognoză, va avea loc un proces de răcire ușoară, care va determina un regim termic apropiat de cel normal, cu maxime de 20…21 de grade și minime în jurul a 9 grade. Ploi slabe de scurtă durată se vor semnala cu o probabilitate mai mare în zilele de 6 și 7 mai.
OLTENIA
Între 29 aprilie și 5 mai, temperatura aerului va fi cu mult mai mare decât în mod normal în această perioadă a anului, maximele diurne atingând, în medie, 28…29 de grade, iar minimele nocturne situându-se în jurul a 14 grade. După data de 6 mai, o ușoară răcire a vremii va determina temperaturi de aproximativ 20 de grade ziua și 10 grade noaptea, valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei.
Probabilitatea de precipitații, mai ales averse însoțite și de descărcări electrice, va fi mai mare după data de 5 mai, dar cu precădere în zilele de 6 și 7 mai.
LA MUNTE
În prima jumătate a intervalului vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi diurne ce vor atinge, în medie, 17…20 de grade și minime nocturne de 8…10 grade. În a doua jumătate a perioadei de prognoză, regimul termic va scădea în medie cu 6 grade, temperatura aerului apropiindu-se de cea climatologic normală pentru data din calendar.
Probabilitatea de apariție a averselor însoțite de descărcări electrice va fi mai mare după data de 2 mai, îndeosebi în intervalul 5 – 8 mai.