Arafat a spus că își dorește ca, în două-trei luni, bolnavii să nu mai fie nevoiți să își cumpere medicamentele, iar dacă acest lucru continuă să se întâmple. atunci Ministerul Sănătății va investiga cauzele și poate retrage finanțarea respectivă.
Pe vremea apropo găsești timpul probabil pentru București și alte orașe
Raed Arafat a menționat că în cazul în care un medic îi cere unui bolnav un anumit medicament pe care spitalul nu îl deține trebuie întrunită o comisie medicală a unității respective care să analizeze dacă solicitarea este sau nu justificată și dacă există alternative.
„Dacă un medic consideră că un bolnav are nevoie de ceva ce nu deține spitalul, acest lucru nu se solicită familiei, pacientului, ci se solicită managerului spitalului. Managerul trebuie să găsească o soluție dacă această solicitare este justificată. Am propus inclusiv să aibă o comisie de medici care să zică dacă se justifică sau nu se justifică și există alternative. Sunt situații în care medicii, individual, cer bolnavilor un medicament deși nu este neapărat justificat și există alternative pentru medicamentul respectiv”, a mai spus Raed Arafat.
Directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, Dan Căpățână, prezent la conferința de presă, susține că este posibil ca pacienții să nu mai fie obligați să cumpere medicamentele și crede că acest fenomen poate dispărea după punerea în aplicare a acestor programe ale Ministerului Sănătății.