Angelo Scola, 71 de ani, provine dintr-o familie modestădin Italia, cu un frate, cu o mamă credincioasă și un tată fost șofer de camion, activist socialist. Toți patru au trăit într-o cameră de 35 de mp, dar asta nu l-a împiedicat să-și urmeze visul.
Cardinalul Angelo Scola este un apropiat al mișcării Comuniune și Eliberare, foarte influente în Italia, îndeosebi în viața politică.
Angelo deține un restaurant cu prețuri mici, este și scriitor, are pagină pe Facebook, dar nu are telefon mobil, este microbist și este fan Milan și Kaka.
Angelo Scola stă bine și la capitolul sănătate, pentru vârsta sa. Are ceva probleme cu durerile de cap și o artrită la un deget.
Viața sa profesională merge bine. El a fost episcop de Grosseto la 50 de ani, patriarh al Veneției, la 61 de ani, și arhiepiscop de Milano, la 69 de ani.
Se pare că Angelo este un personaj iubit și are șanse mari să urce în tron, la Vatican.
Messa oficiată înainte de începerea oficială a Conclavului pentru alegerea unui nou suveran pontif, după demisia Papei Benedict al XVI-lea, a început în această dimineață.
Colegiul cardinalilor numără 207 membri, dar doar 115 dintre ei urmează să participe la alegerea viitorului Papă. Doar cardinalii care au mai puțin de 80 de ani la deschiderea perioadei „sede vacante”, la 28 februarie, după demisia lui Benedict al XVI-lea, sunt autorizați să voteze.
În afara italianului Angelo Scola au mai fost menționate alte două nume de favoriți canadianul Marc Ouellet, brazilianul Odilo Scherer. Toți sunt bărbați energici și siguri din punct de vedere doctrinal, nu sunt revoluționari și sunt respectați, deși le lipsește charisma. Aceștia au puncte în comun cu mentorul lor, Joseph Ratzinger.
Va fi un italian, un european sau un cardinal din sud? Raportul de forțe este dezechilibrat: 60 dintre cei 115 cardinali sunt europeni (dintre care 28 italieni), în timp ce doar 19 sunt latino-americani, 14 nord-americani, 11 africani, 10 asiatici și un australian.
Complet izolați de lume, ei vor trebui să îl aleagă cu majoritate de două treimi pe succesorul lui Benedict al XVI-lea. Buletinele lor vor fi arse, pentru a șterge orice urmă a scrutinurilor secrete, despre care cardinalii nu vor putea vorbi multă vreme după aceea. Grație adăugării unor substanțe speciale, va ieși fie un fum negru, dacă nu este ales niciun Papă, fie unul alb, în cazul alegerii Suveranului Pontif.