„Saloanele de negocieri trebuie să fie, în viitor, o zonă liberă de beție„, a declarat Torsella.
Vezi prognoza meteo din România.
„ONU s-a curățat fizic, dar există în continuare un fel de cultură reziduală a anilor ’50-’60. Simți un fel de blocare în trecut”, este de părere Richard Gowan, expert în domeniul ONU, al cărui tată a fost diplomat. „Ca branșă, diplomații sunt niște consumatori de alcool înrăiți”, continuă expertul, care adaugă că tatăl său bea cu moderație, însă a cunoscut diplomați care nu erau moderați în acest sens.
De asemenea, Pamela Vandyke-Price scrie pentru revista The Diplomat că între alcool și diplomație există o legătură de secole. „Claret, un vin francez, era asociat cauzei susținute de Tories”, iar Whigs beau vin din Portugalia (porto) amestecat cu brandy, scrie ea. Apelul la „sobrietate” apare și în ediția online a revistei Foreign Policy, care scrie, citând diplomați sub protecția anonimatului, că la ultimele negocieri privind bugetul, în decembrie, cel puțin un delegat era „intoxicat cu prea mult alcool„.
Diplomați din mai multe țări au refuzat să comenteze pe tema consumului de alcool, însă, în privat, unii au sugerat care ar fi țările din care provin cei mai răi „contravenienți”. Ei i-au citat pe canadieni și whiskyul lor, pe ruși și votca au pe francezi și vinul lor. Torsella nu a dorit să acorde un interviu, iar ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a declarat că „nu ar trebui să se bea (alcool) în timpul sesiunilor„, dar că, „după program este o problemă personală. Cu toții avem viețile noastre private, nu?”.