Conopida are o mulțime de prorpietăți benefice pentru organism, la fel ca și celelate legume și fructe. Conopida este un aliment anticancerigen și un bun detoxifiant al organismului, nu îngrașă, previne anemia și reglează tensiunea arterială.
Poate fi consumată atât preparată în mâncăruri, cât și în stare crudă în diverse salate.
Iată cum poți prepara conopida:
1. Rețetă de conopidă pane cu sos de leurdă
Ingrediente conopidă pane cu sos de leurdă
1 conopida, desfăcută în floricele
3 ouă
două linguri de făină de grâu
1 legătură de leurda
1 legătură de frunze de pătrunjel
1 roșie
sare
piper
ulei de măsline
Mod de preparare conopidă pane cu sos de leurdă
Trebuie spălată bine conopida. Pe plita deja trebuie sa clocoteasca o cratiță cu apă, sărată moderat. Coborâm atent acolo conopida și o lăsăm să se desfete acolo cam 5 minute. Trebuie verificată și scoasă atuinci când s-a înmuiat puțin. Сand e gata, se scoate cu o strecurătoare, sau o sită.
După ce o scoatem, o lăsăm să se zvânte și ne apucăm să dregem amestecul pentru panare. Stricăm oule într-un bol, adăugăm sare, piper și faina. Faină trebuie adăugată treptat, într-un conținu proces de omogenizare prin amestec cu țelul, a conținutului bolic. Vedeți voi, că poate să nu vă ajungă faină, sau să fie prea multă, asta o decideți singuri, în dependență de consistenta paneului, care nu trebuie să fie nici foarte gros, nici foarte subțire.
Încingem tigaia, dotată generos cu un strat bun de ulei. Fiecare floare de conopida o scăldam în pane, după care o așezăm încet pe tigaie.
Să fi avut pesmet, îl adăugăm și pe el la pane, sau o altă variantă, nu rea defel, să trec conopida prin pane apoi prin pesmet și după în tigaie.
Între timp dregem un sos picant și verde, care se va asocia perfect cu conopida friptă.
Roșia o tăiem sferturi, pătrunjelul îl tocam, precum am făcut și cu leurda. Toate astea le dăm la blender, le presuram cu o jumătate de linguriță de oregano uscat, o lingură de ulei de măsline.
Conopida n-o lăsați mult în tigaie, atât doar ca să se rumenească pe toate părțile. După ce am scos-o, am pus-o pe un șervețel ca să o mai scăpăm de unsoare.
2. Rețetă mâncare de conopidă cu pui
Ingrediente mâncare de conopidă cu pui
1 pui de 1 Kg
3 căpățâni conopida
6-7 căței usturoi
150 gr smântână
200 ml suc de roșii
sare
piper
ulei
pătrunjel
Mod de preparare mâncare de conopidă cu pui
Curățăm conopida și o desfacem în buchetele micuțe. Spălam buchețelele de conopida și le punem la fiert într-o oală cu apă și sare.
Din momentul în care apa începe să fiarbă, fierbem conopida pentru încă 5 minute (conopida nu trebuie să fie complet fiartă), după care stingem focul, scurgem conopida (păstrăm 1-2 căni din apă în care a fiert conopida) și o lăsăm să se răcească într-o sită de plastic.
Parpălim puiul la flacăra de la aragaz, îl curățam de eventualele pene rămase, îl spălăm sub un jet de apă rece și îl tăiem în bucăți.
Pudram bucățile de pui cu sare și piper. Încingem 2-3 linguri cu ulei într-o cratiță încăpătoare, adăugăm bucățile de pui și usturoiul curățat și tăiat în feliuțe subțiri.
Călim puiul cca 3-4 minute pe fiecare parte, apoi turnam peste el 1 cana din apă în care a fiert conopida, amestecată cu sucul de roșii și pătrunjelul tocat.
Acoperim cratiță și lăsam puiul să fiarbă cca 30 minute, la foc mic. În caz că sosul scade, mai adăugăm treptat o cană din apă în care a fiert conopida. După ce carnea de pui este complet pătrunsă, adăugăm buchețelele de conopida, amestecăm cu grijă și mai lăsam pe foc cca 10 minute.
Cu 5 minute înainte de-a stinge focul, luăm 2 polonice de sos, îl amestecăm cu smântână, într-un vas separat și apoi îl adăugăm din nou în mâncare.
Lăsăm mâncarea încă 5 minute pe foc mic, apoi stingem focul și o servim.
3. Rețetă conopidă raw vegan – chiftele din conopidă
Ingrediente conopidă raw vegan – chiftele din conopidă
1 conopida mică crudă
zeamă de la jumate lămâie
6 Lg semințe în înmuiate timp de 2h
2 Lg fulgi drojdie*
sare după gust
2 Lg ulei
2 căni faina nucă măcinată sau din migdale pentru final
Mod de preparare conopidă raw vegan – chiftele din conopidă
Atenție, fulgii de drojdie, nu sunt acele granule găsite la pliculețe pentru creșterea aluatului. Sunt chiar fulgi precum cei de cartofi, de drojdie inactivată.
Primele 5 ingrediente se amesteca și se lăsă pentru 5 minute să se pătrundă. Vara compoziția aceasta va fi mai lichidă, din cauză că toate sunt mai bine hidratate decât iarna. Compoziția se va lăsa la scurs într-o sită emailată sau se va stoarce cu mâna. Dacă tot nu s-a mai închegat, atunci se va mai adăugă 1-2 căni faină de migdale/nuci sau faina din semințe de floarea soarelui. Se formează chiftelele după care se dau prin faină de nucă.
4. Rețetă raw vegan piure de conopidă și rozmarin
Ingrediente piure de conopidă și rozmarin
conopida – 1 bucată
caju – 200 g
usturoi – 5 căței
sare de Himalaya – după gust
peperoncini – după gust
rozmarin verde – 1 linguriță
drojdie inactivă – 3 linguri
roși cherry – 1 castronel
Mod de preparare piure de conopidă și rozmarin
Conopida se desface în buchetele, usturoiul se pisează. Se amestecă toate ingredientele în robot până capătă o consistență de pireu.
5. Rețetă conopidă cu usturoi și smântână
Ingrediente conopidă cu usturoi și smântână
o conopidă mică
jumătate de legătură de mărar
100 grame smântână/iaurt
1 lingura ulei de măsline
câteva bucățele de usturoi
Mod de preparare conopidă cu usturoi și smântână
Fierbem conopida,apoi o lăsăm la scurs și răcit.Tocam mărarul și usturoiul adăugăm și conopida și o mixam până obținem o pastă.Adăugăm smântână, sare după gust!
6. Rețetă conopidă în stil englezesc
Ingrediente conopidă în stil englezesc
1 conopida potrivită,
50 g unt,
1 lămâie,
1 legătura pătrunjel,
sare, piper
Mod de preparare conopidă în stil englezesc
Conopida se fierbe întreagă în apă clocotită cu sare, pentru 10-15 minute. Se scurge și se pune într-un vas de jenă, se desface în 2, se adăugă deasupra bucățele de unt și se stoarce lămâia. Se dă la cuptor, la foc mediu pentru 10-15 minute. Se servește cu pătrunjel tocat fin.
7. Rețetă salată de conopidă cu pui și maioneză
Ingrediente salată de conopidă cu pui și maioneză
conopida
piept de pui
2 ouă
ulei
sare
smântână
mărar
morcov
Mod de preparare salată de conopidă cu pui și maioneză
Se prăjește pieptul de pui la grătar.Conopida se pune la fiert în apă cu puțină sare. Se fierb și 2 morcovi. Se face o maioneză din 2 gălbenușuri adăugând uleiul câte puțin.Se adaugă 2 linguri de smântână în maioneză.
Conopida fiartă se pasează,pieptul de pui și morcovul se taie bucăți mici. Se amesteca toate și se adăugă maioneză.Se adăugă sare,piper și mărar. Pentru decor am folosit salată verde și castravete.
8. Rețetă sufleu de conopidă
Ingrediente sufleu de conopidă
1 conopida de mărime potrivită
3 ouă
½ lingura faina
1 pahar lapte
2 linguri unt
un vârf de lingura de sare
Mod de preparare sufleu de conopidă
Se fierbe conopida în apă sărată, se scurge când este gata și se lasă la o parte. Se prăjește untul cu făină și se stinge cu laptele, amestecând mereu ca să nu se facă cocoloașe, apoi se adăugă gălbenușurile unul câte unul, fără să se înceteze amestecatul.
După ce s-a răcit bine, se unge o formă cu unt, se așază conopida și se toarnă peste ea compoziția cu ouă în care s-au adăugat, după răcire, și albușurile bătute spumă. Se presara puțină sare și se coace la foc potrivit. Se servește cald.
9. Rețetă supă cremă de conopidă
Ingrediente supă cremă de conopidă
1 conopida mare (cca 1.8 kg)
1 morcov mare
1 ceapă
2 cartofi
2 căței usturoi
2 fire țelină (frunze)
sare, piper
puțin ulei
parmezan (sau cașcaval tăiat cubulețe) pentru servit
Mod de preparare supă cremă de conopidă
Se desface conopida buchetele. Se călește ceapă tocată, morcovul răzuit și cartofii cubulețe în 2-3 linguri de ulei până ceapă e moale.
Se adăugă usturoiul strivit, sare și piper și 4 căni de apă. Se fierbe totul la foc mediu cam 10 minute de când începe apa să clocotească.
Se adăugă conopida și frunzele de țelina și dacă e cazul mai adăugați apă până conopida e aproape acoperită (eu am mai pus o cană de apă). Se fierbe la foc mediu cam 20 minute, până conopida e făcută.
Se mixează bine tot conținutul oalei în blender sau cu blenderul vertical. Dacă nu intra totul în vasul robotului, mixați în transe.
Supa crema obținută o dregeți de sare și piper, sigur va mai fi nevoie.
Se seveste fie presărată cu parmezan și cu crutoane de pâine (le serviți lângă supa, fiecare își adaugă crutoanele în timp ce manaca,fiindcă dacă le puneți de la început în farfurie se înmoaie prea tare) sau puteți servi cu „crutoane” (cubulețe) de cașcaval care se adăugă în supă de la început, ca să aibă timp să se topească puțin.
Pentru varianta de post / vegan serviți supa presărată cu piper negru și crutoane de pâine.
10. Rețetă conopidă natur cu sos bechamel
Ingrediente conopidă natur cu sos bechamel
1 conopida (750-800 g)
1 morcov
1/2 dovlecel mic
1/2 ceapă mică
1-2 peperoni
1 legătura mărar
unt cât o nucă
2 linguri faina
1 praf boia dulce
1 praf usturoi granulat
câteva fire de pătrunjel sau frunze de spanac pentru decor
1 linguriță/cub bază pentru mâncăruri
sare, piper, zahăr după gust
Mod de preparare conopidă natur cu sos bechamel
Desfaceți conopida în buchetele și puneți-o la fiert în aburi împreună cu morcovul curățat și feliat și bucățele de dovlecel și ceapă. După câteva minute ridicați capacul și presarați bază pentru mâncăruri. Lăsați să fiarbă în aburi încă 15-20 minute, până este moale.
Preparați sosul din unt, faina și după ce le amestecați ușor pe foc turnați zeama rămasă în vasul de fiert în aburi, amestecând energic cu un țel micuț. După 2-3 minute dregeți gustul cu boia, sare, piper, zahăr și adăugați mărarul tocat. Veți obține un sos puțin roz cu gust de conopida și mărar. Cine dorește poate să dreagă sosul cu o lingură de smântână, eventual cu una-două lingurițe de oțet.
Răsturnați conopida peste sos fără să amestecați. Așezați pe farfurii buchetele de conopida, felii de morcov și îmbrăcați-le în sos. Decorați cu pătrunjel sau spanac și felii de peperoni.
Se poate servi ca fel principal sau că garnitură.
11. Rețetă salată de conopidă
Ingrediente salată de conopidă
o conopidă
3 ouă (2 fierte și unul nefiert)
ulei pentru maioneza
2 linguri smântână
sos de usturoi
cașcaval ras
Mod de preparare salată de conopidă
Se rupe conopida buchetele, și se fierbe, până se înmoaie. În timp ce fierbe, se face o maioneză, cu un gălbenuș fiert (pe care eu îl dau pe razătoare) și unul crud. E mai bună așa decât doar cu gălbenuș crud, are un gust mai intens. Nu trebuie făcută foarte multă, decât vreo 4-5 linguri.
După ce e fiartă conopida, se lasă până se scurge bine toată apa, și se pasează. Se pune peste maioneza, se adaugă 2 linguri de smântână, puțin sos de usturoi (eu folosesc sos cu pulpa) , cașcavalul ras și se condimentează cu sare și piper. Se adăugă albușul care a rămas și oul fiert, date pe razătoare.