SUA nu se mai află în topul celor mai prospere țări din lume, potrivit unui studiu realizat de Institutul londonez Legatum.
Indexul oferit de acest institut dorește să arate situația din diferite țări prin intermediul unor variabile grupate în sub-indexuri, fiecare din ele (economie, antreprenoriat și oportunități de afaceri, guvernare, educație, sănătate, siguranță și securitate, libertate personală și capital social) reprezentând un aspect al prosperității.
America a coborât pe locul al 12-lea în topul din acest an, fiind surclată îndeaproape de Luxembourg, care ocupă poziția 11.
Primele 10 cele mai prospere țări în 2012 sunt: Norvegia, Danemarca, Suedia, Australia, Noua Zeelanda, Canada, Finlanda, Olanda, Elveția și Irlanda.
Comentând noul indice al prosperității publicat de Legatum, site-ul Small Business Trends notează că entuziasmul antreprenorilor de care America are nevoie pentru a prospera a fost domolit de deciziile prohibitive ale guvernului, care împiedica operarea liberă a piețelor.
În plus, administrația actuală a adoptat o politică de cheltuieli guvernamentale care implică sporirea birocrației în sectorul public, precum și acordarea unor bugete mari pentru ajutoare de stat. Este greu de crezut că o astfel de politică va duce la redresarea economiei americane, în contextul în care sectorul privat – reprezentat de antreprenori și de micile întreprinderi – este cel care susține prosperitatea economică, creând locuri de muncă.