Vă prezentăm mai multe rețete de prăjitură cu mere, fructe pe care le găsești peste tot oricând. În rest mai ai nevoie de zahăr, mirodenii, ceva făină și improvizație din plin. Nu ezita să ai îndrăzneală și în bucătărie.
1. Rețetă prăjitură cu mere rase (de post)
Ingrediente prăjitură cu mere rase (de post)
6 mere potrivit de mari, rase
6 ouă
6 linguri zahăr
3 linguri pesmet
2 linguri faină
1 păhărel rom
sirop din 2-3 linguri zahăr și puțin rom
unt și pesmet pentru formă
Mod de preparare prăjitură cu mere rase (de post)
Se freacă spumă gălbenușurile cu zahărul, se pune puțin câte puțin faină, apoi romul și pesmetul. După ce se amestecă bine totul, se adăugă merele curățate de coajă și râse, se mai amestecă și apoi se pune spuma de la cele 6 albușuri.
Se toarnă compoziția într-o formă unsă cu puțin ulei (sau un strat subțire de unt sau margarină) și presărată cu pesmet și se coace la foc potrivit. Când este gata, se pune pe o farfurie și se siropează cât este încă fierbinte.
2. Rețetă prăjitură cu mere și bezea
Ingrediente prăjitură cu mere și bezea
2kg mere
130g zahăr tos
2 pliculețe zahăr vanilinat
Pentru blat:
300g faina
5 gălbenușuri
250g zahăr tos
180ml ulei
125ml apă clocotită
coaja rasă de la o lămâie
1 pliculeț drojdie uscată
1 pliculeț praf de copt
zeamă de la 1 lămâie (în care vom stinge praful de copt)
Pentru bezea:
5 albușuri
170g zahăr tos
Mod de preparare prăjitură cu mere și bezea
Spălam merele si le curățăm le coajă. Dăm merele pe razătoare. Punem merele răzălite într-o cratiță și le călim împreună cu zahărul tos și 2 pliculețe de zahăr vanilinat.
După ce s-au călit îndeajuns, se iau de pe foc și se lasă la răcit. Radem coajă de la o lămâie.
Stoarce sucul de la o lămâie. În sucul de lămâie, turnăm pliculețul de praf de copt și amestecăm până la dizolvare.
Într-un castron punem gălbenușurile peste care adăugăm zahărul tos și mixam până rezultă o spumă albicioasă.
Peste spumă obținută adăugăm uleiul și mixam întruna. Adăugăm apă clocotită și mixăm foarte repede.
În compoziția rezultată adăugăm pliculețul de drojdie uscată și mixăm.
Adăugăm și sucul de lămâie cu praful de copt stins și mixăm din nou. Adăugăm coaja rasă de lămâie și un praf de sare și amestecăm până se încorporează totul.
În această compoziție, adăugăm făina în ploaie, puțin câte puțin și amestecăm cu o spatulă ușor, de jos în sus, până obținem o compoziție omogenă. Cantitatea de făină pe care o adăugați poate varia, depinde și de calitatea făinii. Aluatul trebuie să curgă în falduri, deci nici prea subțire nici prea gros.
Ungem o tavă cu unt și o tapetăm cu făină. Turnăm blatul obținut în tavă. Adăugăm merele călite și răcite în prealabil și le repartizăm egal peste toată suprafața blatului, după care introducem tava în cuptorul preîncălzit și coacem prăjiturică la foc mic spre mediu, timp de 35-40 minute.
Cât timp prăjitura stă la cuptor, punem albușurile într-un castron și le batem spumă. După câteva minute de mixat când albușele s-au spumat deja, adăugăm și zahărul tos și mixam în continuare până obținem o spumă tare.
Cu 5 minute înainte de a fi gata prăjitura, o scoatem din cuptor și adăugăm spumă de albușuri peste, întinzând-o egal pe toată suprafața cu o spatulă.
Cu o furculiță, tragem șănțulețe prin bezea, după care introducem din nou tava cu prăjitura la cuptor și o mai lăsăm în cuptor până ce bezeaua prinde o ușoară crustă aurie. După ce s-a copt, o scoatem din cuptor și o lăsăm la răcit.
3. Rețetă prăjitură cu mere și griș
Ingrediente prăjitură cu mere și griș
1,5 kg de mere (in functie de tava)
– 200-250 g unt (margarina pentru cea de post)
– 1 cana de gris
– 1 cana de faina
– 1 cana de zahar
– 2 plicuri de zahar vanilat
– 1 plic de praf de copt
– 200 g nuca pisata (sau mai multa dupa gust)
– scortisoara
Mod de preparare prăjitură cu mere și griș
Merele se rad pe razatoarea mare si se amesteca cu scortisoara (nu se fierb).
Se face un amestec din 1 cana de gris, 1 cana de faina, 1 cana de zahar si praful de copt.
Merele se impart in 2, amestecul cu gris se imparte tot in 2 (atentie ca jumatate nu va fi o cana si 1/2 pentru ca faina amestecandu-se cu grisul si zaharul nu mai este asa afanata), iar untul se imparte in 3.
Se pune 1/3 din untul taiat cubulete intr-o tava (eu am facut in tava de yena cu dimensiunile de 28 x 28) apoi se toarna jumatate din amestecul de gris cu zahar si faina (aprox o cana cu varf, sau o cana si 2-3 linguri) apoi se pun jumatate din mere, apoi restul de amestec cu gris, din nou 1/3 din untul taiat cubulete, cealalta jumatate de mere si restul de cubulete de unt. Deasupra se presara nuca pisata (mai mare) din belsug.
Se da la cuptor la foc mediu cca 45-50 de minute. Se lasa sa se raceasca si se taie.
4. Rețetă prăjitură cu mere și cremă de vanilie
Ingrediente prăjitură cu mere și cremă de vanilie
200g făină
50 g margarină
200g zahăr
1 ou
2 lingurițe praf de copt
1 plic zahăr vanilinat
o linguriță zeamă de lămâie
o lingură de margarină pentru uns formă.
Umplutură: 1 kg mere, 3 linguri zahăr, puțină scorțișoară
Cremă: 1 plic budincă de vanilie, 500 ml lapte, 4 linguri zahăr, 1 gălbenuș de ou, 100g unt
Mod de preparare prăjitură cu mere și cremă de vanilie
Prăjitură cu mere și cremă de vanilie este delicioasă. O puteți face foarte rapid. Aveți nevoie de 1 kg mere.Se freacă margarina cu zahărul și zahărul vanilinat, apoi se adăugă treptat oul, praful de copt stins în zeama de lămâie, și la sfârșit se presara făina. Se omogenizează aluatul și se pune într-o formă cu diametrul de 28 cm, în prealabil unsă cu margarina și tapetata cu făină.
Pentru umplutură de mere: Se curăța merele de coajă și semințe și se taie felioare. Le trecem prin făină și le așezăm peste aluat, presărăm cu scorțișoară și zahăr și introducem tava în cuptor, la foc mediu, pentru 40-50 minute.
Între timp pregătim crema: Se amestecă praful de budincă cu 5 linguri de lapte rece și zahărul, se adăugă gălbenușul amestecând ușor, apoi trepatat tot laptele. Se pune pe foc și se amestecă continuu până se întărește budinca. Se ia de pe foc, se amestecă până se răcește putun, se adăugă untul amestecând continuu.
Se scoate tava, se lasa să se răcească. Se toarnă pe deasupra crema de vanilie.
5. Rețetă prăjitură cu mere și scorțișoară
Ingrediente prăjitură cu mere și scorțișoară
1 Kg mere
100 g margarină
150 ml apă minerală
200 g zahăr
400 g faina
50 g drojdie
1 lingura scorțișoară
Mod de preparare prăjitură cu mere și scorțișoară
Prăjitură simplă cu mere și scorțișoară este o prăjitură de post cu fructe delicioasă. Se amestecă drojdia,faina,apă minerală se adăugă margarina și se frământă bine și se lasă la crescut.
Se curăța merele și se dau pe razătoare, se călesc împreună cu zahărul și scorțișoara până scad. Aluatul se împarte în două și se întinde, se pune o foaie de aluat într-o tavă se pun merele și se pune deasupra cealaltă foaie. Se băgă la cuptor circa 40 minute.
6. Rețetă prăjitură cu mere și biscuiți
Ingrediente prăjitură cu mere și biscuiți
200 gr biscuiți simpli
1 kg mere
200 gr zahăr
1 budinca vanilie
scorțișoară
300 ml apă
Mod de preparare prăjitură cu mere și biscuiți
Se curăța merele și se rad. Se pun la foc într-o cratiță împreună cu zahărul (zahărul îl puteți pune după gust) și apă și adăugăm scorțișoară după gust.
Când merele încep să-și lase zeama adăugăm praful de budincă și fierbem până se îngroașă. Așezăm într-o tavă (20X30) în care am pus folie alimentară sau hârtie de copt un rând de biscuiți.
Turnam deasupra compoziția fierbinte,așezăm iarăși un rând de biscuiți ,apoi restul de compoziție și deasupra biscuiți din nou.
Dăm la rece pentru cel puțin două trei ore apoi răsturnăm compoziția cu fundul în sus pe un platou apoi tăiem porțiile cu un cuțit bine ascuțit.
7. Rețetă prăjitură cu mere și caramel
Ingrediente prăjitură cu mere și caramel
3 mere
100 gr.unt
100 gr.zahăr
100 gr.făină
2 ouă
1 linguriță praf de copt
6 linguri de zahăr pentru caramel
1/2 lămâie
scotisoara – opțional
Mod de preparare prăjitură cu mere și caramel
Am topit untul la cuptorul cu microunde (sau îl puteți topi la baia de aburi) și l-am amestecat cu zahărul. Amestecând cele două ingrediente am obținut o cremă peste care am adăugat cele două ouă unul câte unul. Ultimele în amestec a fost adăugate făina și praful de copt.
După ce am terminat prepararea aluatului am pus pe foc înt-un vas (tigaie sau un vas cu fundul gros) cele 6 linguri de zahăr pentru a obține caramelul.
Între timp, cât s-a caramelizat zahărul, am tăiat cubulețe cele trei mere și le-am stropit cu puțin suc de lămâie.
Pentru această prăjitură puteți folosi orice tip de tava doriți, cu fundul detașabil sau nu….Dacă aveți în dotare hârtie pentru copt atunci tapetați tava, dacă nu aveți, atunci ungeți-o cu unt și tapetați-o cu făină.
Pe fundul tăvii turnați caramelul obținut peste care puneți cubiletele de mere.
Ultimul, într-un stat uniform se adăugă compoziția mai sus obținută. Tava se dă la cuptor (în prealabil încălzit) pentru cca 30 de minute la 200 grade .
Am lăsat să se răcească prăjitura, am răsturnat-o și am servit-o alături de o cupă de înghețată.
8. Rețetă prăjitură cu mere și iaurt
Ingrediente prăjitură cu mere și iaurt
1 kg mere
600 gr iaurt
10 linguri ulei
10 linguri zahăr
16 linguri făina
1 linguriță bicarbonat
vanilie,scorțișoară
Mod de preparare prăjitură cu mere și iaurt
Se rad merele, se scurg de zeamă și se dau deoparte. Se amestecă uleiul cu zahărul, se adăugă și iaurtul și se mixează până se topește zahărul.
Se adăugă faina se amestecă bine apoi punem și bicarbonatul stins cu oțet și vanilia. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt.Se pune jumătate din compoziție și se nivelează uniform pe toată suprafața tăvii
Se presară merele amestecate cu scorțișoară. Deasupra se pune jumătatea cealaltă de compoziție și se dă la cuptor
Când s-a rumenit deasupra se scoate,se lasă să se răcească și apoi se taie.
9. Rețetă prăjitură cu mere și frișcă
Ingrediente prăjitură cu mere și frișcă
5 ouă
100 ml ulei
100 ml lapte
2 căni făina
2 căni zahăr
scorțișoară
5-6 mere
1 plic zahăr vanilat
1 plic praf de copt
200 ml frișcă lichidă
Mod de preparare prăjitură cu mere și frișcă
Se separă gălbenușurile de albușuri. Gălbenușurile se bat foarte bine cu 1 ½ cană de zahăr, uleiul și laptele. După ce se dizolvă zahărul se adugă faina, praful de copt și albușurile bătute spumă cu un praf de sare. Se amestecă până se omogenizează și după aceea se toarnă compoziția într o tavă cu margini înalte unsă cu ulei.
Se încinge cuptorul. Se bagă tava. În acest timp se curăță merele de coajă, se rad și se călesc cu puțin ulei, scorțișoară și ½ de cană de zahăr rămasă.
Când aluatul s-a închegat și este aproape gata, se așează uniform merele și se mai lasa la cuptor 5-10 minute.
Se pregătește frișcă, ce se va pune peste prăjitura după ce s-a răcit. Se decorează cu ciocolată rasă.
10. Rețetă prăjitură cu mere și nuci
Ingrediente prăjitură cu mere și nuci
2 ouă
un pahar de untdelemn
o linguriță de scorțișoară
un pachețel de zahăr vanilat
200 g zahăr
250 g de făină amestecată cu 2 lingurițe de praf de copt
4 mere
150 g miez de nucă pisat.
Mod de preparare prăjitură cu mere și nuci
Bateți cu țelul sau furculița ouăle, untdelemnul, scorțișoară, zahărul vanilat, apoi adăugați faina amestecată cu praful de copt și amestecați bine compoziția.
Adăugați în ea cele patru mere curățate de coajă și tăiate felii, nucile bine pisate în piuliță. Ungeți o formă de chec cu unt și faină, turnați în ea compoziția prăjiturii și băgați-o în cuptor (180 grade C) vreme de o oră.
Lăsați prăjitura să se răcească, pudrați-o cu zahăr praf.
11. Rețetă prăjitură cu mere ca în Ardeal
Ingrediente prăjitură cu mere ca în Ardeal
– 2 iaurturi normale
– 4 căni faina
– 2 ouă întregi
– 400 gr zahăr
– 100 gr ulei
– 1 linguriță bicarbonat stins cu zeamă de lămâie ( praf de copt)
– 1 plic zahăr vanilat
– coajă de lămâie rasă
Mod de preparare prăjitură cu mere ca în Ardeal
Se amestecă ingredientele și se frământă. Se unge tava, se pune prima foaie în tavă, se presară peste foaie gris, se pun merele date pe razătoare și se presara din nou gris, pe urmă se acoperă cu cealaltă foaie. Pe deasupra se presara zahăr și se înțeapă cu furculița și se dă la cuptor.
12. Rețetă prăjitură cu mere Transilvania
Ingrediente prăjitură cu mere Transilvania
4 ouă
4 linguri făină
4 (+1+1) linguri zahăr pudră
1/3 praf de copt (sau jumătate de linguriță)
1 1/2 kg. mere
1 pachet unt (250 gr)
300 gr. biscuiți
scorțișoară pudră
jumătate lămâie mică
Mod de preparare prăjitură cu mere Transilvania
Merele curățate date prin razătoarea mare se lasă după gust cu zahăr (o lingură cu vârf) și scorțișoară (o linguriță plină), până lasa zeama. Biscuiții sfărâmați (cu sucitorul) se sfărâmă până se fac ca grișul.
Untul la temperatura camerei se întinde pe tavă cât mai egal, iar peste el se presară uniform biscuiții, apoi merele nestoarse tare; se dă la cuptor să se coacă merele 20 de minute la foc potrivit.
13. Rețetă prajitură cu mere și trei mirodenii
Ingrediente prajitură cu mere și trei mirodenii
120g unt la temperatura camerei
-200g zahăr
-2 ouă
-250g făină
-100g nuci tocate
-1cană (poate și jumătate) mere rase
-câte 1 linguriță din: scorțișoară, nucșoară, pudră de ghimbir
-zahar pudră vanilat
Mod de preparare prajitură cu mere și trei mirodenii
Se amestecă untul cu zahăr, până ce acesta din urmă se topește. Se încorporează ouăle, unul câte unul. Se adăugă și faină, merele scurse de zeamă, nucile, și cele 3 condimente.
Se pudrează cu zahărul pudră vanilat (la cuptor va forma o crustă crocantă delicioasă). Se coace la cuptor timp de 1 ora la 180 grade.
Citește și: Top 10 rețete salată de vinete