Emily Whitehead suferea de cancer de doi ani, iar în februarie cancerul a recidivat pentru a doua oară, chiar în timp ce medicii o tratau pe Emily cu o formă agresivă de chimioterapie.
Deoarece medicii utilizaseră deja toate tratamentele tradiționale, părinții fetiței, Kari și Tom, au început să analizeze și alte opțiuni, considerate radicale, și au optat pentru cea prezentată de Spitalul pentru Copii din orașul american Philadelphia.
Aici, medicii foloseau o formă atenuată a virusului imunodeficienței umane pentru a introduce genele care luptă contra cancerului în celulele T (celulele care luptă împotriva bolilor), în speranța „reprogramării” sistemul imunitar, pentru ca acesta să recunoască celulele canceroase și să înceapă apoi să le distrugă.
Deși la început lucrurile nu au mers prea bine, starea lui Emily devenid critică, fetița a reușit să depășească momentul cu bine. la trei săptămâni după tratament cancerul fiind în remisie.
Emily a fost din nou testată, la trei luni, apoi la șase luni după tratament, iar medicii au descoperit că organismul pacientei nu mai prezintă urme de cancer.
Cercetătorii din Philadelphia au prezentat această descoperire la întrunirea anuală organizată recent de Societatea Americană de Hematologie în orașul Atlanta. În cadrul studiului lor, nouă dintre cei 12 pacienți – din care au făcut parte Emily și un alt copil – au reacționat bine la acest nou tratament.