Numele salatei provine din bucătăria franțuzească, unde termenul de „boeuf” înseamnă „vită”, dar salata în sine este de origine rusească, ce derivă din salata Olivier sau salata rusească.
Salata boeuf se prepară nu numai la ocazii speciale, în funcție de poftele culinare, și poate fi gătită cu aproape orice tip de carne, se poate face și fără, pentru perioada postului, cu maioneză cu ou sau maioneză de post, cu diferite combinații de legume. Salata boeuf poate fi servită ca aperitiv sau ca și garnitură pentru fripturi. Varianta fără carne se numește „A la Rousse”.
1. Rețetă salată boeuf cu carne de vită
Ingrediente salată boeuf cu carne de vită
1. 400 g carne vită
-300 g cartofi roșii
-200 g morcov
-200 g mazăre (opțional)
-200 g gogoșar acru
-200 g castraveți în oțet
-150 g maioneză
-sare, piper
Mod de preparare salată boeuf cu carne de vită
Carnea se spală și se fierbe în apă cu sare (sau condimente). Legumele se curăță, se spală și se fierb în apă cu sare.
Dupa ce s-au răcit se toacă totul mărunt, inclusiv gogoșarii și castraveții. Acestia din urmă se pun la scurs într-o sită (nu se storc) ca să nu lase multă zeamă și să înmoaie maioneza.
Se amesteca toate ingredientele într-un vas mare si se adaugă maioneza din care opriți și pentru ornat. Se decorează cu fâșii de castravete murat, gogoșari, frunze de pătrunjel, frunze legume murate sau măsline, după preferințe.
2. Rețetă salată boeuf cu piept de pui
Ingrediente salată boeuf cu piept de pui
– 1 kg cartofi
– 1 piept de pui
– 300 g morcovi
– 200 g țelină
– 400 g castraveți murați
– 100 g mazare fiartă (optional)
– 1 lingură de muștar
– sare, piper
– maioneză
Mod de preparare salată boeuf cu piept de pui
Se fierb cartofii în coajă, după care se lasă la răcit. Se fierb și celelalte legume împreună cu carnea pentru un gust intens, sau separat după cum se dorește.
După ce au fiert toate ingredientele se taie mărunt, se pun într-un caston încăpător si se pune puțină sare, piper dacă doriți, și se adaugă muștarul, apoi maioneza. Se ornează cu maioneză și se decorează după înclinațiile artistice.
3. Rețetă salată boeuf cu carne piept de curcan
Ingrediente salată boeuf cu piept de curcan
– 1/2 kg piept curcan
– 1 kg cartofi
– 300g morcov
– 200g pastranac
-150g telina
– 5 castraveti murati
– 400g mazare
– sare, piper
– 1 lingura vegeta
– maioneză din comerț sau preparată în casă
Pentru maioneză
– 2 galbenușuri
– 1 linguriță cu vârf muștar
– sare, ulei
Mod de prepapare salată boeuf cu piept de curcan
Se spală carnea și legumele, catofii se spală în coajă pentru că așa se vor pune la fiert. Carnea și legumele, inclusiv cartofii, pot fierbe împreună cu puțină vegeta, dacă se dorește, sau separat.
După ce s-au fiert și s-au mai răcit se mărunțesc și se amestecă într-un castron mai mare.
Mazărea din salata boeuf poate fi crudă, deci trebuie fiartă, sau din conservă.
Se taie și acritura, care se lasă ulterior la scurs, după care se adaugă peste salată.
Peste amestecul de salată de boeuf se pune maioneza din care se oprește și pentru ornat. Se decorează cu maioneză și felii de morcov, gogoșar, castravete, etc.
4. Rețetă salată boeuf cu parizer
Ingrediente salată boeuf cu parizer
– 500 g cartofi
– 2-3 morcovi
– 200 g parizer
– 4-5 castraveți acri
– 1 gogoșar murat
– 1 păstârnac
– 1 ou
– căteva măsline
– 2 lingurițe muștar
– 1/2 lămâie
– 100 ml ulei
– căteva fire de pătrunjel
– sare, piper
Mod de preparare salată boeuf cu parizer
Se curăță legumele, se spală și se pun la fiert într-o oală cu apă și puțină sare, cine dorește poate pune puțină vegeta.
Cât timp fierb legumele puteți mărunți castraveții acri și gogoșarul. Păstrați din ele și pentru ornat.
După vă puteți apuca de maioneză, în cazul în care nu folosiți una din comerț.
Maioneza de casă se prepară astfel: gălbenuțul crud se amestecă cu muștar, sare, piper peste care se picură uleiul, în timp ce amesteci ingredientele într-un singur sens, pentru a nu se tăia. După gust puneți zeamă de lămâie.
După ce s-au fiert legumele și s-au mai răcit se amestecă cu acritura într-un castron, se pune și parizerul tăiat bucățele. Pe pune puțină maioneză și se mai sărează după gust dacă este cazul, iar la final se ornează după preferințe cu maioneză și acritură.
5. Rețetă salată boeuf cu somon afumat
Ingrediente salată boeuf cu somon afumat
– 2 cartofi mai mari
– 1 morcov mare
– 4,5 castraveciori acri
– 1 ou
– 2-3 linguri de mazăre la conservă sau congelată
– 100gr somon afumat
– o mână de măsline verzi (cu anchoa)
– maioneză
Mod de preparare salată boeuf cu somon afumat
Se fierb cartofii, morcovul și oul. Se lasă să se răcească puțin și taie în cubulețe mici.
Măslinele se taie în patru, castraveciorii se taie mărunt și se pun la scurs într-o sită, împreună cu mazărea.
Somonul se taie în șuvițe micuțe. Într-un castron mai mare se adaugă cartoful, morcovul, castraveciorii, măslinele, somonul; se amestecă bine, iar la sfârșit oul și mazărea.
Se presară sare și se amestecă cu maioneza după gust.
6. Rețetă salată boeuf cu albușuri prăjite
Ingrediente pentru salată boeuf cu albușuri prăjite
– 3-4 cartofi
– 1-2 morcovi
– 1 păstârnac
– 4-5 castraveți acri
– 2 ouă
– 50 ml ulei
– 2 linguri muștar
– zeama de la o jumatăte de lămâie
– 50 g mazăre congelată sau conservă
– 1 ceapă mai micuță
– 1 legatură de pătrunjel
– sare, piper
Mod de preparare salată boeuf cu albușuri prăjite
Se spală și se fierb legumele, la foc mic. După ce s-au fiert și s-au răcit se mărunțesc.
Castraveții murați se taie și se scurg de zeamă. Se păstrează din ei și pentru ornat.
Din cele două gălbenușuri, muștar, zeamă de lămâie, sare, piper și ulei preparați maioneza.
Prăjiți albușurile într-o lingură de ulei doar 1-2 minute, până se încheagă, tocați-le și adaugați-le în compoziție împreună cu verdeața tocată și maioneza. Păstrați puțină maioneză pentru ornat. Omogenizați compoziția, condimentați și puneți salata pe un platou. Ornați cu maioneză, pătrunjel, feliuțe de castraveți acri, ridichi, măsline, etc.
7. Rețetă salată boeuf cu ouă fierte
Ingrediente salată boeuf cu ouă fierte
– zarzavatul și carnea de la o supă de carne
– 2 cartofi fierți
– 100g mazăre verde fiartă
– 4 ouă fierte
– 1 gălbenuș crud
– 1 linguriță muștar
– ulei
– 1-2 castraveți murați
Mod de preparare salată boeuf cu ouă fierte
Zarzavatul, legumele și carnea, se taie cubulețe iar ouăle (mai puțin un gălbenuș fiert) se rad mare.
Se face o maioneză din un gălbenuș fiert + un gălbenuș crud + 1 linguriță muștar și ulei.
Când e gata maioneza o amestecăm cu zarzavatul tăiat, potrivim de sare și daca trebuie punem puțina zeamă de lămâie.
Salata se pune pe un platou sau într-un bol și se ornează.
8. Rețetă salată boeuf cu ciuperci
Ingrediente pentru salată boeuf cu carne de vită și ciuperci
– carne de vită
– cartofi
– morcovi
– castraveți murați
– ardei murați
– ciuperci din conservă
– măsline fără sâmburi
– maioneză
– sare, piper
Mod de preparare salată boeuf cu carne de vită și ciuperci
Se fierbe carnea taiată cuburi. Separat se fierb cartofii cu morcovi (se curăță după fierbere).
Dupa ce s-au fiert se curăță și se taie cât mai mic. Carnea se taie și se sărează. Urmează castraveții și ardeii tăiați, toate acestea se amestecă cu cipercile, măslinele, maioneza. Se ornează după inspirație.
9. Rețetă salată de boeuf de post (fără carne)
Ingrediente salată de boeuf de post (fără carne)
– 10 cartofi
– 5 morcovi
– 4 albituri
– o țelină
– un măr
– 400 g mazăre
– maioneză de post preparată în casă sau din comerț
– sare, piper,cimbru
– 2 -3 lingurițe muștar
– castraveți acri
– gogosari acri
Mod de preparare salată de boeuf de post (fără carne)
Se spală bine și se curăță legumele, se pun la fiert. După ce au fiert și s-au răcit, cartofii se curăță de coajă și se dau pe răzătoarea cu găuri mari sau se toacă cubulețe mici. La fel se procedează și cu celelalte legume și mărul.
Se adaugă mazărea, gogoșarii, castraveciorii tăiați cubulețe, muștarul, sarea, piperul, cimbrul, maioneza după gust și se amestecă ușor.Compoziția obținută se așează pe platouri și se ornează.
10. Rețetă salată boeuf în roșii
Ingrediente salată boeuf în roșii
– 12 roșii (sau câte doriți)
– 2 ardei grași
– salată verde
– salată de boeuf
Mod de preparare salată de boeuf în roșii
Salata de boeuf se prepară după rețeta clasică. Se poate pune carne sau nu, după preferințe.
Se spală roșiile, se taie căpăcelul, se curăță de semințe și de miez și se umplu cu salată de boeuf.
Se servesc ca aperitiv sau ca primul fel, pe o farfurie ornată cu ardei verde tăiat firișoare subțiri sau cu firișoare de salată sau cu salata în forma de cuib și roșia în mijloc.
11. Rețetă tort cu salată boeuf (prima variantă)
Ingrediente pentru tort cu salată de boeuf
Ingrediente tort 26 cm
– 600 gr rasol vită
– 4-5 cartofi mari roșii
– 5 morcovi medii
– 1 țelină medie
– 150 gr mazăre
– 100 gr fasole verde
– 150 gr castraveți murați
– 125 gr gogoșari murați
– 150 gr maioneză
– 1 ceapă (pt fiert rasolul)
Baza crocantă tort:
– 250 gr grisine crocante
– 100 gr unt rece
Decor:
– 100 gr maioneză
– 3-4 ouă fierte tari
– 1 lingură ketchup bio
– pătrunjel
– capere/măsline
Mod de preparare tort cu salată de boeuf (prima variantă)
Se pune la fiert rasolul de vită cu 2 lingurițe de sare, se aruncă prima apă. Se adaugă legumele, inclusiv ceapa. Toate fierb la foc moderat.
Separat se fierb cartofii în coajă. Se lasă apoi la răcit.
Se mărunțesc și castraveții și gogoșarii murați și se lasă la scurs.
Carnea cu legumele se scot din oală și se lasă la răcit, după care se taie în bucățele.
Se amestecă într-un castron toate ingredientele, condimentăm după gust. Se pune și maioneză.
Pentru baza crocantă a tortului de salată de boeuf mixăm grisinele cu untul foarte rece până se obține un aluat sfărâmicios.
Se aseamblează totul precum în cazul unui tort obișnuit. Se face baza din aluatul pregătit peste care se pune salata de boeuf și se nivelează. Se acoperă tortul cu tot cu formă cu o folie alimentară și se ține la frigider 1-2 ore.
După ce se scoate îl putem orna cu maioneză, iar pe margini se pot pune felii de ou fiert. Pentru decorare mai puteți adăuga în maioneză ketchup. Mai departe se ornează după preferințe.
12. Rețetă tort cu salată boeuf (a doua variantă)
Ingrediente pentru tort cu salată de boeuf
Blatul alb :
– 2 ouă
– 2 linguri de ulei
– 1 lingură de smântână
– 2 linguri de făină
– 1 linguriță mică praf de copt
– 3-4 linguri brânză rasă
Blatul verde:
– 2 ouă
– 2 linguri de ulei
– 1 lingură de smântână
– 2 linguri de făină
– 1 linguriță praf de copt
– 2 linguri de spanac
– sare
Blat portocaliu:
– 2 ouă
– 2 linguri de ulei
– 1 lingura de smântână
– 2 linguri făină
– 1 linguriță praf de copt
– 2 linguri de pastă de ardei
– sare
Pentru umplutură:
– salată boeuf (preparată după preferințe)
Mod de preparare tort cu salată de boeuf (a doua variantă)
Pentru blatul verde: se separă ouăle, iar cele 2 gălbenușuri se freacă cu 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri de fâină, 1 linguriță praf de copt, sare și 2 linguri de spanac tocat mărunt (congelat). Separat albușurile se bat tare și se încorporează în primul amestec. Se răstoarnă compoziția într-o formă de tort (23 diametru) și se dă la cuptor pentru 15 minute.
Pentru blatul portocaliu: se repetă același procedeu ca mai sus, doar că se înlocuiește spanacul cu 2 linguri pastă de ardei. Merge și pasta de roșii, dar culoarea nu va fi așa vie.
Pentru blatul alb: la fel se repetă procedeul, dar folosind 2 linguri de brânză sărătă fărâmitată. Brânza fiind sărată nu se mai adaugă sare.
Se poate folosi orice tip de rețetă de salată de boeuf și se așează blaturile ca la tort, ordinea blaturilor este după preferințe, și se alternează blat-salată de boeuf, și se repetă manevra.
Se ornează cu maioneză și mărar, sau cui orice altceva doriți.
13. Rețetă salată de boeuf dietetică
Ingrediente salată de boeuf dietetică
– 100 gr. carne de vacă sau de pasăre fiartă
– zarzavat fiert: morcov, rădăcină pătrunjel, țelină, 1 cartof mare fiert, 1 măr nearomat
– sos de maioneză dietetic
– pătrunjel verde
Mod de preparare salată de boeuf dietetică
Se taie în cuburi carnea și legumele. Se rade mărul. Se amestecă toate ingredientele cu sosul de maioneză preparat cu multă zeamă de lămâie. Se servește presărată cu pătrunjel verde.