90 mld. de dolari pierderi in Silicon Valley

Apropo.ro / 16.04.2002, 08:42
90 mld. de dolari pierderi in Silicon Valley
Companiile high-tech din Silicon Valley au înregistrat anul trecut cea mai grava recesiune din istoria ultimelor doua decenii, 2001 fiind un an în care gigantii lumii IT au pierdut ceea ce câstigasera - ca valoare de piata si profit - în nu mai putin de opt ani, se arata într-un studiu

Companiile high-tech din Silicon Valley au înregistrat anul trecut cea mai grava recesiune din istoria ultimelor doua decenii, 2001 fiind un an în care gigantii lumii IT au pierdut ceea ce câstigasera – ca valoare de piata si profit – în nu mai putin de opt ani, se arata într-un studiu publicat de siliconvalley.com.

Studiul, care a fost dat publicitatii ieri, în varianta integrala, de agentia Mercury News, arata ca cele mai mari 150 de companii high-tech din Silicon Valley au înregistrat în 2001 o pierdere neta totala de 89,8 miliarde de dolari, mai mult decât profitul total acumulat în cei opt ani anteriori. Tot anul trecut, vânzarile totale au scazut cu 55 de miliarde de dolari fata de perioada precedenta.

„Nu exista nici un alt sector de activitate – cel putin în istoria recenta – care sa fi înregistrat o asemenea prabusire”, considera Donald Strazsheim, fost chief economist la Merrill Lynch si actual presedinte al companiei de consultanta Strazsheim Global Advisors.

Companiile din Silicon Valley si-au abandonat proiectele pe termen lung, au facut concedieri masive si au lasat milioane de metri patrati de birouri cu anuntul „de închiriat”, comenteaza Mercury News. „Economistii si contabilii încearca în momentul de fata sa înteleaga cât din pierderi sunt cauzate de greselile costisitoare facute în timpul ‘balonului dot-com’ (în perioada 1999-2000, n.r.) si cât din aceste pierderi reflecta recesiunea mediului de afaceri global”, arata Mercury News.

„Companiile din Noua economie învata din experienta firmelor ‘traditionale'”, considera Geoffrey Moore, presedintele companiei de consultanta Chasm Group, care a dezvoltat teoria conform careia companiile cele mai mari sunt cele mai bine pozitionate. „Trebuie sa devii mai întâi respectabil în ceea ce priveste avantajele competitive traditionale”.

Pentru a separa cele doua componente ( greseli din epoca dot-com si recesiunea globala , analistii citati de Mercury News au examinat perioada ultimilor zece ani din istoria companiilor ce intra în componenta indicelui SilliconValley150 (SV150), din doua puncte de vedere: profitul net si profitul din desfasurarea operatiunilor curente.

„Comparatia arata ca de fapt, companiile high-tech sunt mai puternice decât ai putea presupune prin prisma pierderilor raportate”, spun analistii. „Anul trecut a fost extraordinar”, considera Risto Puhakka, vice-presedintele companiei producatoare de cip-uri VLSI, din San Jose, California.

„Pentru noii intrati însa în industria IT, în fiecare an lupta cu marii jucatori devine din ce în ce mai grea. Marimea într-adevar conteaza, pentru ca operatiunile se desfasoara în majoritate la nivel global”.

Potrivit Mercury News, ultimul studiu asupra SV150 arata ca ideea populara potrivit careia Silicon Valley este un fel de vale magica, unde orice idee se transforma peste noapte în aur, începe sa se clatine. „La fel ca în mitologie, magia în Silicon Valley este deseori sporadica, dificil de sustinut si, în momentul de fata, îi avantajeaza mai ales pe marii jucatori”, arata analistii.

Pe piata semiconductorilor, doar trei companii – Intel, Linear Technology si Maxim Integrated Products – au reusit, în ultimii sapte ani, sa înregistreze o marja medie de profit mai mare de 20%. Advanced Micro Devices (AMD, principalul concurent al lui Intel pe piata procesoarelor pentru PC-uri), se situeaza dupa cei trei giganti, cu o marja medie de profit pe termen lung de 2,9%.

„În sectorul computerelor, patru companii – Hewlett-Packard, Sun Microsystems, Apple Computer si Adaptec – au supravietuit ultimilor zece ani. Cei care nu au reusit sa tina pasul, cum ar fi Tandem Computers si Amdhl, au fost deja cumparati de concurenta. În prezent, toate lucrurile se rezuma la profituri”, conchide Mercury News.

Cristian Iovitu