România are, în prezent, 78 de puncte de access la Internet fara fire, hot spot-urilor publice, cele mai multe fiind în mediul urban, a anuntat Intel în cadrul conferintei IT „Wireless & Mobility.
Potrivit hartii, 79% din numarul total de hot spot -uri se afla în hoteluri sau spatii expozitionale. 9% dintre access points-uri apartin unor universitati sau scoli, iar alte 9 procente café-barurilor. Mai putin de 3% dintre hot spot-uri se afla în aeroporturi.
„Suntem bucurosi sa observam o cerere tot mai mare de Internet wireless si notebookuri în România. Inovatia poate fi cheia succesului pentru economia româneasca si interesul tot mai mare pe termen lung fata de ultimele tehnologii precum WiFi, Intel Centrino sau altele reprezinta un mare potential”, a spus Brian Harrison, Vicepresedinte si General Manager, Intel EMEA.
Harrison a adaugat ca grupul american încearca sa accelereze dezvoltarea prin intermediul a numeroase programe, mai ales în domeniul educatiei, cum ar fi crearea de hot spoturi în intermediul unor universitati din România
Cele mai multe hot spot-uri, respectiv 20, sunt amplasate în Bucuresti, dar raportat la numarul de locuitori, cea mai mare rata de penetrare apartine Brasovului, unde totalul se apropie de cel din capitala. Brasovul a fost numit de Intel ca fiind „The Most Unwired City”.
Pe lânga cele doua orase, urmatoarele clasate în functie de numar de access point-uri sunt Constanta, cu 11 hot-spoturi, Timisoara, cu 6 hot spoturi si Cluj Napoca cu 5.
Urmatoarele pe lista sunt Târgu Mures, Galati, Bacau, Iasi, Oradea si Sinaia, cu câte doua arii de acces la Internet wireless. În acelasi timp, Breaza, Calarasi, Jurilovca, Moeciu, Otopeni, Piatra Neamt, Pilu, Predeal, Sibiu, Suceava, Tîrgu Lapus si Arad sunt „echipate” cu câte un hot spot.
Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, Universitatea Dunarea de Jos din Galati, precum si Institutul Politehnic si Academia de Stiinte Economice din Bucuresi sunt center de Internet wireless, datorita unui program dezvoltat de Intel si alte companii, cu scopul de a dota centrele importante de învatamând superior din tara cu echipament wireless. Alte unitati educationale cu hot spot-uri sunt scolile din Jurilovca, Tîrgu Lapus si Pilu.
„Este de ramarcat ca în România, totalul utilizatorilor serviciilor de telefonie mobila este dublu fata de cel al utilizatorilor de telefonie fixa, iar evolutia pietei notebook-urilor cunoaste un ritm alert”, a mai spus oficialul Intel, adaugând ca vânzarile de calculatoare portabile au un ritm de crestere în medie cu 60% fata de anul trecut, desi doar 10% dintre cumparatorii de PC-uri aleg laptopurile.
Cu 78 de hot spot-uri, România se înscrie în trendul ascendent din Europa, unde, potrivit IDC, exista 25,000 de access point-uri operationale. Estimarile arata ca acest total va creste foarte mult, pâna la aproximativ 110,000 pâna în 2008, încurajata de serviciile a peste 50 de provideri.
De asemenea, Europa Centrala si de Est va cunoaste un grad si mai mare de adoptare a tehnologiei wireless, confirmând potentialul deja existent. Potrivit IDC, în regiunea CEMA (Europa Centrala, Orientul Mijlociu si Africa) piata notebook-urilor va cunoaste o crestere de 23.2% în 2005, comparativ cu 2004.
Mediafax Business/ IT