„Poţi ţine cu post doar cu preparate raw vegan. Sunt săţioase şi sănătoase şi nu mai eşti nevoit să consumi cartofi în exces, covrigi, tot felul de făinoase, margarină sau pateuri vegetale pline de aditivi.
Ca mic dejun, prânz, cină sau gustare între mese, vă recomand budincă de chia, hummus raw, pizza raw, milkshake de banane, salată crocantă, lapte de migdale sau ciocolată caldă raw. Ingredientele, inclusiv superalimentele, sunt uşor de găsit şi pot fi cumpărate din plafar şi magazine specifice”, spune Carmen Negoiţă. Iată reţetele pe care le recomandă.
Lapte de migdale
Luăm 200 de grame de migdale şi le lăsăm la hidratat în apă timp de câteva ore. Apoi, le punem în blender, adaugăm 1,5 litri de apă filtrată şi mixăm timp de 30 de secunde. Strecurăm apoi totul printr-un săculeţ şi laptele de migdale e gata!. Îl punem la rece şi îl putem folosi în locul celui de provenienţă animală. Dacă dorim să îi oferim un alt gust, putem adăuga pudră de vanilie, ori cacao, ori chiar superalimente pentru energie.
Budincă de chia
Amestecăm cu mâna seminţele de chia cu lapte de cocos sau de migdale, peste care adăugăm, dacă dorim, scorţişoară, vanilie sau superalimente precum maca şi lucuma. Amestecăm apoi, cu grijă, cu mure sau afine. Când este gata, aşezăm într-un pahar sau într-un bol, iar deasupra putem pune nuci, migdale, fructe de pădure proaspete.
Pizza raw fără gluten
Pizza raw este realizată doar din ingrediente de origine vegetală, fără a fi gătită la temperature înalte. Blatul îl putem face omogenizând fulgi de ovăz, mix de seminţe şi ardei. Această compoziţie se introduce în deshidrator. Aşa cum facem şi noi la Rawyal, întindem apoi pe blat brânză de caju, cubuleţe de avocado, de roşii, măsline şi germeni de grâu şi gata, iese cea mai delicioasă şi mai sănătoasă pizza, numai bună pentru perioada postului.
Milkshake de banane
Pentru milkshake, avem nevoie de o banană, 350 ml lapte de migdale, o mână de caju, o linguriţă rasă de maca, o jumătate de linguriţă de lucuma, un vârf de cuţit de pudră de vanilie, un vârf de scorţişoară. Totul se amestecă într-un blender timp de 1 minut.
Hummus raw
Pentru a prepara hummus raw, avem nevoie de 200 g năut fiert, 100 g ardei copt, 1 linguriţă de ulei de măsline presat la rece şi, dacă vrem să aibă o aromă de neuitat, o linguriţă de 1 ulei de in cu rodie. Eu mai pun şi doi căţei de usturoi, sare de Himalaya după gust şi puţină apă cât să se lege, nu prea multă pentru a nu deveni apoasă. Se amestecă în blender.
Salată detoxifiantă
Salata crunchy pe care o pregătesc des este şi delicioasă, dar are şi proprietăţi detoxifiante. O putem realiza din salată verde, varză roşie, morcov, ceapă avocado, peste care adăugăm sos din iaurt bio, puţin ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare după gust, iar la final, migdale hidratate în prealabil în apă.
Ciocolata caldă raw
Dacă ne este poftă de ceva dulce, în special de ciocolată, putem pregăti varianta raw a acesteia, care nu conţine lapte de origine animală. Este uşoară şi energizantă pentru că are şi superalimente, pe lângă cacao. Amestecăm în blender lapte de migdale cu alune, puţină cacao raw combinată cu pudră de roşcove, miere, lucuma şi maca. Pentru a fi raw, nu o încălziţi la mai mult de 40 grade.
Carmen Negoiţă este unul din cei mai cunoscuţi promotori ai stilului alimentar raw din România. Pe blogul ei, www.carmennegoita.com, vedeta vine în ajutorul cititorilor nu doar cu sfaturi de modă şi stil, dar şi cu reţete alimentare raw, care se regăsesc şi în meniul restaurantelor sale raw vegane, Rawyal, din Bucureşti şi Ploieşti.