7 personalități din cinema diagnosticate cu forme de autism
„Tulburări pervazive de dezvoltare” sau „tulburări din spectrul autist” (TSA) – expresiile folosite corect pentru autism – definesc un grup de condiții medicale caracterizat prin dezvoltarea insuficientă a abilităților de bază, mai ales a capacităților de interacțiune socială, comunicare și folosire a imaginației, stereotipii motorii și verbale. TSA sunt mai frecvente în rândul băieților, de peste trei ori mai mult, însă în cazul fetelor simptomele pot fi mai grave.
Termenul „spectru” este utilizat având în vedere gama extinsă de simptome pe care o persoană cu TSA le poate avea și diferitele grade de severitate în care se prezintă tulburarea. Un număr foarte mare de persoane cu TSA au un nivel de inteligență mediu și peste mediu.
Odată cu creșterea popularității serialului Netflix „Love on the Spectrum”, lansat în 2019, care urmărește mai multe persoane cu TSA în timp ce navighează în lumea întâlnirilor sentimentale, autismul a devenit o parte a conversației publice mult mai mult. Numeroase vedete au discutat cu sinceritate despre diagnosticul lor.
Șapte personalități din cinema diagnosticate cu forme de autism
1. Anthony Hopkins
Celebrul actor spune că nu a aflat că suferă de sindromul Asperger până la vârsta de 70 de ani. „Cu siguranță mă uit la oameni diferit”, a declarat vedeta pentru Daily Mail în 2018, când a fost întrebat cum i-a influențat această tulburare cariera. „Îmi place să deconstruiesc, să pun deoparte un personaj, să descopăr ceea ce îl face să vibreze și punctul meu de vedere nu va fi același ca al celorlalți. Mi se oferă multe puncte de control, poate pentru că așa mă văd oamenii. Și poate sunt foarte controlat pentru că așa trebuie să fiu. Nu pun la îndoială acest aspect, iau doar părțile necesare pentru a fi actor”.
2. Wentworth Miller
Actorul a dezvăluit, marți, că a fost diagnosticat cu autism, anul trecut. Starul serialului de succes „Prison Break” a publicat pe contul său de Instagram un mesaj în care a scris că diagnosticul a fost „un șoc”, dar „nu o surpriză”. „Nu aș schimba acest lucru”, a adăugat Miller. „Nu. Înțeleg – am înțeles – imediat că autismul este esențial pentru cine sunt. Pentru tot ceea ce am realizat/ articulat … vreau să le spun și acelor mulți (mulți) oameni care, în mod conștient sau inconștient, mi-au oferit acel pic de compasiune + spațiu de-a lungul anilor, mi-au permis să mă mișc prin lume într-un mod a avut sens pentru mine, indiferent că a avut sau nu sens pentru ei… mulțumesc”, a mai scris acesta.
3. Dan Aykroyd
În calitate de membru al distribuției originale „Not Ready for Prime Time Players” a show-ului „Saturday Night Live”, actorul a făcut publicul să râdă din anii 1970. Aykroyd – care a fost diagnosticat cu sindromul Tourette în copilărie – a vorbit în 2013 despre faptul că suferă și de Asperger, fiind de părere că afecțiunea l-a ajutat să creeze una dintre cele mai mari francize din istorie, „Ghostbusters”. „Sufăr și de Asperger, dar îl pot gestiona. Nu a fost diagnosticat decât la începutul anilor ’80, când soția mea m-a convins să merg la un medic”, a spus Aykroyd într-un interviu.
4. Daryl Hannah
De la filmele „Splash” (1984) până la „Kill Bill” de Quentin Tarantino, la începutul anilor 2000, Daryl Hannah a fost una dintre figurile celebre ale Hollywood-ului. Abia în 2013 a vorbit public despre lupta ei cu celebritatea, în mare parte ca o consecință a autismului de care suferă, tulburare cu care a fost diagnosticată în copilărie. „Nu m-am simțit niciodată confortabil să fiu centrul atenției. M-a speriat întotdeauna”, a spus Hannah.
5. Courtney Love
Într-un interviu pentru Rolling Stone acordat după moartea soțului ei, Kurt Cobain, solista trupei Hole și actrița nominalizată la Globurile de Aur Courtney Love a vorbit despre rolul pe care autismul l-a jucat în copilăria ei. „Când vorbesc despre a fi introvertit, spun că am fost diagnosticată cu autism”, a spus Love. „La o vârstă fragedă nu vorbeam. Apoi, am înflorit pur și simplu. Prima mea vizită la un psihiatru a fost când aveam trei ani. Terapie observațională. TM pentru copii. Spuneți-i cum vreți, am fost acolo”.
6. Tim Burton
Regizorul cunoscut pentru filme ca „The Nightmare Before Christmas”, „Corpse Bride”, „Edward Scissorhands” nu a fost diagnosticat oficial cu autism, dar spune că suferă de o astfel de tulburare. Fosta sa soție actrița Helena Bonham-Carter a descoperit, în timp ce se documenta pentru un personaj, că acesta are multe simptome caracteristice sindromului Asperger.
7. Stanley Kubrick
Regizorul s-a născut în 1928, cu mult înainte ca autismul să fie recunoscut oficial și să i se dea un nume. Cu toate acestea, specialiștii l-au diagnosticat pe Kubrick retrospectiv. Un astfel de diagnostic înseamnă identificarea unei afecțiuni a unei figuri istorice folosind cunoștințe moderne, metode și clasificări medicale. Câteva dintre trăsăturile prezentate de Kubrick erau capacitatea redusă de a interacționa social, interese obsesive, lipsa de empatie și de flexibilitate. Cu toate acestea, etica sa de lucru, atenția la detalii și perfecționismul i-au permis să devină un regizor de succes.
CITEȘTE ȘI: „Music”, de Sia, difuzat în cinema cu mesaj de avertizare privind autismul
Care sunt cauzele ce provoacă autismul
Tim Burton va filma în România serialul „The Addams Family”, o producție MGM TV si Netflix
Foto: Profimedia Images