7 motive pentru care te simți mereu obosit

01 11. 2013, 17:30

Deshidratarea

Este recomandat să beți circa opt pahare cu apă pe zi. Cantitatea este variabilă în funcție de efortul despus zilnic, inclusiv când faceți exerciții fizice, dar și de starea vrremii. În mod normal trebuie să urinați la fiecare trei ore, iar culoarea urinei trebuie să fie precum cea a limonadei (culoarea închisă indică deshidratarea).

Deficiența de vitamina B12

Corpul are nevoie de de B12 pentru a crea globule roșii și a menține neuronii în parametri normali de funcționare. Dacă vă simțiți obosiți, uitați mai repede și sunteți apatici, este posibil să aveți nevoie de suplimente cu vitamina B12. Trebuie să vorbiți cu medicul vostru pentru a stabili cantitatea necesară, dar este recomandat să alegeți o formulă de tipul „methylcobalomin” în loc de „cyanocobalamin”.

Stresul

Stresul cronic este o boală a societății moderne și ne împiedică să funcționăm normal, indiferent de context. Când suntem stresați, nivelul de cortisol nu scade noaptea, cum ar fi normal, și ne poate tulbura somnul. Nu putem controla mereu sursele stresului, dar ne putem controla reacțiile. Implicați-vă în activități relaxante, cum ar fi yoga și alte practici care implică meditația.

Bolile de inimă ascunse

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Heart & Lung, jumătate dintre femeile care au suferit atacuri de cord spun că au avut probleme cu somnul și s-au simțit foarte obosite în perioada premergătoare. Trebuie să mergeți la medic dacă simțiți că nu vă mai puteți concentra, aveți dureri în piept sau suferiți de anxietate. Arterele blocate sau mușchii slabi ai inimii pot îngreuna circulația sângelui.

Alimentația corectă, exercițiile fizice și relaxarea ne mențin sănătoși

Deficiența de fier

Se știe că anemia duce la oboseală, iar suplimentele cu fier nu rezolva neapărat problema. Da, nivelul scăzut al fierului în organsim împiedică formarea globulelor roșii, ceea ce privează corpul de oxigen, dar și surplusul de fier ne poate doborî. Deficiența de fier apare de obicei în cazul vegetarienilor, persoanelor cu probleme digestive sau ale tiroidei, femeilor care utilizează pilule anticoncepționale, iar simptomele includ senzația de frig, subțierea părului și unghiilor, amețeli. Vorbiți cu medicul pentru a stabili doza necesară de suplimente cu fier.

 

Sedentarismul

Cuplat cu stresul cronic, sedentarismul este ca o bombă cu ceas. O zi stresantă la birou îți poate da peste cap nivelul de cortisol și glucoză, iar faptul că nu faci mișcare înseamnă că nu poți elibera tensiunea acumulată. Femeilor le sunt recomandate 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână sau 75 de minute de activitate intensă.

Excesul de exerciții fizice

Dacă îți place să mergi la sală este posibil să începi să exagerezi cu efortul din dorința de a arăta cât mai bine. Nu este recomandat să mergi zilnic și să transpiri mult, pentru că riști să pici în extrema cealalta, în care corpul tău obosește din cauza suprasolicitării. Trebuie să găsești un echilibru între activități și odihnă, pentru ca nivelul de cortisol să fie optim. După ce exersezi la sală, încearcă să faci 2-3 zile pauză înainte de a continua programul.

Infecțiile urinare

Mulți dintre noi cunoaștem senzația de usturime la urinare care indică o problema. Cam jumătate dintre femeile care se confruntă cu această situație, mai ales cele cu vârste peste 40 de ani, acuză stări de oboseală și disconfort. Este indicat să consultați medicul pentru că e posibil să aveți infecție la nivelul tractului urinar, care necesită tratament cu antibiotice. Este important să vă hidratați și să vă odihniți foarte bine.