Sunt circa 109 familii și peste 43.500 de specii de păianjeni pe toate continentele, mai puțin în Antarctica. Între acestea există specii veninoase care sunt un pericol pentru oameni. Cei mai mulți utilizează veninul pentru a-și paraliza prada și a o devora, în timp ce unii îl folosesc împotriva prădătorilor lor pentru a se apăra. În continuare vă prezentăm 6 păianjeni veninoși și foarte periculoși:
Văduva Neagră
Este una din cele mai periculoase specii de păianjen din lume și se găsește în America de Nord, în zone obscure și calde. Femelele sunt mai mari decât masculii și au abdomenul în formă de clepsidră. Veninul unei Văduve este de 15 ori mai puternic decât al șarpelui cu clopoței, iar muscatura ei cauzează dureri musculare, afectând respirația.
Păianjenul Redback
Face parte din familia Latrodectus hasseltii și este trăiește în Australia. Femelele au până la 1 cm lungime și puncte roșii pe spate. Masculii măsoară până la 3-4 mm lungime. Acest păianjen practică canibalismul sexual după împerechere. Veninul lor este dureros, dar din fericire există antidoturi moderne, iar din 1956 nu au mai existat decese cunoscute.
Păianjenul brazilian călător
Numit și păianjenul-banană sau păianjenul înarmat, este de asemenea foarte veninos și trăiește în America de Sud, dar și în America Centrală. Periculos pentru oameni nu este numai veninul său toxic dar și cantitatea pe care acest păianjen o introduce când atacă. Veninul conține neurotoxina PhTx3, care blochează controlul muscular, provoacă dificultăți în respirație și duce la paralizie sau asfixiere.
Văduva Cafenie
Este înrudit cu Văduva Neagră și este altă specie periculoasă care trăiește mai ales în Africa de sud, dar și în America de Sud. Acest păianjen are dimensiuni mai mici decât Văduva Neagră și, deși veninul lor este toxic, mușcătura nu este foarte periculoasă.
Păianjenul australian cu pânză-pâlnie
Denumit și Atracinae, acesta trăiește în Australia de est. Cândva veninul său cauza multe decese, dar în prezent există antidoturi și nu au mai fost înregistrate victime. Mușcătura acestui păianjen este foarte puternică și dureroasă, rănile sângerând de obicei. Veninul păinjenului australian cauzează creșterea presiunii sanguine, lacrimarea, creșterea pulsului. Dacă antidotul nu este administrat la timp, moartea poate surveni în minimum 15 minute și maximum 3 zile.
Păianjenul pustnic cafeniu
Numit și păianjenul-vioară, acesta trăiește în câteva state americane și este unul dintre puținii păianjeni care are 6 ochi, aranjați sub formă de perechi. Acest păianjen supraviețuiește până la doi ani și nu este agresiv, atacând pentru autoapărare. Cei mai mulți se refugiază în haine sau în mănuși și devin defensivi când oamenii îmbracă obiectele respective. Deși mușcătura lor nu este resimțită pe moment, ulterior devine foarte dureroasă, veninul lor fiind extrem de toxic.