Suntem obișnuiți să vedem la televizor sau pe internet diferite imagini cu dezastre imediat după ce ele au loc. De data aceasta avem ocazia să descoperim fotografii cu cataclisme sau accidente teribile care au avut loc cu mulți ani în urmă și să reflectăm la modul în care acestea afectează viața oamenilor. Vă prezentăm în continuare 10 catastrofe care au avut loc înainte de 1920.
Incendiul din Boston din 1872
Reprezintă unul dintre cele mai costisitoare accidente cauzate de foc din America. Incendiul a distrus o suprafață de circa 65 de acri la periferia orașului și a fost stins în 12 ore. Pagubele materiale au fost enorme, mulți locuitori rămânând fără locuri de muncă și sute de afaceri fiind din start distruse. 776 de clădiri au ars, iar pagubele s-au ridicat la 73,5 milioane de dolari. Zeci de companii de asigurări au intrat în faliment încercând să plătească despăgubirile de după incendiu.
Viscolul copiilor din 1888
Ziua de 12 ianuarie a început senină, dar s-a transformat într-un coșmar după ce un viscol puternic a venit de nicăieri, iar temperatura a scăzut până la -28 de grade Celsius. Au fost înregistrate 235 de victime, între care majoritatea copii, de unde și denumirea dezastrului. După câteva zile America s-a confruntat cu unul dintre cele mai mari cataclisme înregistrate vreodată – zăpada atingea până la 150 de metri înălțime mai ales în New Jersy, Massachusetts și Connecticut, iar vântul bătea cu aproximativ 72 km pe oră. Oamenii au fost nevoiți să rămână în casele lor până la o săptămână.
Cutremurul Meiji-Sanriku din 1896
Unul dintre cele mai distructive cutremure din istoria Japoniei a avut 8,5 grade pe scara Richter și a survenit pe 15 iunie, la ora locala 19:32, la circa 166 km de Honshu. În urma cutremurului s-au creat două valuri tsunami cu înălțimi de 38,2 metri care au distrus 9.000 de locuințe și au cauzat 22.000 de decese.
Cutremurul din San Francisco din 1906
Pe 18 aprilie un cutremur puternic a lovit Carolina de Nord, declanșând incendii devastatoare care au durat zile în șir. Seismul a ucis circa 3.000 de persoane, iar San Francisco a fost distrus în proporție de 80%. Alături de uraganul din Galveston din 1900 și de uraganul Katrina din 2005, acesta este considerat cel mai mare cataclism din istoria Americii.
Cutremurul din Messina din 1908
Este cel mai mare dezastru din istoria Europei, soldat cu circa 123.000 de morți în orașele italiene Sicilia și Calabria. Seismul de pe 28 decembrie din sudul Italiei a fost însoțit de un tsunami cu înălțimea de 12 m. Pământul s-a cutremurat 30-40 de secunde, cauzând distrugeri pe o rază de până la 300 km. 91% din structura orașului Messina a fost distrusă.
Inundația din Paris din 1910
Pe 21 ianuarie Parisul a fost inundat de râul Sena după o perioadă de ploi torențiale. Orașul a fost înecat de ape de dedesubt, prin canalizări și solul saturat. Ploile de iarnă sunt obișnuite în Paris, dar in acea zi albia râului s-a umflat cu mult mai mult decât de obicei, iar sute de parizieni au fost evacuați. Apa se ridicase de 20 de ori peste nivelul normal, la 8,62 metri înălțime. Valoarea pagubelor a fost de 400 de milioane de franci (echivalentul a 1,5 miliarde de dolari în banii actuali). Nivelul apei a ajuns la pragul maxim după 10 zile, iar după 35 de zile inundația a dispărut complet, nefiind înregistrate victime.