Există două modalități principale de a soluționa o dispută: forță și diplomație. Nu trebuie ca orice dispută să fie soluționată numai prin ceartă. Și diplomația poate fi folosită pentru a obține un avantaj strategic și pentru a găsi o soluție win-win pentru toate părțile implicate.
Iată 5 sfaturi despre cum să fii o persoană mai diplomată:
1. Gândește-te înainte de a acționa
Dezastrele se pot întâmpla atunci când acționezi fără să gândești rațional. Înainte să lași cuvintele să iasă din gura ta într-o ceartă, gândește-te care vor fi consecințele. Furia ne face orbi. Ne face imuni la gândirea logică. Este imperativ ca tu să îți controlezi emoțiile. Să te gândești la consecințe te poate ajuta să îți păstrezi acțiunile și cuvintele sub control.
2. Concentrează-te pe fapte
Într-o negociere diplomatică, accentul pus pe fapte este foarte important. Gândirea ce pleacă de la prejudecăți și părtiniri ne întunecă judecata. Concentrându-te pe faptele concrete, concluziile corecte vor evolua. Corectitudinea va face părțile implicate să fie calme și introspecte. Concentrarea pe fapte duce la o justiție bazată pe adevăr. Informațiile înșelătoare trebuie să fie analizate și evitate cu orice preț.
3. Folosește un limbaj simplu, dar eficient
Ocolișurile duc doar la frustrare, întrerup discuțiile și negocierile. Orice vrei să subliniezi, spune-o întrun limbaj simplu, pe care oricine îl poate înțelege. Acest lucru va duce la evitarea neînțelegerilor. Folosește o tonalitate fermă, care nu lasă nici o îndoială în legătură cu intențiile tale.
4. Evită agresiunea
Comportamentul agresiv conduce doar la conflicte. Este foarte important să îți controlezi furia, altfel va duce doar la război. Să arăți un comportament agresiv sau tactici de intimidare duce doar la provocare. Comportamentul agresiv în momente ce nu sunt crucial va duce la tulburări sociale pe termen lung.
5. Fii flexibil
Diplomația înseamnă flexiblitate și compromis. Încăpățânarea și îndârjirea nu te duc nicăieri. Trebuie să fii flexibil în abordarea ta și să cedezi teren problemelor neimportante. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că nu trebuie să impui o limită. Determină care este linia ta roție. O linie roșie este punctul de răbdare extremă, după care nu există nici o cale de întoarcere. Asigură-te că linia roșie este bine gândită.
Să fii diplomatic este o abilitate esențială pentru a face pace. Aceasta ajută lumea să fie un loc mult mai bun în care să trăiești. Nu doar oficialii guvernamentali, ci și oamenii obișnuiți pot aplica diplomația în viața lor de zi cu zi. Diplomația ajută la reducerea stresului și la despărțirile inutile. Pune în aplicare cele cinci sfaturi de mai sus pentru a deveni diplomatic în viața ta de zi cu zi.