1. Supă de linte
Ai nevoie de 500 g linte, 1 ceapa mare, 2-3 catei de usturoi, cimbru, 50 g margarina, crutoane, sare și piper.
Se fierbe 500 g linte in apa, cu o ceapa, o crenguta de cimbru, cativa catei de usturoi si sare. Se scoate apoi zarzavatul, se trece lintea prin sita. Piureul obtinut se pune in zeama in care a fiert. Se pune din nou pe foc impreuna cu margarina. Apoi se serveste cu crutoane. (sursa)
2. Supă de dovlecei
Pentru acest preparat ai nevoie de 3 linguri de ulei de masline, 2 cepe, 1kg de dovlecei, 1kg de rosii, ½ lingurița de turmeric – optional, 2 l supa de legume, crutoane – opțional.
Cum se prepară: Taie dovleceii felii, ceapa si rosiile marunt. Incinge uleiul de masline intr-o tigaie mare, adauga ceapa si dovleceii si lasa pe foc 5 minute, la temperatura medie, amestecand din cand in cand. Adauga rosiile. Mai lasa pe foc cateva minute, amestecand incontinuu. Adauga turmericul si supa, acopera cu un capac si lasa sa fiarba 30 de minute. Paseaza totul cu un blender, apoi strecoara daca doresti o textura foarte fina. Serveste supa fierbinte, cu crutoane. (sursa)
3. Supa de varză
Ca ingrediente ai nevoie de 2 kg de varză, 2 morcovi, sucul de la 1 lămâie, 1 rădăcină mare de țelină, 2 linguri de pastă de susan, sare, boia de ardei.
Varza se taie mărunt, ca pentru salată. Se dă rădăcina de țelină prin răzătoare (pe partea cu orificiile mai mari). Se pun să fiarbă aproximativ 20 de minute în apă cu sare. în continuare, se adau¬gă morcovii dați prin răzătoare și se lasă la fiert încă 5 minute. Se amestecă pasta de susan (tahini) împreună cu sucul de lămâ¬ie, picurând puțin lichid din supă și continuând să se amestece, după care se toarnă în cratiță și se lasă să dea încă 2-3 clocote. Supa de varză se servește cu puțină boia de ardei. Reteta preluata din Carte de bucate manastiresti, Editura Sophia
4. Supă – cremă de roșii cu morcovi
Pentru prepararea acestei supe ai nevoie de 600 g morcovi, 1 ceapa mare, 1 cartof mare, 5 roșii, 1 l zeama de legume, 1 legatura de busuioc, 1 foaie de dafin, 2 linguri de ulei de masline, ghimbir, piper și sare.
Rosiile se pun in apa clocotita, apoi se decojesc si se toaca marunt. Cartoful, ceapa si morcovii le taiem in bucati mai mari. Le calim impreuna in putin ulei incins, timp de 5 minute. Se stinge cu supa de legume. Adaugam sare, piper, dafin si fierbem vreme de ½ ora. Punem intr-un blender legumele cu supa, fara foaia de dafin si pasam pana obtinem o pasta fina. Pasta se mai fierbe 5 minute impreuna cu rosiile decojite. Pentru o crema mai acrisoara recomandam sa se adauge zeama de lamaie dupa gust. Nu trebuie sa aruncam coaja de la lamaie, o putem folosi pentru garnisit. Adaugam frunzele proaspete de busuioc si 2 lingurite de ghimbir proaspat, tras prin razatoare si o servim cu felii de paine neagra prajita. (sursa)
5. Supă de post indiană
Ai nevoie de 3 cartofi medii, 2 dovlecei, 2 morcovi, 2 ardei capia, 4 linguri ulei masline, sare, o jumatate lingurita coriandru, 1 bucata praz, 1 bucata de ghimbir, 1 legatura de marar, 1 lingurita chimen, o jumatate de lingurita fenicul, o jumatate de lingurita turmeric.
Curatam cartofii, dovleceii, morcovii si ardeii, ii taiem marunt si ii punem la fiert in apa cu sare si turmeric. Apoi tocam prazul si ghimbirul. Incingem uleiul si adaugam semintele de chimen. Dupa cateva secunde adaugam prazul si ghimbirul. Dupa 5 minute punem si feniculul si coriandrul si le mai lasam pe foc un minut. Dupa ce legumele au fiert, adaugam peste ele condimentele. Mai fierbem 5 minute si apoi presaram mararul tocat marunt. (sursa)