5 deserturi irezistibile

26 10. 2010, 13:36

Retetele au depasit de multa vreme granitele tarilor in care au
fost pentru prima data produse dar, pentru un impatimit al
gastronomiei sau al savoarei unice a unui desert
original
, un gust autentic nu se poate savura decat acolo de
unde provine desertul in cauza.

Tiramisu –
Italia

Cu siguranta ca majoritatea celor care citesc acest articol au
incercat macar o data in viata gustul unei delicioase prajituri
Tiramisu.

Dar, la fel de adevarat este si faptul ca nicaieri savoarea acestui desert
spectaculos
nu este aceeasi cu aceea pe care o obtin maestri
cofetari din Toscana, locul de origine al acestei prajituri.

Se spune ca atunci cand gusti un Tiramisu toscanez ai, pur si
simplu, senzatia ca te afli in Rai. Nici nu este de mirare, daca
luam in calcul faptul ca dintre ingredientele acestuia nu lipsesc
sortimente de branza italiana (celebra Mascarpone) si crema
Zabaglione.

Tot in Toscana, cei care pregatesc acest deliciu culinar vor
folosi numai si numai piscoturi (asa numitele savoiardi) facute
dupa reteta locala. Adaugati la acestea si frisca, zaharul, vinul
Marsala (inlocuit in alte regiuni cu esenta de rom sau de brandy),
cafeau si praful de cacao si veti obtine, poate, unul dintre cele
mai apreciate deserturi din lume.

Tiramisu

Baclava – Turcia,
Grecia

Pe cat de gustos, pe atat de controversat este desertul pe care
astazi il asociem cu bucataria traditionala greceasca.

Da, am mentionat corect greceasca, pentru ca disputa dintre
istoricii turci si cei greci nu pare sa isi gaseasca o finalitate
prea curand.

Daca grecii sustin ca baclavaua este o inventie antica elena,
dovada stand Deipnosophistae (lucrare din secolul al III-lea d.Hr.
apartinand literaturul grec Athenaeus, in care apare mentionat
desertul koptoplakous, o forma straveche a baclavalei), turcii
afirma ca in lucrarea respectiva este vorba, de fapt, de halva, iar
baclavaua a aparut initial, in Evul Mediu, in zona orasului
Gaziantep, pentru ca apoi sa fie preluata ca unul dintre
deserturile preferate ale sultanilor de la Palatul Topkapi.

Baclava

Noi o sa dam credit istoricilor turci, mai ales ca o traditie a
monarhilor otomani, inca din secolul al XV-lea, numita Baclava
Alayi, impunea ca in fiecare sarbatoare sfanta de Ramadan, sultanul
sa prezinte ienicerilor tavi cu baclava, aceasta fiind si cea mai
veche mentiune clara a deliciosului desert.


Citeste mai multe pe
Descopera.ro!