Rezultatul ambiției acestora din urmă sunt mega-reședințele, locuințe care au de regulă o suprafață de peste 2.000 de metri pătrați și condiții care rivalizează cu cele ale hotelurilor de lux.
Nu este de loc surprinzător faptul că majoritatea acestor mega-reședințe se află în Statele Unite, pentru că acolo se găsesc și cei mai mulți miliardari. În Europa, reședințe de asemenea dimensiuni au fost construite munai pentru membrii familiilor regale, unele fiind folosite în continuare, altele transformându-se în muzee.
Construcția caselor imense a început, în America, în timpul Epocii de Aur (1870-1900), o epocă marcată de o rapidă creștere economică dar și de frământări sociale. Antreprenori de succes, precum cei din familiile Vanderbilt și Rockefeller, au făcut rapid o avere uriașă și mai aveau nevoie doar de reședințe pe măsura averii pentru a-și consolida statutul de „nobilime” americană.
Dacă în prezent, în Europa, se poate constata o încetinire a acestui fenomen, în Statele Unite și restul lumii reședințele tind către noi culmi ale dimensiunilor.
Iată cele mai mari cinci reședințe particulare aparținând unei singure familii:
5. Fairfield Pond, New York, SUA – 4.000 metri pătrați
Conacul Fairfield Pond este situat într-o zonă renumită pentru reședințele mari și opulente. Datorită apropierii de New York și a peisajelor splendide, regiunea atrage foarte mulți bogătași, printre care și miliardarul Ira Rennert, proprietarul Fairfield Pond.
Legenda spune că atunci când a început costrucția, din cauza dimensiunilor sale s-a crezut că va fi un mall, astfel că toate construcțiile din oraș au fost stopate.
Dimensiunile reședinței au valori diferite în funcție de surse, însă Forbes afirmă că are 4.000 de metri pătrați, 29 de dormitoare, 39 de băi, o pistă de bowling, o sală de spectacole cu 164 de locuri și orice alceva ți-ar putea trece prin cap.
4. The Spelling Manor, California, SUA – 5.200 metri pătrați
Pe lângă producerea celebrelor seriale de televiziune Îngerii lui Charlie și Beverly Hills 90210, Aaron Spelling a fost renumit și datorită reședinței sale, Spelling Manor. Reședința a fost construită după demolarea vechii case situate pe proprietate care aparținuse lui Bing Crosby. Ceea ce s-a construit era inimaginabil pe vremea lui Crosby: o cameră dedicată îngrijirii câinelui, cinci baruri, o cramă, o cameră cu specific chinezesc, o cameră pentru împachetarea cadourilor, o sală de spectacole, mai multe camere pentru jocuri, o pistă de bowling și chiar o cameră-salon de înfrumusețare. Destul de ciudat, reședința nu are decât șapte dormitoare.
După Moartea lui Aaron, soția sa a vândut-o lui Petra Ecclestone și soțului acesteia pentru – spun zvonurile – 85 de milioane de dolari cash.
3. Pensmore, Missouri, SUA – 6.700 metri pătrați
Faptul că această reședință este construită în munți și este încă neterminată o face subiectul multor teorii ale conspirației, între care una spune că va fi sediul viitorului Guvern al Illuminati.
Interesant este faptul că, deși costurile de achiziție a terenului și cele de construcție sunt uriașe, costurile de întreținere vor fi infime, datorită tehnologiilor de ultimă oră folosite.
Mai mult, deși Missouri este destul de des lovit de dezastre naturale, casa este foarte sigură, fiind proiectată să reziste la tornade și cutremure.
2. Versailles, Florida, SUA -8.400 metri pătrați
Reședința, aflată încă în construcție, ca și Pensmore, va fi gata anul viitor, după 11 ani de la începerea lucrărilor și va fi cea mai mare reședință privată din Statele Unite.
La fel ca și în cazul originalului Versailles, costrucția a fost stopată timp de câțiva ani. din cauza problemelor financiare ale proprietarului, David Siegel (construcția Palatului Versailles aproape a falimentat națiunea franceză).
Dintre facilitășile proiectate enumerăm un spa, o bucătărie cu dotări industriale și studiouri de yoga.
1. Antilia, Mumbai, India – 37.000 de metri pătrați
Singura reședință de pe această listă care nu se află pe teritoriu american este și cea mai mare. Antilia, o structură de 174 de metri înălțime, proprietatea magnatului indian Mukesh Ambani, se află în localitatea Mumbai. Clădirea, care are o suprafață aproape egală cu cea a Castelului Windsor din Anglia, are 27 de etaje, dar din cauza înălțimii acestora, înălțime totală este echivalentă cu cea a unei clădiri de 40 de etaje.
Cele 27 de etaje au „funcții” diferite, unul fiind destinat parcării, altul SPAS-urilor, altul sălilor de spectacol.
Valoarea clădirii și a amenajărilor este uriașă, fiind estimată la mai mult de un miliard de dolari, făcând-o cea mai scumpă din lume.
De reținut că opulența clădirii este etalată în India, unde majoritatea locuitorilor trăiesc cu mai puțin de doi dolari pe zi, ceea ce a adus atât clădirii, cât și proprietarului, o mulțime de critici.