5 cărţi de citit de Crăciun
Cadoul de Cecelia Ahern
De la autoarea romanului “P.S. Te iubesc”, care a avut parte şi de o ecranizare de succes, cu Gerard Butler şi Hilary Swank în rolurile principale, vine şi acest roman, “Cadoul” –“ The Gift”, nominalizat la Irish Book Awards. Ajuns rapid pe lista cărţilor bestseller, “Cadoul” s-a clasat pe locul al doilea în topul anului 2008, în Marea Britanie.
Lou Suffern este un om de afaceri prosper, surmenat, aflat într-o permanentă bătălie cu secundele. Într-o dimineaţă geroasă, Lou îi oferă o cafea lui Gabe, un om fără adăpost – într-un acces de generozitate care nu îl caracterizează. Mai mult, îl angajează la serviciul de curierat intern.
Cum viaţa personală şi profesională a lui Lou se află la răscruce, iar Crăciunul se apropie, Gabe îi oferă un cadou magic, menit să-i reamintească ce preţios este timpul. Însă oare poate acest om providenţial să-l ajute pe Lou să repare tot ce a stricat, înainte de a fi prea târziu?
Misterul de Crăciun de Jostein Gaarder
Scriitorul norvegian Jostein Gaarder este cunoscut cititorilor români graţie, în special, best-seller-ului “Lumea Sofiei”, un roman care face istoria filosofiei atractivă şi incitantă pentru toate vârstele.
Pasiunea lui Gaarder de a amesteca firele ficţiunii cu enigmele universului uman stă la baza unui alt roman de succes, “Misterul de Crăciun”.
În apropierea Crăciunului, Joakim primeşte un calendar advent, iar cele 24 de ferestre ale lui îi deschid calea către povestea lui Elisabet, fetiţa alături de care va călători în timp, până la momentul naşterii lui Iisus. Din galeria personajelor întâlnite de cei doi nu lipsesc figurile mitice – magi, îngeri, Moş Crăciun, recompunând emoţia specifică sărbătorii.
Crăciunul lui Poirot de Agatha Christie
Pentru iubitorii de suspans şi de poveşti poliţiste clasice, iată o crimă “cu zurgălăi” semnată de inegalaibila Agatha Christie.
Tiranul milionar Simeon Lee, înstrăinat de mulţi ani de rudele sale, organizează o neobişnuită reuniune de familie cu ocazia Crăciunului.
Însă înainte ca vreunul dintre invitaţi să descopere motivul acestei ciudate schimbări de atitudine, un zgomot de luptă şi un ţipăt inuman se aud din biroul lui Simeon, care e găsit într-o baltă de sânge, cu gâtul tăiat, în spatele unei uşi încuiate.
Cu atât de mulţi posibili suspecţi „căci Simeon stârnise numai ura în jur”, Poirot se implică în ceea ce pare un caz imposibil de rezolvat, însă detectivul belgian cunoaşte un adevăr de netăgăduit: rareori lucrurile sunt ceea ce par a fi.
Viaţa şi aventurile lui Moş Crăciun de Lyman Frank Baum
Lyman Frank Baum (1856-1919) este unul dintre cei mai cunoscuţi autori americani de literatură pentru copii. În anii copilăriei a avut o sănătate şubredă, aşa că îşi petrecea foarte mult timp citind în biblioteca tatălui său. A devenit celebru în anul 1900, când i-a fost publicată cartea “Minunatul vrăjitor din Oz”, care a cunoscut imediat un succes răsunător. Aveau să mai urmeze încă 13 cărţi a căror acţiune se petrecea în m agicul şi încântătorul tărâm Oz, închipuit de el.
“Viaţa şi aventurile lui Moş Crăciun”, care a încântat generaţii întregi de copii, părinţi şi bunici, a fost publicată în 1902 şi retipărită constant de atunci.
Cartea îl poartă pe cititor în lumea fantastică a personajului atât de îndrăgit de copii, povestind despre cum acesta a fost crescut de făpturile nemuritoare ce sălăşluiesc în păduri, cum şi-a făcut prieteni zece reni zburători care-l ajută în fiecare an să le ducă daruri copiilor, cum ciopleşte jucării şi podoabe pentru bradul de Sărbători şi cum el însuşi primeşte un dar nepreţuit: nemurirea.
Scrisori de la Moş Crăciun de J. R. R. Tolkien
Da, autorul best seller-ului “Stăpânul inelelor” a scris şi nişte poveşti de Crăciun grozave.
În luna decembrie, John, Michael, Christopher şi Priscilla, copiii lui J.R.R. Tolkien, aşteptau cu nerăbdare plicurile acoperite de zăpadă purtând timbre de la Polul Nord. Înăuntrul lor descopereau câte o scrisorică având un scris tremurat, însoţită de nişte superbe desene în culori sau, uneori, doar de nişte schiţe.
Aceste scrisori veneau chiar de la Moş Crăciun. Scrisorile lui Moşu ascundeau minunatele poveşti de la Polul Nord: cum au fugit toţi renii împânzind întregul Pol Nord, cum Ursul-Polar s-a căţărat pe vârful Polului ca să caute gluga Moşului, dar Polul s-a rupt la mijloc şi a căzut pe acoperişul casei lui Moş Crăciun, iar bietul urs a aterizat direct în sufrageria Moşului, cum s-a sfărâmat Luna în patru bucăţi, stelele desprinzîndu-se de la locul lor, Omul-din-Lună căzând în grădina din spatele casei lui Moş Crăciun.
Veţi afla şi despre un teribil război şi despre nenumăratele necazuri pe care hoardele de goblini le-au pricinuit Moşului şi ajutoarelor lui. Uneori, Ursul-Polar era cel care se chinuia să scrie copiilor câte un răvas; alteori însă, această sarcină cădea în seama lui Ilbereth, secretarul Moşului, un spiriduş care avea un scris foarte caligrafic – el le trimitea copiilor scrisorele pline de umor despre tot felul de întîmplări haioase. Nici un cititor, fie el tînăr sau bătrîn, nu poate rezista farmecului cu care aceste „autentice” “Scrisori de la Moş Crăciun” îl învăluie.