Tu cum stai la capitolul conversație? Ești în stare să-ți uimești interlocutorii spunându-le lucruri interesante și inedite, sau te mulțumești doar cu comentarea celor mai recente știri din showbiz?
Dacă faci parte din prima categorie, îți propunem câteva informații deosebit de interesante, extrase din volumul „1.227 QI Facts„.
Acest volum „sintetizează” munca depusă timp de 10 ani de realizatorii emisiunii „Quite Interesting/Chiar interesant„, transmisă de BBC.
Dacă ai nevoie de un serviciu meteo mai detaliat, vizitează vremea apropo
1 – La deschiderea primului supermarket din Marea Britanie, primii clienți s-au temut să se servească singuri din rafturi pentru a evita să fie… certați.
2 – 80% din toate lucrurile care sunt de vânzare sunt cumpărate de femei
80% din toate lucrurile care sunt de vânzare sunt cumpărate de femei
3 – Nelson Mandela a fost scos de pe lista teroriștilor în 2008
4 – Prietena fondatorului site-ului de dating match.com l-a părăsit pe acesta pentru un bărbat cunoscut pe… match.com.
5 – Prima ființă care a beneficiat de implanturi cu silicon a fost o cățea, Esmeralda.
6 – În 1915, milionarul Cecil Chubb i-a cumpărat soției sale drept cadou, Stonehenge. Pentru că acesteia nu i-a plăcut, milionarul l-a donat statului trei ani mai târziu.
Stonehenge, un cadou nepotrivit pentru o doamnă
7 – Ultima suflare a lui Thomas Edison a fost captată într-un flacon din sticlă, care se găsește și azi la muzeul Henry Ford din Detroit.
8 – Inima umană generează atâta presiune că poate trimite un jet de sânge la distanța de 10 metri.
9 – În Grecia antică, cuvântul „idiot” desemna orice persoană care nu era politician.
Grecia antică: niște „idioți” ascultă un politician
10 – Jimmy Carter a reușit performanța de a trimite la curățătorie un sacou în buzunarul căruia se găseau… codurile nucleare (echivalentul Butonului roșu de azi).
11 – Bobby Leach, al doilea om care a „trecut” Niagara într-un butoi a supraviețuit căderii, dar a murit după ce a căzut alunecând pe o coajă de portocală..
12 – La fel ca și oamenii, vacile din Marea Britanie mugesc cu accent regional.
13 – În fiecare an, chinezii mănâncă patru milioane de pisici.
În fiecare an, chinezii mănâncă patru milioane de pisici.
14 – Mao Zedung a dat dispoziție ca fiecare chinez să omoare o vrabie pe săptămână, pentru a proteja culturile de orez. Din nefericire, măsura nu a avut efectul scontat, pentru că vrăbiile nu mănâncă orez.
15 – Porecla tatălui actorului britanic John Cleese era Brânză. Cleese a crescut în apropierea orașului Cheddar, renumit pentru brânza produsă acolo, iar cel mai bun prieten al său în timpul școlii se numea Barney Butter (Unt).
16 – Ultimul proprietar particular al clădirii din Downing Street nr. 10 (resedința oficială a primului ministru britanic încă din 1735) a fost un anume Mr Chicken (Pui).
17 – Cel mai scurt război purtat vreodată a fost cel din 17 august 1896, dintre Marea Britanie și Zanzibar. Războiul a durat fix 38 de minute.
18 – Miezul soarelui este atât de fierbinte încât o bucățică de marimea unui vârf de ac poate omorî un om de la distanța de 160 de kilometri.
19 – Cel mai mic stat din lume, Liechtenstein, este cel mai mare exportator de dinți falși (proteze dentare).
Liechtensteinul este cel mai mare exportator de dinți falși
20 – În anul 1811, aproape un sfert din englezoaice se numeau Mary.
21 – Cei care călătoresc mult ar trebui să nu pună bază pe protecția Sfântului Christopher, patronul lor, pentru că acesta a fost desanctificat în 1969.
22 – Până în anul 1913, americanii își puteau expedia legal copiii cu serviciul de coletărie.
Până în anul 1913, americanii își puteau expedia legal copiii cu serviciul de coletărie.
23 – China este cel mai mare exportator de Biblii. O singură fabrică, cea din Nanjing, tipărește un milion de exemplare lunar.
24 – Furnicile pot supraviețui în cuptorul cu microunde. Ele sunt suficient de mici pentru a putea să se „eschiveze” de razele mortale.
25 – Prima utilizare comercială a heroinei a fost ca… medicament împotriva tusei.
26 – Naziștii au decretat că este ilegal ca maimuțele să folosească celebrul salut Heil Hitler, „contravenienții” fiind pasibili de pedeapsa cu moartea
26 – În 1911, atunci când celbrul tablou Mona Lisa a fost furat de la Luvru, unde era expus, printre suspecți s-a numărat și Picasso.
Mona Lisa, furată în 1911 de Picasso?
27 – Coincidență sau…? Institutul britanic de cercetare al dislexiei (boală manifestată printr-un deficit în recunoașterea și înțelegerea textelor scrise) se află în localitatea Reading (lectură, citire).
28 – Statele Unite ale Americii au trupe în 148 din cele 192 de țări membre ale Națiunilor Unite.
29 – Dacă ar fi posibil să sapi un tunel exact prin centrul Pământului și ai sări în el, ți-ar lua exact 42 de minute și 12 secunde să ajungi în partea opusă a globului pământesc.
30 – Beyonce Knowles este uns dintre descendentele (8th cousin, four times removed) celebrului compozitor austriac Gustav Mahler.
Beyonce Knowles este „nepoata” celebrului compozitor austriac Gustav Mahler
31 – Un singur corb dintre cei care „locuiau” în Turnul Londrei a supraviețuit bombardamentelor germane la care a fost supusă capitala britanică în timpul celui de-al doilea război mondial, restul murind de… stres.
32 – George W Bush și Saddam Hussein purtau încălțăminte de comandă făcută de același cizmar italian.
33 – În primul an de studii la Harrow, Winston Churchil a fost elevul cu cele mai proaste rezultate la învățătură.
34 – Poetul irlandez Brendan Behan a devenit alcoolic încă de la vârsta de opt ani.
35 – Record războinic: în Afghanistan și Irak au fost „consumate” câte 250.000 de cartușe (trei tone de muniție) pentru fiecare insurgent omorât.
36 – Legendarul jucător de baseball Babe Ruth avea întotdeauna câte o foaie de varză sub șapcă, pentru a se răcori. De reținut că, în Coreea de Sud acest lucru este considerat nesportiv, fiin permis doar la recomandarea medicului.
37 – La presiuni extrem de mari, diamantele pot fi obținute și din… unt de arahide.
38 – Etnicii Sami din Finlanda folosesc o unitate de măsură a lungimii numită Poronkusema, egală cu distanța parcursă de un ren între două… urinări.
Oare Poronkusema o fi egală pentru toți renii?
39 – În 2009, un polițist britanic pensionar, Geraint Woolford, s-a internat în spitalul Abergale, din Țara Galilor. Acolo a avut coleg de salon un alt polițist pensionar, pe care îl chema… Geraint Woolford. Cei doi nu erau rude, nu se întâlniseră niciodată și erau singurele două persoane din Marea Britanie cu acest nume.
40 – Tintin, personajul celebrelor benzi desenate, are un nume diferit în Japonia, Tantan. Aceasta pentru că Tintin, pronunțat „Chin chin”, îndseamnă în japoneză penis.
41 – Bunkerul lui Saddam Hussein a fost proiectat de nepotul celei care a construit bunkerul lui Hitler.
42 – Editia inaugurală a ziarului britanic Daily Mirror a avut ca insert… o oglindă.