N-au nici un teren „ca la carte” pe care sa se antreneze. Echipamentul de joc îl au de prin straini. Sa-și vada idolii, nici la televizor n-au prea reușit. Oamenii din jur nu înțeleg ce e cu sportul bizar pe care-și consuma energiile. Și totuși ei vor sa fie baseball-iști.
Pentru ca pe toți „microbul” celui mai adulat joc de echipa al americanilor i-a prins de mici și nu le-a mai dat drumul. Ca orice grupare de gen care se respecta și-au luat și nume pe masura: „Gașca nebuna.”
„Metamorfoza”
Radu Maciuca are 17 ani și în fiecare dimineața își duce carțile dupa el la școala. Un tanar ca oricare. Cateodata își pune însa o bata de baseball în mana, casca, tricou anume și e mai cu moț decat ceilalți. E „Olandezu'”. Și pe deasupra „pitcher”-ul”.
La fel pațește și Marius Ichim. Își trage o masca cu vergele pe cap, o manușa de uriaș pe mana stanga, aparatoare de plastic pe tibie și ceilalți îl striga „catcher”-ul.
Ciprian Rambu e și mai și. A fost prin ’95 și-n „Naționala” de juniori, fapt ce-i confera o oarecare „greutate” printre cei cu care împarte o minge alba de baseball pe care-o alearga prin ierburi.
Bataie cu pirații
Ei sunt doar trei dintre cei vreo 40 de puștani între 11 și 20 de ani, care, cand celorlalți le sta gandul doar la fotbal, baschet sau tenis, țin cu tot dinadinsul sa faca baseball în Iași. Și nu de ieri, ci de pe cand aveau 6-7 ani, cand antrenorul Adrian Tofan, de la clubul CFR-ului, i-a ochit în curtea blocului, în Tatarași, și i-a luat la antrenamente.
Întaiul lucru pe care l-au învațat a fost cum sa arunce corect mingea. O luna le-a luat. Apoi au ajuns la batele de aluminiu.
„Prima data cand am lovit mingea, am tras cu ochii închiși. Așa patesc toți. De-abia mai tarziu prinzi curaj s-o privești cand vine spre tine”, povestesc ei.
Mai tarziu le-au aratat ce știau și olandezilor, care i-au invitat la un turneu în Amsterdam. Au dat piept cu „Pirații” localnici, cu japonezii și francezii și nu s-au facut de ras.
Lovește și fugi!
Acum fac echipa în campionatul Romaniei. Și cum terenuri de baseball nu prea gasești, tot pe stadioanele de fotbal joaca, dupa ce trag cateva marcaje în plus cu var pe iarba. Iar puținii spectatori care se aciueaza pe margini îi privesc adesea nedumeriți.
„Lumea reține doar ca trebuie sa lovești mingea cu bata și sa fugi tare și își imagineaza ca-i foarte ușor”, spun baieții, suparați ca nimeni nu se gandește ca baseball-ul nu-i chiar un sport de domnișoare.
Între meciuri, se antreneza pe „Tineretului” sau langa lacul Veneția. Și pentru ca n-au plase de sarma înalte în jur, una dintre problemele care se ivește mereu e cine-aduce mingile trimise departe de bata.
Dar au gasit soluția: unul lovește iar ceilalți așteapta sa-i culeaga mingea, rasfirați în împrejurimi. „
La Veneția e și mai ușor”- zice razand antrenorul Tofan. „Acolo locul a fost ales strategic: mingile se lovesc de dig și se întorc singure”.
„Gașca nebuna” trece peste orice pentru baseball.
Jocul are 9 reprize. O echipa evolueaza, în fiecare, și în atac, cand poate face puncte, și în aparare.
În principiu, atunci cand jucatorul atacant aflat „la bataie” (numit „batter”) lovește mingea aruncata de un adversar (numit „pitcher”), el și coechipierii lui din teren fug spre cea mai apropiata dintre cele trei baze (niște locuri marcate special), încercand s-o atinga, înainte ca aparatorii sa recupereze și sa trimita mingea spre ea.
Cea mai vanata e baza-casa, din care se pleaca inițial și care, atunci cand e atinsa de un jucator atacant permite echipei sa marcheze un punct.
Atat timp cat este în atac, echipa încearca sa-și aduca în baza-casa cat mai mulți jucatori, pentru a marca puncte.
Teoretic, într-o repriza, se pot înscrie 9. De obicei însa o echipa nu realizeaza mai mult de 3-4. Scorul final însumeaza punctele înscrise de fiecare echipa în cele 9 reprize.
Cel mai puternic campionat de baseball e „MLB”-ul („Major Baseball League”) american care reunește cei mai buni jucatori din lume.
În fiecare sezon echipele disputa cate 82 de meciuri, care atrag zeci de mii de spectatori și care aduc cluburilor încasari uriașe din publicitate și televizari.
Printre echipele de rasunet ale americanilor se numara New York Mets, San Francisco Giants sau L.A. Dodgers.
Alexandru Sarbu [Ieseanul]