4 motive pentru care ar trebui să mănânci mai puțin somon
Peștele conține acizi omega 3 despre care se presupune că ar ajuta funcțiilor creierului. Atât timp cât nu faci abuz de niciun pește, în general, va fi bine. Specialiștii au cercetat și au aflat ce se poate întâmpla dacă vei consuma prea mult somon.
1. Beneficiile somonului pentru organism, o poveste pescărească
Studiile arată că somonul este sănătos, dar asta pentru că el este mai bun decât oricare alt animal cu carnea roșie. Specialiștii dau ca alternativă plantele cu proteine și fără colesterol. Somonul are o carne grasă ceea ce poate conduce spre riscul obezității sau diabetului de tip 2.
30 de grame de somon conțin colesterol cât un hamburger. Dar atât timp cât are omega 3 bun pentru organism nu ne mai punem și alte întrebări. Din nefericire, cercetările arată că o dietă bazată pe pește cu omega 3 inhibă acțiunea insulinei crescând astfel nivelul zahărului din sânge și agravează diabetul. Alte studii au arătat că peștii bogați în omega 3 cresc volumul de răspândire al cancerului de colon, în comparație cu o dietă fără grăsimi.
2. Somonii crescuți în ferme
Dacă până acum am vorbit de somonul sălbatic, să nu-l uităm nici pe cel crescut în ferme, care este cu mult mai nesănătos decât ruda lui sălbatică.
Somonii din ferme conțin dioxină, pe care o regăsim și în alte tipuri de carne și preparate din carne, lactate etc, dar și alte chimicale care pot cauza cancer și pot ajuta la dezvoltarea altor afecțiuni.
Un studiu recomandă copiilor, gravidelor sau mamelor tinere să evite consumul de somon de fermă.
3. Mai mult somon pentru oameni înseamnă mai puțin pentru animale
Există o mare competiție pentru mâncare și în sălbăticie, chiar și în mediul acvatic. Atunci când oamenii pescuiesc somonii, celelalte specii rămân cu mai puțină hrană. În regiunile unde predatorii au somonul ca principală sursă de hrană, consumul uman excesiv cauzează atât populației de somon, dar și de prădători (urși, orci, vulturi).
4. Fermele de somon înrăutățesc pescuitul în exces
Există tendința de a folosi somonii de acvacultură ca soluție la problema pescuirii în exces. În acest caz, lucrurile doar sunt agravate. Somonul este un prădător care trebuie să mănânce alți pești pentru a supraviețui – anșoa, heringi. Fermierii adună peștii de pradă pentru a-i hrăni pe cei de la fermă, iar acest lucru dă peste cap stocurile pe pești de pradă de pretutindeni. Așadar nevoia de pește pentru hrană pentru o fermă poate conduce la declinul unor specii delicate din mediul marin natural.
De unde poți procura necesarul de omega 3? Din soia, alune, semințe de in, nuci, tofu, dovlecei.