4 miliarde pentru copii

Apropo.ro / 20.02.2002, 09:14
4 miliarde pentru copii
Fata de echipele mari, Centrul de copii si juniori din orasul moldovean dispune de conditii dintre cele mai bune pentru viitorii fotbalisti. Anual, acestora li se aloca peste 125.000 de dolari Atunci cînd se vorbeste de revigorarea fotbalului românesc este invocata mereu nevoia de a se

Fata de echipele mari, Centrul de copii si juniori din orasul moldovean dispune de conditii dintre cele mai bune pentru viitorii fotbalisti. Anual, acestora li se aloca peste 125.000 de dolari

Atunci cînd se vorbeste de revigorarea fotbalului românesc este invocata mereu nevoia de a se investi în centrele de copii si juniori. Din astfel de „laboratoare” ar trebui sa apara fotbalistii de valoare, cu o cheltuiala minima. Din nefericire, aceste preocupari sînt tot mai rare. În afara unor scoli private de fotbal, cluburile mari nu pun mare pret pe copii. Una din putinele exceptii o reprezinta situatia de la FCM Bacau. Aici, lucrurile stau mult mai bine chiar decît la echipele galonate ale fotbalului românesc.

Trei terenuri gazonate pentru 200 de copii

Revigorarea Centrului de copii si juniori de la Bacau a început în urma cu 4 ani, cînd primarul Dumitru Sechelariu a considerat ca e mai rentabil sa investesti în copii decît sa cheltuiesti sume mari pentru a achizitiona jucatori pentru echipa mare. Astfel ca fosta baza Proletarul a intrat în custodia FCM-ului, primaria alocînd fonduri importante.

Usor-usor, s-au modernizat vestiarele, s-a instalat o centrala termica noua, s-a pus la punct o structura de conducere formata din fosti jucatori de referinta ai Bacaului. La ora actuala, micutii jucatori dispun de 3 terenuri gazonate si unul cu bitum.

În centru sînt „încorporati” în prezent 200 de copii, dispusi pe diferite categorii de vîrsta, sub comanda fostelor glorii de pe plan local Penof, Elisei, Sosu, Chitic si Carpuci, acum antrenori. Clubul are o relatie de colaborare cu Liceul cu Profil Sportiv si cu Liceul Anghel Saligny pentru scolarizarea si cazarea jucatorilor, mai cu seama ca 20 sînt din afara Bacaului. Unul dintre ei, Cosmin Ghita, este chiar din Slatina. La club sînt doar 8 locuri de cazare si de ele beneficiaza jucatorii cei mai talentati.

Salariati de mici

Anual, pentru Centrul de copii si juniori se aloca aproximativ 4 miliarde de lei, adica în jur de 125.000 de dolari. Multi dintre acesti bani se duc chiar la tinerii fotbalisti. 96 dintre ei sînt salariati, fiind retribuiti cu sume cuprinse între 100.000 si 3,5 milioane de lei pe luna.

Antrenorii sînt stimulati sa-si faca treaba cît mai bine, primind o bonificatie de 2.000 de dolari pentru fiecare junior promovat în lotul mare care apuca sa joace macar un minut în Divizia A. Apoi, daca respectivul se transfera în strainatate, tehnicianul va beneficia de 3 la suta din valoarea tranzactiei. Pe lînga salariu si contract, profesorii copiilor au la dispozitie din partea clubului si masini. Bani se mai cheltuiesc si pentru salariul unui asa-zis „scooter”, pe nume Dumitru Borcau, care are misiunea de a umbla prin toata tara pentru a descoperi eventuale talente, dispuse sa se mute la Bacau.

6 juniori promovati la prima echipa

În prezent, toate grupele se afla pe locul 1 în campionatul zonal de juniori! „Nu urmarim acest lucru în mod expres”, spune Gheorghe Chivorchian, presedintele clubului. „Important este sa formam jucatori competitivi”.

Aspect ce începe sa prinda contur, atît timp cît nu mai putin de 5 juniori se afla în aceasta perioada în pregatiri cu echipa mare. Un al saselea s-a alaturat si el seniorilor de la FCM, dupa ce în tur a jucat la Rafinaria Darmanesti. E vorba de mijlocasul Florin Lovin, care anul acesta împlineste 20 de ani. „Cred ca doi dintre ei vor prinde echipa mare în acest retur”, e parerea lui Chivorchian. Cel mai talentat dintre acestia este considerat atacantul Andrei Cristea, nascut în 1984, component al nationalei de juniori pregatita de Lita Dumitru.

„Ma simt foarte bine la pregatire alaturi de seniori, chiar daca ritmul este mai intens. Sper sa conving pentru a juca la echipa mare”, este dorinta lui Cristea, un fotbalist dezbarat de inhibitie la o vîrsta asa de frageda. Ceilalti jucatori promovati sub bagheta antrenorului Gheorghe Poenaru sînt Georgel Bordeanu (portar – 1983), Sergiu Mavrichi (fundas – 1983), Daniel David (fundas – 1983) si Marian Tanase (atacant – 1985).

Liceeni vor juca în nocturna

La initiativa conducerii FCM Bacau, în luna martie se va desfasura Cupa scolilor generale si a liceelor din judet. La faza grupelor vor asista jucatori din echipa mare la fiecare dintre partide. Finalele, prevazute a se disputa la vara, se vor desfasura în nocturna, pe stadionul ce poarta acum numele primarului municipiului.

TERENURI

Deocamdata, la baza Proletarul se pregateste gazonul pentru meciurile ce urmeaza sa se desfasoare în campionatul juniorilor. De aceste facilitati nu se bucura si cei de la Rapid, care joaca pe terenurile bazei Pasteur, unele de pamînt, fara gazon. Cam la fel e la Steaua, cu precizarea ca micutii jucatori se pregatesc în curtea Complexului Ghencea, între parcari si alei. Conditii mai bune sînt la Dinamo, unde antrenamentele se desfasoara pe terenuri sintetice. Pentru asta însa, parintii platesc 15 dolari lunar.

VESTIARE

Vestiarele de la Proletarul sînt nou-noute. Peretii sînt proaspat varuiti, iar tabla de joc, si ea curata, asteapta sa fie desenata cu ultimele indicatii tactice dinaintea partidei. Prin contrast, cabinele micutilor fotbalisti de la Rapid au peretii plini de igrasie, iar mizeria e la ea acasa.

CENTRALA TERMICA

Atunci cînd vremea este nefavorabila, jucatorii se retrag linistiti la vestiare dupa meciuri sau antrenamente pentru ca stiu ca se vor încalzi imediat sau vor face un dus fierbinte. Centrala termica este instalata de curînd si functioneaza ireprosabil. În schimb, la baza Pasteur se afla un boiler obosit, si acela doar pe post de decor, fara nici o utilitate din cauza vechimii.

RECUPERARE

Copiii si juniorii Bacaului beneficiaza de conditii excelente de recuperare. Inclusiv de sala de forta si de sauna de la stadion. „Ori de cîte ori au nevoie, ei vin aici si sînt tratati la fel ca seniorii”, a explicat presedintele Gheorghe Chivorchian. La Rapid, lucrurile stau exact invers. Dupa antrenamente, jucatorii abia daca apuca sa faca vreun dus, si acela cu apa rece, instalatiile de aici fiind într-o stare jalnica.

Sursa: www.prosport.ro