4 giganti industriali vor fi lichidati daca nu vor fi vînduti
Executivul s-a angajat sa reduca, înainte de vînzare, cu 950 de salariați numarul angajaților din societațile Nitramonia Fagaraș, Tractorul Brașov, Roman Brașov și Siderurgica Hunedoara, dintre care 750 pîna la sfîrșitul lunii aprilie și 200 pîna la sfîrșitul lunii iunie, potrivit scrisorii suplimentare de intenție semnata de Executiv cu Fondul Monetar Internațional (FMI).
Pentru toate cele patru societați, în scrisoare se menționeaza ca daca nu va fi primita nici o oferta dupa primul anunț publicitar, vor fi aplicate imediat alte masuri de reducere a personalului înainte de a scoate din nou societatea respectiva la vînzare.
În ceea ce privește privatizarea filialelor rezultate din procesul de divizare, daca nu vor aparea investitori interesați în termen de șase luni, atunci Autoritatea pentru Privatizare va iniția procedurile de lichidare voluntara a filialelor respective. Pentru societațile-mama, Autoritatea va începe proceduri de lichidare prin vînzarea activelor, daca nu se primesc, în același termen, oferte de cumparare.
Angajamentul Guvernului vizeaza, pentru Roman Brașov, crearea a șapte filiale pîna la sfîrșitul lunii mai și lansarea de cereri de oferta pentru trei dintre ele pîna la sfîrșitul lunii iunie. Celelalte patru vor fi scoase la vînzare pîna la sfîrșitul lunii septembrie, iar societatea-mama la sfîrșitul lunii decembrie.
Autoritatea pentru Privatizare a decis sa introduca, de la 1 aprilie, administrarea speciala la Roman Brașov, din cauza rezultatelor financiare slabe ale societații, care are datorii de peste 140 de milioane de dolari. Producția actuala a uzinei reprezinta mai puțin de 5% din nivelul atins în anul 1989. Producatorul de autocamioane are, în prezent, peste 8.000 de salariați.
În cazul Siderurgica, Autoritatea va oferi spre vînzare cinci din opt filiale pîna la sfîrșitul lunii august și alte trei filiale pîna la sfîrșitul lunii septembrie, în timp ce societatea-mama va fi scoasa la privatizare înainte de 31 decembrie 2002.
Guvernul a aprobat, în luna noiembrie a anului trecut, un plan de restructurare pentru Siderurgica, plan care prevedea alocarea unei sume de peste 200 de milioane de dolari, din care 78 de milioane de dolari reprezentau ștergerea datoriilor combinatului fața de bugetul de stat și furnizorii de utilitați publice.
Datoriile Siderugica pentru livrarile de energie electrica se ridica, în prezent, la peste 30 de milioane de dolari. La combinatul din Hunedoara, lucreaza peste 8.500 de angajați.
Pentru societațile de pe platforma Tractorul, Autoritatea a lansat deja anunțurile de privatizare, atît pentru cele șase filiale, cît și pentru societatea-mama. Numarul total de angajați ai acestor societați era la sfîrșitul anului trecut de peste 8.500 de persoane. Datoriile societaților se ridicau, la același termen, la circa 5.000 de miliarde de lei.
În cazul Nitramonia Fagaraș, societate inclusa și în programul RICOP, Autoritatea pentru Privatizare a preferat lansarea anunțului de vînzare în schimbul restructurarii societații, acțiune pe care un eventual cumparator ar trebui sa o întreprinda. Nitramonia avea, la sfîrșitul anului trecut, circa 2.200 de salariați și datorii în valoare de 600 miliarde lei.
FMI a aprobat, la sfîrșitul lunii octombrie a anului trecut, acordul de împrumut stand-by cu România, în valoare de 300 de milioane de DST – drepturi speciale de tragere -, adica aproximativ 383 de milioane de dolari, împarțiți în cinci tranșe.
Prima tranșa, în valoare de 52 milioane DST (aproximativ 66 milioane de dolari), a fost acordata României imediat dupa aprobarea creditului. Potrivit memorandumului de înțelegere privind acordul cu FMI, a doua tranșa a împrumutului poate fi atrasa de România dupa data de 15 februarie, iar a treia dupa 15 mai.
La sfîrșitul lunii martie, Executivul a finalizat scrisoarea suplimentara de intenție la acord, documentul urmînd sa fie discutat în Consiliul Director al instituției internaționale la sfîrșitul lunii mai.