36 de curiozități despre delfini
Așadar, știați că:
1: Atunci când dorm, delfinii înoată paralel cu suprafața apei, la aproximativ 30 de centimetri adâncime? La fiecare 30 de secunde execută o respirație în mod reflex și deschid pleoapele. După unii autori, somnul lor este o inhibare alternativă a fiecărei emisfere cerebrale.
2: Ochii delfinilor sunt protejați împotriva sărurilor din apa de mare de o membrană lacrimală de consistența unui lipici?
3: Pot sta sub apă, fără să iasă la suprafață, aproximativ 15 minute? Capacitatea delfinilor de a se scufunda, fără a respira timp îndelungat, se datorează, se pare, numărului foarte mare de globule roșii din sânge.
4: Delfinii se pot scufunda până la adâncimea de 500 m? Este însă cunoscut un delfin din oceanul Pacific, din genul Tursiops, care, antrenat fiind de marina americană, a ajuns la adâncimea de 536 m?
5: Delfinii pot atinge în aer 6 m, într-o săritură?
6: Viteza maximă pentru un afalin este în jur de 32 km/h, însă delfinul comun poate înainta cu viteza de 60 km/h?
7: Stomacul delfinilor este alcătuit din trei compartimente care seamănă cu acela al vitelor? Tot asemeni lor, ei au rinichi multi-lobați semănând cu un ciorchine de struguri?
8: Delfinii își folosesc dinții pentru a apuca, a înșfăca și nu pentru a mesteca?
9: Delfinii sunt incapabili să digere zahărul, datorită faptului că ei nu se întâlnesc deloc cu zahărul în mediul lor natural?
10: Laptele cetaceelor este unul dintre cele mai bogate cunoscute științei, conținând 40% grăsimi și 10-14% proteine?
11: Adesea, în corpul delfinilor, în urma disecțiilor, se găsesc rămășițe de membre inferioare care dovedesc faptul că ei au fost cândva mamifere terestre?
12: Puii de delfini, în timpul travaliului, sunt expulzați din abdomenul mamei cu coada înainte, și nu cu capul, cum se nasc toți puii de mamifere? Care este explicația acestui fapt? Pentru că sunt mamifere care respiră aer atmosferic, dacă puiul s-ar naște invers, deci cu capul înainte, în timpul travaliului, care poate dura până la 10 – 12 ore, puiul s-ar îneca.
13: Delfinii respiră prin plămâni și nu prin branhii?
14: Delfinii nu depun icre, ci nasc pui vii care sunt alăptați la fel ca orice mamifer?
15: Când alăptează, femela înoată culcată pe o parte, ceea ce permite puiului, lipit de abdomenul matern, să aibă permanent micul event deasupra apei? Altfel nu ar putea respira.
16: Delfinii afișează și un comportament violent? Ex: infanticidul. Unii masculi omoară puii unor femele, pentru ca acestea să devină receptive sexual față de ei.
17: Puii mamiferelor marine stau cu mamele lor 3 până la 6 ani, apoi aceștia formează grupuri alcătuite din pui de aceeași vârstă?
18: După numărul de cicatrice se observă că masculii sunt mai violenți decât femelele?
19: Delfinii devin agresivi în cazul în care oamenii încearcă să-i mângâie excesiv?
20: Eșuările „în masă” ale delfinilor se datorează, de obicei, „pilotajului” greșit al unui individ din grup, care este bolnav sau rănit? Delfinii acționează după principiul „toți pentru unul”.
21: Din derma și epiderma delfinilor lipsesc glandele sudoripare și sebacee precum și firele de păr, reduse la niște mustăți la puii nou născuți?
22: Sub piele există un strat de grăsime care poate atinge max 30 cm?
23: Nasul delfinilor se deschide printr-o singură nară situată într-o mică adâncitură din creștetul capului, numită event?
24: În mod normal delfinii respiră o dată la șase minute?
25: Simțul presiunii se datorează unui organ saciform plin cu un ulei special situat pe partea anterioară a capului?
26: Afalinul este cel mai inteligent dintre cele trei specii de delfini și este cel mai adecvat pentru procesele de instruire și constituie un subiect excelent de cercetare. Se adaptează foarte bine în captivitate și chiar se reproduce în aceste condiții.
27: În general, delfinii își mențin temperatura constantă în jur de 38°C și trăiesc în mediu cu salinitate cuprinsă între 17 – 35g ‰.
28: Diferite studii făcute pe creierul delfinilor au dus la concluzia că sub raportul cerebralizării se situează pe primul loc după om?
29: Media de viață a delfinilor este de 20 – 30 de ani?
30: Delfinul este un animal acvatic capabil să emită și să recepționeze semnale sonore simultane pe mai multe căi?
31: În mod obișnuit foarte comunicativi, în captivitate delfinii încep să surzească și greutatea cerebrală scade cu până la 30%?
32: Înotul supravegheat, alături de delfini, este folosit din ce în ce mai mult ca metodă curativă? Se cunosc astfel câteva cazuri în care mai multe persoane au fost vindecate de diferite boli după ce au înotat alături de delfini.
33: Femelele fluieră zile întregi după ce dau naștere puiului, astfel încât acesta să-și poată recunoaște mama în viitor?
34: Delfinii nu au corzi vocale și singura parte a corpului lor care poate produce sunete este eventul?
35: În momentul de față se cunosc aproape 70 de specii de delfini și balene și s-ar putea să mai existe și altele încă nedescoperite. Unele sunt cunoscute numai datorită unor singuri indivizi sau unor cranii?
36: Există și delfini de apă dulce? Aceștia au dimensiuni mai mici, stratul lor de grăsime s-a redus foarte mult deoarece temperatura apei este mai ridicată în râuri și lacuri? Datorită turbidității apei aceștia sunt aproape orbi. Se întâlnesc în America de Sud, India, Pakistan, China.