Cum se poate ca la nici 30 de ani sa fii unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania?
"Iei decizii si iti asumi riscuri", spune Sebastian Ghita, fondatorul Grupului de firme Asesoft, cu afaceri de peste 100 de milioane de euro. Sau, dupa cum spun altii, participi la licitatii cu statul si te transformi din contribuabil in furnizor, iar statul devine din "autoritate" – client.
Numarul din decembrie al revistei TARGET care apare astazi pe piata spune povestea lui Sebastian Ghita, care la 10 ani de la debutul sau in business se lauda cu o baza relationala importanta, care l-a ajutat mult si fara de care lucrurile ar fi stat altfel.
Ghita afirma ca tot ce ai nevoie pentru a dezvolta un business de succes este carisma si, odata ce ai castigat increderea partenerului, deal-ul este ca si incheiat. Ploiesteanul a intrat in afaceri producand carti de vizita pentru managerii locali. Apoi, au urmat businessurile cu programe de informatica, a mai facut bani din vanzarea de calculatoare, din scrierea de software si orice activitate "IT related".
La varsta de 18 ani, a pus bazele Asesoft. Prima licitatie, pentru furnizarea unor calculatoare, a castigat-o in 1998, impotriva unei companii mari din Ploiesti care se numea Sprint Computers si care ulterior a falimentat. Acum, Sebastian Ghita a devenit unul dintre cei mai bogati "bugetari" dintre antreprenorii romani si chiar din istorie, avand un salariu mediu anual de 3,5 milioane de euro.
In 2005, Sebastian Ghita cumpara un pachet de 32% din actiunile Domeniilor Tohani, pentru ca la sfarsitul anului 2006 sa-si vanda participatiile pentru "cateva milioane de euro", alegand sa porneasca pe cont propriu in industria viticola.
Fara sa piarda niciun minut din viata (si cu atat mai putin bani), milionarul din Ploiesti se orienteaza si catre domeniul cu cele mai mari randamente in acest moment – domeniul imobiliar. El va investi 100 de milioane de euro intr-un bloc de birouri si cladiri rezidentiale in Ploiesti.
De unde vin toti banii? Din credite bancare, in proportie de 90%, restul fiind din fonduri proprii.