Generalul grec Temistocle vrea să adune toate forţele Greciei pentru a duce o bătălie care va schimba cursul istoriei. El trebuie să-i înfrunte pe puternicul Xerxes, omul devenit zeu, şi pe nemiloasei Artemesia.
Având premiera în 2006, ”300” a strâns 456 de milioane de dolari la un buget de numai 65 de milioane. A deţinut recordul de intrări la cinema în Grecia cu 325.000 de spectatori care au văzut filmul în 4 zile. În ciuda coregrafiei spectaculoase a scenelor de luptă şi a prelucrăii sofisticate a imaginii, filmul nu prea a avut succes la criticii de specialitate care i-au reproşat tendinţa spre kitsch. Deasemenea a declaşat o enormă polemică în Iran care au catalogat pelicula ca fiind anti-iraniană, regele Xersex înfăţişat ca un ”homosexual”, iar armata perşilor ca una compusă din ”monştri dezumanizaţi”.
Întrebarea dacă ”300: Rise of an Empire” este un prequel sau o urmare a lui ”300” a rămas mult timp fără un răspuns clar. La început, pelicula se anunţa ca un prequel şi urma să vedem ce s-a întâmplat cu 10 ani înainte de evenimentele din ”300”. Povestea era centrată pe geneza înfruntării dintre spartanii lui Leonidas şi perşii lui Darius I, tatăl lui Xerxes. Proiectul însă s-a transformat într-o urmare.
Rodrigo Santoro a petrecut câte şase ore pe zi la machiaj pentru ”a intra în pielea şi piercing-urile” lui Xerxes. Chiar şi după ce totul era montat la locul lui, actorul nu se putea mişca prea în voie pentru că bijuteriile pe care era nevoit să le poarte erau destul de fragile.
Mioara Tronaru