Planta cu formă falică avea reputația unui puternic afrodiziac, motivul principal pentru care era consumată. Sparanghelul este și un diuretic, și ameliorează tulburările stomacale și intestinale.
Pentru că distracție și pentru că informație! Noi te placem, tu ne PLACI?
Există numeroase motive care să vă îndemne să consumați sparanghel, dar 3 sunt printre cele mai importante:
1) Cancerul
Este binecunoscut faptul că inflamația cronică și oxidarea celulelor poate crește riscul apariției cancerului. Cu proprietățile antiinflamatorii și antioxidante, sparanghelul este un luptător desăvârșit împotriva cancerului de vezica urinară, la sân, de colon, pulmonar, de prostată, ovarian etc.
2)Sănătatea inimii
Acidul folic, o vitamină B complexă, este esențială pentru un sistem cardiovascular sănătos și se găsește din abundență în sparanghel. În primul rând, acidul folic, este implicat într-un eveniment biochimic numit ciclul de metilare, care permite transcrierea corectă a ADN-ului, transformarea noradrenalinei în adrenalină și a serotoninei în melatonină.
În al doilea rând, acidul folic reglează homocisteina aminoacizilor, care, la niveluri ridicate poate fi un puternic factor de risc în dezvoltarea bolilor de inimă. Și în sfârșit, vitamine din grupul B, cum ar fi colină, biotina, și acidul pantotenic echilibrează nivelul de zahăr din sânge prin metabolizarea corectă a zaharurilor și amidonului.
3) Antioxidanții
Glutationul care se regăsește în sparanghel conține 3 aminoacizi, combinat într-o singură moleculă, care servește ca un puternic agent antioxidare în organismul uman. Împreună cu antioxidanții vitamina C, vitamina A (beta caroten), zinc, mangan și seleniu, glutationul din sparanghel lupta împotriva radicalilor liberi care cauzează îmbătrânirea și deteriorarea celulelor.
Sparanghelul este și un bun remediu pentru mahmureală! Oamenii de știință cred că sparanghelul ar putea ajuta la vindecarea unei mahmureli și la protejarea celulelor hepatice.
Bonus: Rețete cu sparanghel