In luna februarie 2004, Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei a efectuat un numar de 120 de controale in domeniul audiovizual, in conformitate cu planurile de control intocmite la nivelul Directiilor Teritoriale.
Din cele 104 de retele CATV controlate, 84 se incadrau in cerintele legale de functionare, in timp ce 20 prezentau abateri ale parametrilor tehnici de la valorile nominale, pentru care au fost trimise somatii si stabilite termene de remediere cuprinse intre 24 de ore si 30 de zile. De asemenea, au fost controlate 16 statii RTV, fiind trimisa o singura somatie. In ceea ce priveste radiocomunicatiile, numarul controalelor s-a ridicat la 101, nereguli fiind sesizate in 2 cazuri care au fost notificate de catre inspectorii IGCTI.
Din 25 septembrie 2002, IGCTI a pus la dispozitia celor interesati o linie telefonica dedicata inregistrarii reclamatiilor referitoare la calitatea receptiei la televiziunea prin cablu. Numarul de telefon este 021-303 29 90 si este disponibil 24 de ore pe zi pentru inregistrarea reclamatiilor referitoare la serviciile de televiziune prin cablu.
Prin Ordinul nr. 365 al Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei privind procedura de autorizare a difuzarii sau retransmisiei serviciilor de programe audiovizuale, publicat in Monitorul Oficial numarul 921, din 17 decembrie 2002, IGCTI este abilitat sa efectueze verificarile tehnice ale statiei de emisie si/sau retelei de telecomunicatii, sa elibereze buletinul de masuratori, sa supravegheze aplicarea si sa controleze indeplinirea obligatiilor, precum si sa sanctioneze incalcarile prevederilor din Legea audiovizualului, in vederea eliberarii de catre MCTI a autorizatiei tehnice de functionare.
De asemenea, in luna februarie, Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei a efectuat 58 de controale in toata tara la societatile care comercializeaza telefoane. 53 dintre societatile controlate se incadrau in prevederile legale, iar in 5 cazuri s-au descoperit nereguli si au fost trimise avertismente.
Ordinul nr.125 al Ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, referitor la adoptarea unor masuri privind importul si comercializarea telefoanelor mobile, publicat in Monitorul Oficial, partea I nr. 277 din 14 aprilie 2003, intrat in vigoare din 14 mai, se aplica agentilor economici care comercializeaza telefoane mobile si are in vedere sporirea gradului de protectie a cumparatorilor prin informarea corecta si completa cu privire la caracteristicile tehnice ale produsului si la nivelul de radiatii emise de aparatul achizitionat.
HG nr. 88 din 23 ianuarie 2003 privind echipamentele radio si echipamentele terminale de telecomunicatii si recunoasterea mutuala a conformitatii acestora, stabileste cadrul de reglementare pentru introducerea pe piata, libera circulatie si punerea in functiune pe teritoriul Romaniei a echipamentelor radio si a echipamentelor terminale de telecomunicatii, precum si procedurile de evaluare a conformitatii si de marcare a acestora.
Nerespectarea obligatiilor de informare a utilizatorilor, a conditiilor de protectie a sanatatii si sigurantei cumparatorilor de telefoane mobile, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi intre 50.000.000 si 100.000.000 lei. Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, institutie care functioneaza in subordinea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, este abilitat sa se ocupe de supravegherea pietei telefoanelor mobile si sa aplice sanctiunile prevazute de lege.
Sursa: MCTI, preluat de SmartNews.