25 mil. de dolari ca sa nu ajungi la tribunal
În consecința, ceea ce în urma cu zece ani era pionierat s-a transformat într-o piața estimata de aproape toți jucatorii la 25 – 30 de milioane de dolari anual, dominata, ca oricare alta piața, de orgolii, lupta pentru clienții mari și atragerea oamenilor buni de la concurenți.
Loc pare a fi, însa pentru toata lumea, din moment ce numarul avocaților specializați în afaceri s-a dublat în ultimii ani iar marile case de avocatura estimeaza ca fenomenul este abia la început. La aproape 12 ani de la înființarea primei case de avocatura specializata în legislația de afaceri, piața de profil începe sa aiba și o structura relativ clara.
Fiecare casa de avocatura menține confidențial nivelul onorariilor totale încasate însa majoritatea jucatorilor spun ca primele trei firme din acest punct de vedere sunt Linklaters, Mușat și Asociații și Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
Nivelul estimat al onorariilor anuale încasate de aceste firme se ridica la 4 – 5 milioane de dolari iar ariile de expertiza ale fiecareia acopera aproape toate sectoarele avocaturii de business. Onorariul oficial: în general între 150 și 300 $/ora, în funcție de proiect, client și negocieri.
Numarul avocaților și partenerilor implicați în fiecare din cele trei firme de top este de foarte diferit ca nivel, de la 27 în cadrul Linklaters la 43 în cadrul NNDKP și 75 în dreptul Mușat și Asociații.
Dupa „cei trei mari”, urmeaza un segment relativ compact de firme de talie medie, cu onorarii anuale estimate la 1 – 2 milioane de dolari anual, precum Boștina și Asociații, Popovici și Asociații, Voicu și Filipescu, Stefanica, Duțu și Asociații, Calin Zamfirescu și Asociații, Racoți, Predoiu și Asociații sau Danescu, Danescu și Asociații. În zona „medie” activeaza și câteva firme internaționale precum Gide Loyrette Nouel, Hayhurst sau Moore, Vartires & Associates/Altheymer & Grey.
Numarul firmelor de avocatura de talie medie este de 10 – 15. În plutonul mediu, numarul avocaților și partenerilor angajați în fiecare firma fluctueaza mult (între 14 – 15 și 40) de un caz la altul în funcție de ariile de expertiza și strategie. Nu întotdeauna firma cu cei mai mulți avocați are și cele mai mari venituri.
Onorariul la nivelul firmelor medii este la fel de flexibil, putând scadea pâna la 50 $/ora sau crește pâna la aproape 300 $/ora.
Ca structura, piața a fost relativ dinamica în ultimii ani. O mișcare importanta a fost, în 2003, desprinderea a doi asociați (Virgil Popovici și Florian Nițu), alaturi de alți avocați, din cadrul Mușat și Asociații și înființarea unei firme noi: Popovici și Asociații.
Desprinderea a influențat și indirect structura pieței, Mușat și Asociații atragând parteneri sau avocați importanți de la concurența pentru a umple golul lasat de splitare. O alta decizie care a influențat structura pieței este și atragerea Anei Diculescu – Șova ca partener în cadrul Nestor Nestor Kingston Petersen.
O mișcare inițial nespectaculoasa dar care începe sa aiba efecte în piața este înființarea Badea, Radu și Asociații (în 2002) în urma plecarii celor doi parteneri – Dan Badea și Dragoș Radu – din cadrul Linklaters. Fiecare dintre cele doua firme are o interpretare diferita în privința plecarii.
Cert este însa ca firma nou înființata are deja 16 avocați și o poziție buna pe segmentul consultanței juridice pentru finanțari, piețe de capital și banci.
În ultimii patru – cinci ani, evenimentul care a influențat însa cel mai mult structura pieței este intrarea directa în România, prin parteneriat cu o firma locala, a Linklaters, cea mai mare firma de avocatura europeana.
În trei ani de la înființare (în 2000), datorita clienților internaționali și implicarii în mai multe proiecte importante de privatizare, Linklaters a ajuns între primele trei firmelor de avocatura din România.
Principalele surse de venituri pentru casele de avocatura sunt fuziunile și achzițiile (inclusiv privatizari), dreptul comercial, banking, project finance, real estate, telecom, concurența și energie. Un segment special din acest punct de vedere al fost și cel al finanțarilor internaționale atrase de statul român sau cu garanția statului român.
Piața avocaturii: atmosfera rarefiata la vârf, aglomerație la mijloc
Duelul care domina piața româneasca de avocatura – din punct de vedere al calitații serviciilor, orgoliilor profesionale și nivelului onorariilor totale – înca de la mijlocul anilor ’90 este cel dintre Mușat și Asociații și Nestor, Nestor, Diculescu, Kingston, Petersen (NNDKP).
NNKDP a fost fondat în 1992 de soții Ion și Manuela Nestor, carora li s-au alaturat tot la începutul anilor ’90 americanii Andrew Kingston și Patricia Petersen.
Mușat și Asociații și-a început activitatea în 1995, cu patru avocați definitivi și un avocat stagiar. Cele doua firme au participat în ultimii zece ani la majoritatea privatizarilor importante (de partea cumparatorului sau a statului) și lucrat pentru aproape toate companiile importante (internaționale sau locale) din România.
Astfel, din punct de vedere al veniturilor și recunoașterii, cele doua firme au mers „cap la cap”. În ultimii ani, Mușat și Asociații a aplicat însa o strategie diferita de resurse umane. Daca în cadrul NNKDP numarul partenerilor este de șapte, Mușat și Asociații are în prezent 11 avocați asociați. De asemenea, Mușat și Asociații și-a marit considerabil numarul avocaților, numai în ultimul an fiind angajați 20.
Astfel, NNKDP are în prezent 43 de avocați iar Mușat și Asociații – 75. Diferența dintre numarul avocaților nu aduce însa și raspunsul la întrebarea „Care este cea mai mare firma româneasca de avocatura”, reprezentanții celor doua firme afirmând ca cel mai important criteriu pentru departajare este calitatea serviciilor.
„Politica NNDKP în ultimii trei ani a fost de creștere lenta datorata incertitudinilor care au planat asupra evoluției economice, noi fiind adepții dictonului potrivit caruia „big is not necessarily beautiful” (mare nu înseamna neaparat și frumos – n.r.). Este foarte probabil ca vom continua aceeași politica prudenta, punând accentul în principal pe calitatea recrutarii. Consideram ca cel mai bun criteriu pentru clasificarea firmelor de avocatura îl constituie cel al calitații serviciilor prestate, care se masoara prin prestigiul și recunoașterea valorii profesionale din partea comunitații de afaceri”, spune Ion Nestor, managing partner al NNKDP.
„Atât numârul de avocati, cât și onorariile totale încasate pot fi criterii în baza carora o firma de avocați sau alta este clasata pe primul loc într-un top. În mod logic, cu cât numarul avocaților dintr-o firma este mai mare iar volumul activitații derulate este la rândul sau mare, cu atât încasarile sunt mai mari. Pentru noi însa, calitatea serviciilor este cel mai important criteriu”, afirma și Gabriel Zbârcea, avocat partener în cadrul Mușat și Asociații.
În ultimii ani, Mușat și Asociații și NNKDP au participat, de partea statului sau a cumparatorului, la majoritatea privatizarilor de calibru din România: LNM Holdings – Sidex Galați, OTE – Romtelecom, Raiffeisen – Banca Agricola, Lafarge – Romcim, General Electric – Banc Post sau Marco International – Alro Slatina.
Cele doua firme au contracte de asistența juridica sau au lucrat pe proiecte de aproape toate genurile (achiziții, finanțari, banking, investiții green – field, telecom, drept imobiliar, energie, parteneriate public – privat) cu grupuri internaționale precum Mobifon, Philip Morris, Procter & Gamble, Kraft, Merrill Lynch, Citibank sau General Motors – NNKDP și General Electric, South African Breweries, Pfizer, Pepsi, British Petroleum sau Heineken – Mușat și Asociații.
Privatizarile Ministerului Industriilor vor fi una din cele mai importante surse de venituri pentru avocații din România în urmatorii ani iar Mușat și Nestor sunt deja bine poziționați și în acest segment.
NNDKP este consultantul juridic al statului român la privatizarea filialelor de distribuție a energiei electrice Electrica S.A. (Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova, Electrica Oltenia) și reprezinta OMV la privatizarea Petrom.
Mușat și Asociații reprezinta Enel la privatizarea Electrica și Distrigaz și grupul american Occidental Oil la privatizarea Petrom.
Singura mișcare care a tulburat apele la vârf pe piața avocaturii a fost intrarea pe piața româneasca, în 2000, a Linklaters. Cu un portofoliu solid de clienți internațional, firma a format relativ rapid o echipa de 27 de avocați, specializați în drept corporatist, fuziuni și achiziții, energie, real estate, banking – finance și taxe.
Linklaters a participat deja la multe din emisiunile de obligațiuni internaționale ale Ministerului Finanțelor și s-a implicat sau este implicata în privatizari precum cea a Sidex, Petrom, Distrigaz sau Romtelecom.
„Cred ca ceea ce ne diferențiaza este expertiza, noii fiind singura firma globala de avocatura prezenta în România”, spune Michael Treteault Schilling, managing partener al Linklaters pentru România. Linklaters își coordoneaza de la București și activitațile din Balcani.
Situația este mult mai interesante pe segmentul caselor de avocatura de talie medie, unde clasificarile sunt iarași greu de facut în lipsa valorii totale a onorariilor.
Firmele au aplicat strategii diferite: unele au jucat prudent și au menținut relativ constant sau au crescut ușor în ultimii ani numarul de avocați, altele și-au dublat numarul specialiștilor, mizând pe continuarea creșterii nivelului de activitate.
Ca și numar de avocați, cea mai mare casa de avocatura este Ștefanica, Duțu și Asociații, cu 42 de avocați, urmata de Boștina și Asociații – cu 31 și un grup de firme cu circa 20 de avocați – Popovici și Asociații, Calin Zamfirescu și Asociații sau Danescu, Danescu și Asociații.
În categoria celor cu strategii precaute de personal se încadreaza Voicu și Filipescu – 13 avocați sau Racoți și Predoiu – 15. În jurul acestui nivel se afla și Badea, Radu și Asociații, care a ajuns din ianuarie 2002 – când a fost înființata firma pâna în prezent la 16 avocați.
„Cred ca, în prezent, dimensiunea ideala a unei firme de top, raportata la dinamica pieței, este de 30 – 35 de avocați (fara cei stagiari, care timp de 2 -3 ani doar învața). Noi preferam sa extindem echipa încet, pentru a nu risca deprecierea standardelor de calitate”, declara Florian Nițu, avocat asociat coordonator la Popovici și Asociații.
Pentru o strategie calitativa de resurse umane, în condițiile în care noii recrutați nu pot fi (în marea majoritate a cazurilor) decât tineri stagiari, opteaza și Mugur Filipescu, partener la Voicu și Filipescu, și Catalin Predoiu, managing partner la Racoți, Predoiu & Asociații.
„Unele firme au mulți avocați fara ca acest lucru sa fie justificat de volumul de activitate (inclusiv de cifra de afaceri), considerând probabil (nu total nejustificat) ca astfel se pot vinde mai bine”, spune Mugur Filpescu.
„Trebuie sa existe un echilibru permanent între numarul noilor angajați și al celor cu experiența. Nu vrem sa angajam oameni doar pentru a – i îmbraca în avocați și a-i prezenta ca atare în vederea creșterii facturarilor”, afirma Catalin Predoiu.
În general, tarifele practicate de casele de avocatura depind de numarul avocaților seniori implicați în proiecte. Cu cât numarul acestora este mai mare, cu atât tariful orar crește în intervalul 150 – 300 $/ora.
Datorita acestui fapt, multe firme au preferat sa își „supraîncarce” avocații cu experiența și nume pentru a menține o eficiența ridicata. Pe piața exista însa și strategii diferite.
„Consideram ca doua din principalele noastre atuuri sunt politica unor onorarii mici în comparație cu concurența (încercam sa menținem un cost scazut al serviciilor) și marimea, omogenitatea și tinerețea echipei noastre de avocați”, justifica Daniel Ștefanica, avocat partener la Ștefanica, Duțu și Asociații, numarul relativ mare de avocați (42) al firmei.
Conform estimarilor jucatorilor din piața, primele doua societați de avocatura de talie medie din punct de vedere al veniturilor sunt Boștina & Asociații și Popovici&Asociații.
Specializare? În nici un caz acum
Cu un acces limitat la privatizarile mari (din cauza mai multor factori), firmele de avocatura de talie medie au fost nevoite sa creeze echipe care sa acopere aproape toate segmentele avocaturii de business, evitând pe cât posibil specializarile.
„Deși este evident ca o oarecare specializare este nu numai necesara dar și inevitabila, nu cred ca deocamdata este indicat sa te specializezi într-un singur domeniu, deoarece piața româneasc de business nu permite acest lucru”, spune Mugur Filipescu de la Voicu & Filipescu.
În consecința, fiecare din casele de avocatura de talie medie încearca, la fel ca cele mari, sa acopere cam toate segmentele de piața care au adus bani în ultimii ani: drept comercial, achiziții și fuziuni, banking – finance, real estate, dreptul muncii, concurența, energie și petrol.
Iar existența unor parteneri „superspecializați” în aceste domenii le-a permis atragerea unor clienți sau participarea la proiecte de anvergura internaționala.
Boștina & Asociații are printre clienți companii precum Romtelecom, Intrarom, OTE Grecia, Loteria Româna, Hidroelectrica, Va Tech, Alstom, Petrom, Siemens sau Marriot.
Popovici și Asociații lucreaza sau au lucrat pentru Accor, Air France, Cora, Ansaldo, JTI, Interbrew, Orange sau Renault.
În dreptul Voicu & Filipescu pot fi trecute nume precum Brau Union, AIG România, Coca – Cola HBC România, Omniasig, Koyo România și Pelagas iar în cel al Calin Zamfirescu și Asociații – Danone, HVB Bank, BRD, CA Immobilien, Bursa Româna de Marfuri.
Racoți și Predoiu au participat în 2002, de partea cumparatorului – casa de comerț americana Marco International, la doua din cele mai importante privatizari din ultimi ani – vânzarea Alro și Alprom Slatina. De asemenea, firma ofera asistența juridica grupului Rompetrol.
Treptat, datorita cerințelor clienților și ariilor de expertiza ale avocaților seniori, o parte din firmele de talie medie încep sa se specializeze pe trei sau patru domenii, care aduc peste 70 – 80% din venituri. De exemplu, Calin Zamfirescu și Asociații mizeaza în special pe domeniul bancar, litigii comerciale și real estate iar Badea, Radu și Asociații pe piețe de capital, fuziuni și achiziții, infrastructura și banking.
„Ne-am poziționat astfel din doua considerente. În primul rând, în aceste arii de specializare sunt cele mai interesante tranzacții, cu mai mari satisfacții profesionale. Lucram cu clienți sofisticați, de la care avem ce învața. În al doilea rând, estimam ca aceste sectoare vor aduce în urmatorii ani cei mai mulți bani pentru avocatura de afaceri”, spune Dan Badea, avocat partener la Badea, Radu și Asociații.
Badea afirma însa ca firma își va largi în curând aria de expertiza în urma unei „achiziții high profile”, adica atragerea unui avocat important în calitate de partener în firma.
Tot în direcția largirii ariei de expertiza merge și Boștina și Asociații, care și-a înființat anul trecut un departament de Proprietate Intelectuala, Divertisment și Publictate.
Mai mulți clienți, dar și onorarii mai mari
Având în spate un trecut încurajator, marile firme de avocatura estimeaza creșterea, dar și modificarea structurii pieței în urmatorii ani. Toți competitorii spun de asemenea, ca își vor mari numarul de avocați pe termen mediu.
Ascensiunea pieței urmeaza sa vina odata cu îmbunatațirea cadrului economic general, creșterea interesului grupurilor internaționale pentru România (odata cu apropierea de Uniunea Europeana), apariția marilor proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii, dezmorțirea pieței tranzacțiilor private și de venture capital, explozia sectorului imobiliar.
Piața va crește, spun competitorii, atât datorita creșterii numarului de clienți cât și a onorariilor. „Numarul de clienți va crește daca România va continua progresele privind organizarea economiei de piața, implementarea respectului legii sau reorganizarea justiției. Și astfel de masuri, de natura juridica, vor atrage investițiile straine și vor relansa economia, nu numai paliative de masuri exclusiv economice sau financiare”, spune Catalin Predoiu, avocat partener la Racoți, Predoiu și Asociații.
„Creșterii constante a numarului de clienți i se va alatura și o creștere a onorariilor datorata atât trecerii la Euro cât și a schimbarii mentalitații clienților, care vor accepta sa plateasca serviciile prestate de casele de avocatura la justa lor valoare”, afirma și Mircea Stroe, avocat partener la Boștina și Asociații.
În viziunea caselor de avocatura, sectoarele economice care vor aduce cei mai mulți bani avocaților în urmatorii ani sunt infrastructura (autostrazi, energie, cai ferate), telecomunicațiile, piața de capital, real estate, banci, proiectele financiare complexe.
Numai în infrastructura se estimeaza ca România va trebui sa investeasca peste 10 miliarde de dolari pentru a se apropia de standardele europene. Iar un proiect de infrastructura de talia autostrazii București – Oradea poate da de lucru mai multor firme de avocați, atât pe partea de construcție și real estate cât și pe partea de finanțare.
Majoritatea proiectelor mari de infrastructura fiind abia la început, casele de avocatura evita sa precizeze firmele pentru care lucreaza în acest domeniu. Însa, spun surse din piața, fiecare din competitorii medii sau de top fie sunt deja implicați fie sunt în discuții pentru a participa la aceste proiecte.
Un alt segment de la care se așteapta o dezmorțire este cel al tranzacțiilor private, pe masura ce oamenii de afaceri români care au creat companii mari dupa 1990 vor vinde catre grupuri internaționale sau vor încerca sa atraga fonduri de investiții.
Segmentul tranzacțiilor private va crește pe masura ce marile privatizari (acum „în curtea” Ministerului Industriilor) se vor finaliza.
„In opinia noastra piața româneasca de avocatura de business va putea susține în câțiva ani, doua – trei firme de aproximativ 100 de avocați fiecare și alte 5-10 firme de pâna la 50 de avocați.Va exista o masa de indecișii în dezoltare sau afaceri de familie care vor umple golul cu micro societați de pâna la 20 de avocați. Cabinetele individuale(pâna în 10 oameni) vor continua sa existe pe ideea prezenței unui avocat pledant”, estimeaza Daniel Ștefanica, partener la Ștefanica, Duțu și Asociații.
Laurențiu Ispir
Ziarul Financiar