Cuvintele, revelate într-un nou document PNAS, provin toate din șapte familii de limbi din Europa și Asia, iar cercetătorii cred că au fost parte dintr-o super-familie lingvistică, care a evoluat de la un limbaj comun ancestral.
Aceste cuvinte sunt: tu, eu, nu, că, noi, a face, cine, aceasta, ce, bărbat/masculin, voi, vechi, a auzi, mână, foc, a trage, negru, coajă, a pluti, cenușă, a scuipa, vierme.
La începutul studiului, Mark Pagel, de la University of Reading’s School of Biological Sciences și colegii săi au studiat 200 de cuvinte pe care lingviștii sunt de acord ca fiind comune în toate limbile europene și asiatice.
Apoi au stabilit care sună asemănător și le-au comparat înțelesurile în diferite limbi.
Apoi, Pagel și echipa sa a determinat rădăcine acestor cuvinte, rezultând lista acestor 23.
„Rezultatele noastre sugerează o fidelitate remarcabilă în transmiterea unor cuvinte și oferă o justificare teoretică pentru căutarea unor caracteristici a limbajului care ar putea fi păstrate pe perioade mari de timp și geografie”, au declarat Pagel și echipa sa.
Cercetătorii au presupus că cele mai multe cuvinte nu ar putea supraviețui pentru mai mult de 9.000 de ani. Caracterul atemporal al acestor 23 de cuvinte dezvăluie importanța lor pentru noi peste milenii.