23 aprilie, Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor
Pe 23 aprilie, în Piața Universității (scuarul din fața sediului central al BCR), vom sărbători lunga și frumoasa istorie a CĂ‚RȚII, din care și Litera face parte de un sfert de secol. Începând cu ora 18, vom oferi gratuit cititorilor de toate vârstele 10 000 de cărți însoțite de flori.
Volumele oferite gratuit fac parte din colecțiile consacrate ale Editurii Litera: Biblioteca pentru toți copiii, Bestseller internațional, Biblioteca pentru toți, Mari interpreți de jazz și blues, Mari Compozitori, Biografii, Cronica ilustrată a omenirii, Disney, Tom & Jerry, Thriller, Marvel etc.
„Ne dorim să încurajăm lectura cu orice ocazie și în orice fel posibil. Iar cel mai eficient mod, și cel mai frumos, este acela de a dărui o carte. De Ziua Mondială a Cărții dăruim 10 000 de volume și sperăm ca ele să ajungă în bibliotecile a 10 000 de cititori pasionați.”, spune Marin Vidrașcu, director executiv al Editurii Litera.
23 aprilie este o zi simbolică pentru literatura universală: în această zi, în anul 1616, au murit Miguel de Cervantes și William Shakespeare. În alți ani, dar la aceeași dată, au murit sau s-au născut scriitori celebri precum Maurice Druon, Vladimir Nabokov sau Josep Pla.
Pornind de la aceste considerente, în anul 1995, Congresul General UNESCO a declarat 23 aprilie Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor, pentru a aduce astfel un tribut tuturor scriitorilor și, în același timp, pentru a-i încuraja pe toți, dar în special pe tineri, să (re)descopere plăcerea lecturii. Ideea acestei celebrări este legată și de o tradiție catalană: pe 23 aprilie, ziua onomastică a patronului catalan Sant Jordi ( Sfântul Gheorghe), bărbaților li se dăruiesc cărți, iar femeilor, trandafiri roșii.
În 1989 lua ființă, la Chișinău și București, Editura Litera. Se împlinesc, așadar, anul acesta, 25 de ani de existență. Ani în care, cu tenacitate, cu pasiune, cu profesionalism, cu reușite majore, Litera a editat peste 4 000 de titluri, într-un tiraj total de aproape 46 de milioane de exemplare. Acoperind practic toate domeniile de ficțiune și nonficțiune, Litera a reușit să se impună prin calitatea produselor sale, devenind unul dintre cei mai importanți actori de pe piața de carte. Îți mulțumim că ne ești alături și te invităm să ne însoțești, și de acum înainte, în călătoria noastră printre cărți, idei și cuvinte.
Librăriile Humanits și Booktopia invită cititorii la un Maraton de Citit, iar la Biblioteca Națională a României are loc evenimtul Tolle, lege! (Ia și citește!).
Sub sloganul „Ziua carții, în fiecare zi la Cărturești”, astăzi, cei de la Cărturești Verona invită iubitorii de carte la o petrecere în librarie, cu o carte oferită, la alegere, dintr-o selecție de titluri.
În România, printr-o Hotărâre de Guvern din 14 aprilie 2005, data de 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului, astfel că cele două sărbători sunt marcate concomitent în fiecare an. La fel se procedează și în Republica Moldova, începând din anul 2010.
În ziua de 23 aprilie, toți bibliotecarii din România își sărbătoresc ziua profesiei, prin manifestări specifice meseriei, prin sesiuni și comunicări, bilanțuri ale activității, premieri, cât și alte activități care conduc la perfecționarea relaționării acestora cu utilizatorii. Cu această ocazie, bibliotecarii au ocazia să prezinte în fața colegilor de breaslă realizările profesionale, dar și să dezbată teme de interes legate de promovarea profesiei de bibliotecar