21 de preparate culinare turcești care merită gustate

De: Marian Andrei / 21.11.2013, 15:30
Bucătăria turcească este considerată a fi una dintre cele mai bune și sănătoase, deoarece este influentata de mai multe culturi și națiuni. Pe lângă aceasta, mâncărurile specifice turcești sunt foarte apreciate de gurmanzi, datorită gustului lor deosebit. Iată în continuare cateva preparate specifice acestei bucătării.

1. Baklava

Ce este: un desert specific turcesc, obținut din aluat de plăcintă umplut cu nuci și fistic, zahăr și scorțișoară, însiropat după coacere cu sirop de miere.

Dacă ai nevoie de un serviciu meteo mai detaliat, vizitează vremea apropo

Rețeta.

2. Patlñcan Kebabñ

Ce este: carne de vită, roșii, ceapă, ardei iute și vinete, toate preparate la grătar sub formă de frigărui.

Rețeta.

3. Mercimek Köftesi

Ce este: Chifteluțe vegetale din linte, ceapă verde și pastă de tomate, fel de mancare ideal pentru vegetarieni și care merg de minune ca aperitiv sau garnitură.
 

4. Hünkar BeĂŸendi

Ce este: Tocană de miel cu piure de vinete.
 

5. Ă°Ã§li Köfte

Ce este: Carne tocată, ceapă, boabe de grâu, condimente după gust, învelite într-un strat de aluat care apoi se prăjește.
 

6. Cacñk

Ce este: Supă de iaurt cu castravete, mentă și piper. Foarte răcoritoare, se servește foarte des la masa turcilor, fiind companionul perfect al celorlalte feluri de mâncare care, în general, sunt mai grele.
 

7. Kadayñf

Ce este: Aluat de patiserie tocat foarte fin, acoperit cu sirop și „înțepat” cu puțină zeamă de lămâie.
 

8. Döner

Ce este: Pui sau porc gătit la foc mic, introdus într-o chiflă, alături de multe legume
 

9. Sarma

Ce este: După cum ați ghicit deja, varianta turcească a sărmăluțelor în foi de viță.
 
 
10. ÇiĂŸ Köfte

Ce este: Carne de vită gătită cu paastă de tomate, grâu și usturoi, stropită cu un pic de lămâie.

Rețeta.

11. Ă°skender Kebab

Ce este: Carne tăiată mărunt, așezată peste pită prăjită, totul stropit cu sos de roșii, acompaniat de puțin iaurt.

Rețeta.

12. Hamsi Tava

Ce este: anșoa prăjit, servit împreună cu rucola și lămâie.

 

Rețeta.

13. Aslan Sütü

Ce este: Raki, o băutură alcoolică turcească, amestecată cu apă și gheață.

Rețeta.

14. Mercimek Çorbasñ

Ce este: Supă de linte cu ceapă, morcovi și boia de ardei.

Rețeta.

15. Kașarlñ Pide

Ce este: Pâine proaspăt coaptă acoperită cu cascaval topit.

Rețeta.

16. Lahmacun

Ce este: Pîine proaspăt coaptă, acoperită cu sos de roșii, sos din carne de miel, piper și legume. Mai este numită pizza turcească.

Rețeta.

17. Mantñ

Ce este: Găluște de miel sau de vită, acoperite cu un sos picant de iaurt.

Rețeta.

18. Adana Kebab

Ce este: Grill de miel, servit cu legume și grâu.

Rețeta.

19. Künefe

Ce este: O „gogoașă” din aluat mărunțit amestecat cu brânză dulce și acoperită cu fistic și miere.

Rețeta.

Nicio masă turcească nu este completă fără cafea sau ceai.

20. Türk Kahvesi

Ce este: Cafea turcească, tare, neagră, îndulcită după gust.

Rețeta.

21. Çay

Ce este: Ceai, obținut prin infuzarea frunzelor atent selcționate. De obicei se bea cu foarte mult zahăr.

Rețeta.