Cu toate ca anul trecut Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a avut un excedent de opt miliarde de lei, banii s-au volatilizat si nu s-au mai întors în sistem. Consecintele sunt dintre cele mai grave. Peste doua sute de bolnavi psihic din Timis risca sa fie dati afara din spitalele de psihiatrie.
Pacientii internati la Spitalul de Psihiatrie din Gataia n-au mai mâncat carne de la Craciun. Anul trecut, timp de sase luni, bolnavii au mâncat în fiecare zi cartofi. Acum se mânca soia cu orez la prânz si mâncare de cartofi seara.
Desi alocatia ar trebui sa fie în mod normal de 45.000 de lei pe zi pentru un bolnav, sistemul sanitar românesc arunca pentru nenorocitii care îsi cauta alinare aici …9.000 de lei pe zi! Un cersetor la colt de strada primeste mai mult daca trec pe lânga el trei persoane!
Spre faliment
Lipsa de autonomie a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis poate duce la falimentul spitalelor din judet. Lunar, salariatii din Timis contribuie la bugetul asigurarilor sociale de sanatate cu 140 de miliarde de lei.
Comparativ, judetul Iasi strânge lunar doar 17 miliarde.
Cu toate acestea, cei care strâng cureaua sunt tot banatenii: la Iasi, angajatii din sistemul sanitar au primit tichete de masa si al 13-lea salariu.
În Timis, nu se poate. Pentru spitalele din Timis nu se gasesc niciodata bani.
În strada
Cei care au cel mai mult de suferit de pe urma bugetului de austeritate sunt angajatii si bolnavii internati la spitalele de psihiatrie din Gataia si Jebel.
Cârmacii sistemului sanitar cer imperios sa se reduca atât numarul angajatilor, cât si numarul paturilor din spital. În aceste conditii, peste doua sute de oligofreni si bolnavi psihic periculosi (asasini declarati iresponsabili) internati aici risca sa fie dati afara din spital. Primii, pe considerentul ca oligofrenia e considerata maladie incurabila.
Probabil ca, fiind diagnosticati ca irecuperabili, acesti oameni sunt considerati inutili de catre guvernanti, mai ales ca ei nu au nici drept de vot. Bolnavii psihic periculosi vor fi trimisi în puscarii cu regim special.
Reducerea reducerii
În ultimii ani, cele 450 de paturi de la Spitalul de Psihiatrie din Gataia au fost ocupate în proportie de 100%. Numai anul trecut, aici au fost tratati 3.040 de bolnavi. Media de spitalizare pe fiecare bolnav a fost de 53 de zile.
Asistenta le-a fost acordata de…15 medici si 26 de asistenti. Cu toate acestea, directorul spitalului, Corneliu Mircea, spune ca în ultimul timp s-au facut presiuni foarte mari pentru a mai reduce numarul angajatilor.
„N-am sa accept niciodata acest lucru! Este aberant sa dau afara din personal atâta timp cât noi avem un minus de 150 de angajati!”-a spus, transant, Corneliu Mircea.
„Situatia e mai mult decât disperata! Cosmarul de anul trecut risca si-acum sa se repete. Nu este normal ca, dupa ce ca suntem atât de putini, salariile sunt asa cum sunt – o asistenta are în jur de 2,6 milioane, iar o infirmiera 1,7 milioane de lei – sa mai aducem bani si de-acasa!
În timp ce unii dintre angajati au fost nevoiti sa-si ia doua luni de concediu fara plata, cei care au lucrat au donat din propriul salariu pentru ca lucrurile sa mearga cât de cât si bolnavii sa nu fie nevoiti sa plece acasa!”- Alexandru Enache, liderul sindical al Spitalului de Psihiatrie din Gataia.
„Laitmotivul pe care l-am repetat de atâtea ori la Directia de Sanatate Publica si la CJAS Timis a fost acela ca, la noi, gradul de adresabilitate este de 108%. Este absolut imposibil sa mai facem disponibilizari.
Acum umbla vorba ca se vor mai reduce 100 de paturi, care vor fi preluate cu tot cu personal de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Degeaba. Nici ei nu au bani.
Nu ne putem juca cu bolnavii asa, sa-i pasam de la unii la altii. Suntem responsabili în fata actului medical si nu-i putem lasa sa ajunga pe drumuri”- Corneliu Mircea, directorul Spitalului de Psihiatrie din Jebel
Horatiu Ardelean [Banateanul]