15 lucruri incredibil de murdare pe care le atingem zilnic
Gândiți-vă cu câte bacterii sau viruși intrazi zinic în contact, ținând cont că acestea pot supraviețui până la 18 ore pe un obiect care nu le este propice, iar un adult atinge, în medie, 30 de obiecte într-un minut.
Majoritatea oamenilor nu este conștientă la pericolul la care suntem expuși atingând diverse obiecte în drumul nostru către slujbă sau în timpul diverselor activități. În fiecare zi am venit în contact cu obiecte care ar putea pune în pericol sănătatea noastră. Adevărul este însă că și cei mai paranoici oameni în ceea ce privește igiena nu au, de multe ori, idee de unde pot lua diverși germeni.
Iată deci o listă cu locuri sau obiecte extrem de periculoase pentru sănătatea noastră din cauza numărului mare de bacterii și la care (cel puțin la unele dintre ele) nu te-ai gândit ca la o sursă de îmbolnăvire.
15. Sala de așteptare a doctorului
Este destul de plictisitor să aștepți să intri la doctor și ai putea fi tentat să frunzărești una dintre multele reviste aflate la îndemână, dar mai bine te abții. Gândește-te că au fost atinse de zeci sau chiar sute de alte persoane, majoritatea bolnave, și nu ai dori să contactezi o boală mai gravă decât cea pe care o ai tu.
14. Feliile de lămâi de la cockteluri
Înainte de a comanda un cockteil asezonat cu lămâie, gândește-te că felia de lămâie este cu siguranță plină de bacterii, uneori chiar și e-coli.
Acest lucru se datorează faptului că barmanul manipulează foarte multe pahare, printre care se găsesc și cele murdare (folosite).
Experții au arătat că pe feliile de lămâie pot exista până la 26 de tipuri de microorganisme.
13. Meniurile de restaurant
Meniul este plin de bacterii pentru că majoritatea oamenilor care comandă în restaurant nu se spală pe mâini înainte de a mânca. La un restaurant „cu vad”, meniurile au fost atinse înaintea ta de sute, dacă nu chiar mii de persoane. Sfatul nostru? După ce faci comanda, du-te și spală-te pe mîini!
12. Săpunul
Toaletele publice sunt printre cele mai infestate locuri. Indiferent cât de curat arată, germenii apar de unde nu te aștepți, inclusiv din săpunul lichid. Aproximativ un sfert din săpunurile din toaletele publice sunt contaminate din cauză că sunt ținute în recipiente care nu sunt curățate periodic, chiar dacă sunt atinse în permanență de mâini murdare.
11. Coșurile și cărucioarele de cumpărături
Sute de mâini și zeci de kilograme de produse alimentare vin în contact, zilnic, cu coșurile sau cărucioarele de cumpărături. Chiar dacă acestea sunt curățate săptămânal, acest lucru nu este suficient, așa că cel mai sigur este să ștergi mânerul cu un șervețel antibacterial înainte de manevrare.
10. Automatele pentru vânzarea diferitelor produse
Ar trebui să eviți pe cât posibil să iei sandvișuri, cafea sau băuturi răcoritoare de la automate, mai ales de la acelea plasate în locuri publice. Potrivit studiilor, 35% dintre acestea sunt contaminate. Cele mai infectate zone ale automatelor sunt butoanele de acționare și ușițele de la compartimentul în care este livrat produsul.
9. Clanțele
Imaginează-ți căte mâni au atins clanțele înainte ca tu să deschizi ușa. Și mai ia în calcul că acestea sunt rareori spălate.
Măsuri suplimentare de precauție trebuiesc luate la toaletele publice, unde există riscul ca persoana dinaintea ta să nu se fi spălat pe mâini, așa că este indicat să folosești un șervețel pentru a deschide ușa.
8. ATM-uri
ATM-urile sunt mult mai periculoase, din punct de vedere al bacteriilor, decât ți-ai imagina. Mii de mâini murdare lasă pe butoanele ATM-urilor cantități impresionante de bacterii asemănătoare celor din toaletele publice, așa că riscul de a contacta vreo boală este ectrem de ridicat.
7. Butoanele de la temporizatoarele de semaforizare
Considerate o invenție foarte importantă pentru securitatea pietonilor, acestea păcătuiesc prin numărul mare de bacterii aflate pe butonul de acționare.
Studiile arată că 41% dintre butoanele temporizatoarelor de semaforizate sunt contaminate cu bacterii.
6. Telecomenzile
Foarte mulți dintre noi obișnuiesc să ia câte o gustărică în fața televizorului. Numai că ar trebui să evitați să atingeți cu degetele murdare de grăsime telecomanda, sau, și mai rău, să o pătați cu diverse sosuri, pentru că sigur veți lăsa acolo foarte multe bacterii, pe care le veți „recupera” ulterior.
5. Vasului de toaletă
Specialiștii au arătat că cea mai curată parte este capacul, cu o medie de 50 de bacterii pe centimetru pătrat, urmat de scaun, care poate găzdui până la 250 de specii diferite de bacterii pe centimetru pătrat.
Bineînțeles, așa cum de altfel vă imaginați, în interiorul vasului sunt, în medie, 3,2 milioane de bacterii.
4. Tastaturile
Toți cei care folosim un calculator bănuim că tastatura este murdară, dar nu ne dăm seama cât de murdare sunt cu adevărat. Așa cum am arătat mai devreme, pe capacul vasului de toaletă se găsesc în medie 50 de bacterii pe centimetru pătrat. Ei bine, pe tastatura voastră se gasesc 2.000! Acest lucru se datorează faptului că vasele de toaletă sunt curățate periodic, în timp ce tastaturile nu au parte prea des de acest tratament. Și ca o paranteză, să nu credeți co moușii sunt mai curați.
3. Telefoanele mobile
Un alt obiect folosit zilnic și față de care vasele de toaletă „sunt mici copii” sunt telefoanele mobile. Specialiștii au măsurat că pe suprafața unui telefon mobil se găsesc, în medie, 13.000 de bacterii pe centimetrul pătrat.
2. Articolele de bucătărie
Pare șocant, dar unele obiecte din bucătărie sunt mai murdare ca vasele de toaletă. Cele mai murdare (din pucnt de vedere bacteriologic) sunt bureții de spălat (10 milioane de bacterii pe centimetru pătrat) urmați de prosoapele de bucătărie (1 milion de bacterii pe centimetru pătrat) și chiuveta, pe care colcăie bacteriile. Până și pe tocător, oricât ar fi de curat, se află de 200 de ori mai multe bacterii decât pe capacul vasului de toaletă.
1. Banii
Cu 135.000 de bacterii aflate în medie pe o bancnotă, banii sunt cei mai periculoși purtători de bacterii. Chiar dacă numărul de bacterii nu pare mare, este compensat de numărul bancnotelor manipulate și de diversitatea bacteriilor care pot fi găsite,
Gândiți-va doar prin câte mâini trec bancnotele – fără a mai pune la socoteală și alte locuri, cum ar fi slipii stripteuzelor.