14 Noiembrie – numere nealocate
„În plus, schimbarea numerotarii este necesara pentru îndeplinirea obligațiilor din directivele UE referitoare la piața concurențiala de comunicații electronice”, declara recent ministrul de resort, Dan Nica.
„Noul plan va permite dezvoltarea operatorilor existenți, dar și a noilor companii ce vor intra pe piața dupa momentul 1 ianuarie 2003 (sfârșitul monopolului RomTelecom în serviciile de telefonie fixa din România, n.r)”, a adaugat el.
MCTI afirma ca noul plan de numerotație va funcționa în paralel cu cel vechi în perioada 14 iunie – 14 septembrie 2002.
Astfel, se vor putea folosi în paralel numerele corespunzatoare vechii și noii numerotari, iar un mesaj vocal va informa utilizatorii care formeaza un numar de telefon în vechea structura despre schimbarea de forma care s-a produs.
În plus, în aceasta perioada, se va face redirecționarea automata chiar daca se formeaza numarul vechi.
Redirecționarea automata va disparea în a doua etapa de trecere la noul plan, în perioada 14 septembrie – 14 noiembrie, fiind însa pastrat mesajul vocal de informare.
„Din 14 noiembrie 2002 va funcționa numai noua numerotație”, declara MCTI.
În ceea ce privește utilizatorii din România, cele mai importante modificari se vor înregistra în cazul operatorilor de telefonie mobila. Astfel, cifra 9 din structura numerelor actuale va fi înlocuita cu doua cifre: 7 și o alta cifra, caracteristica operatorului (vezi exemplele din tabelul de mai sus.
„Codurile de acces pentru apelurile internaționale (00 în momentul de fața, n.r) și interurban (0 în actuala numerotare, n.r) vor ramâne neschimbate”, declara oficialii MCTI.
„De asemenea, apelurile în aceeași localitate de pe telefon fix catre telefon fix nu presupun nici o schimbare în formarea numarului”, menționeaza sursa citata.
În cazul apelurilor interurbane însa, pentru operatorii de telefonie fixa, în structura numarului în forma actuala, va fi introdusa o noua cifra dupa 0, cifra care va indica operatorul sau serviciul.
Astfel, în cazul unui apel din Timișoara la București, catre un abonat RomTelecom, numarul actual de forma: 01 plus șapte cifre va deveni 021 plus șapte cifre, unde 2 este cifra alocata RomTelecom în noul plan de numerotare.
În cazul telefoanelor internaționale, pentru apeluri din România în alte țari, codul de acces nu se modifica (004, în prezent), numerele formându-se ca și mai înainte.
Pentru apeluri din alte țari în România, prefixul de țara ramâne același și se pastreaza parametrii de modificare ai numerotarii interne (vezi și tabelul se mai sus).
„Clasele” de numere ramase libere, adica 3 – 6, 7 (în afara de 72, 74, 76 și 78), 8 și 9 vor fi disponibile pentru noii operatori de pe piața liberalizata și alte servicii de comunicații, cum ar fi liniile verzi (care vor pastra probabil, clasa 8, alocata și în prezent) și serviciile de transmisii de date și voce pe toate platformele tehnologice, inclusiv Voice over Internet Protocol (VoIP), arata MCTI.
De asemenea, potrivit sursei citate, fiecare operator va suporta costurile aferente modificarii numerotarii proprii.