1. Născut în Stockholm ( Suedia ), la 21 octombrie 1833 , Alfred Nobel a fost un descendent al lui Olof Rudbeck, un geniu tehnic foarte renumit în Suedia, în secolul al 17-lea .
2. Când Nobel avea doar 17 ani, el vorbea fluent franceza, rusa, germana, engleza și, bineînțeles, suedeza.
3. Se știe despre Alfred Nobel că a fost interesat de poezie, precum și de literatura engleză. El a avut, de asemenea, o pasiune și pentru fizică și chimie.
4. În 1864, experimentele sale cu nitroglicerină au provocat un accedent în fabrică, ce a ucis mai mulți oameni, inclusiv pe fratele său mai mic, Emil.
5. Când Alfred Nobel a inventat dinamita, în 1867, el a dorit inițial să o numească „Nobel”s Safety Powder”, din moment ce era mai sigură decât nitroglicerina. El a numit-o, în cele din urmă, dinamită, un cuvânt derivat din limba greacă, ce înseamnă „putere”.
6. În timpul vieții sale, Alfred Nobel a inventat 355 de lucruri, inclusiv piele, ballistite (o formă de pulbere fără fum), cauciucul sintetic, mătasea artificială și multe altele.
7. El a menținut o prietenie pe viață cu fosta sa iubită și secretară, Bertha Kinsky, care s-a căsătorit mai târziu cu contele Arthur von Suttner.
8. Se crede că ideea din spatele Premiului Nobel pentru Pace a fost foarte mult influențată de Bertha von Suttner, care a fost foarte activă în mișcarea pentru pace și a scris și cartea „Lay Down Your Arms”. Ea a primit Premiul Nobel în 1905.
9. Poet francez, romancier și dramaturg, Victor Hugo este cunoscut pentru a-l fi descris pe Alfred Nobel ca „cel mai bpgat vagabond al Europei”.
10. Alfred Nobel a murit de atac cerebral pe 10 decembrie 1896.
11. La momentul morții sale, Alfred Nobel avea un noroc imens și a cerut ca cei mai mulți dintre banii săi să fie folosiți pentru susținerea premiilor anuale Nobel.
12. Se estimează că, pentru finanțarea premiilor Nobel, Alfred Nobel a lăsat 31,225,000 de coroane suedeze, care în 2008 erau echivalentul a 250 de milioane de dolari SUA.
14. Primul Premiu Nobel a fost acordat în 1901, la cinci ani după moartea lui Alfred Nobel.