14 alimente pe care să le consumi după antrenamentul de la sală
1. Omleta
Proteinele și carbohidrații sunt două elemente-cheie ale mesei de după efortul fizic. Cu câte 70 de calorii fiecare, ouăle conțin vitamina D și proteine, însă nu fii tentat(a) să le consumi crude, deoarece nu aduc mai multe avantaje decât dacă ar fi gătite. De fapt, când sunt gătite, ouăle ajută organismul să rețină de două ori mai multe proteine.
2. Boabe de quinoa
Pentru doza ta de carbohidrați, orezul brun este OK dar nu se compară cu vitaminele și nutrienții pe care le conține quinoa (sortiment de cereale). Totodată, acestea conțin mai multe fibre și proteine decât orezul brun și sunt mai ușor de preparat.
3. Suc de portocale
Renunță la băuturile din comerț, precum Gatorade, și bea un pahar cu suc de portocale. În plus față de vitamina C, vei consuma mai mult potasiu decât conțin sucurile comerciale dedicate sportivilor, care în general sunt recomandate în timpul antrenamentului, nu ulterior. Potasiul este important pentru că ajută organismul să își ajusteze nivelul fluidelor. Sucul de portocale poate fi adăugat și în shake-urile cu proteine.
4. Chefir
Chefirul, o băutură din lapte fermentat obținută din bacterii probiotice, a devenit tot mai popular. O cană cu chefir conține 11-14 grame de proteine care nu apar în mod natural în organism. Proteinele din lactate sunt recomandate pentru că mențin masa musculară și grăbesc pierderea în greutate. Având în vedere că gustul chefirului simplu este neplăcut pentru unii, el poate fi amestecat cu fructe sau cereale.
5. Banane
Bananele conțin carbodhidratii buni de care ai nevoie după antrenament. Aceștia îți vor ajuta organismul să mențină un nivel bun al glucozei, care contribuie la regenerarea musculară. În plus, bananele conțin potasiu.
6. Somon
Somonul conține multe proteine și antiinflamatori omega-3 care servesc la regenerarea musculară și la creșterea performanței fizice.
7. Afine
Aceste boabe asigură organismului tău cantiatea de antioxidanți necesară și ajută la triplarea procesului recuperării după antrenamente intense.
8. Humus și pită din cereale integrale
Aceasta este o opțiune fără carne fantastică și foarte ușor de preparat. Humus-ul conține proteine și carbohidrați, iar pita conține carbohidrați care te vor ajuta să îți menții energia după un antrenament solicitant.
9. Fructe uscate, semințe, nuci
Dacă nu stai bine cu timpul, poți consuma această „gustare” rapidă care îți asigură necesarul de proteine și carbohidrați. Semințele de soia ajută la regenerarea musculară – o jumătate de cană conține 34 de grame de proteine.
10. Ananas
Bromelina din ananas este un antiinflamator natural care poate vindeca răni sau umflături. Acest fruct este bogat în vitamina C, care la rândul său ajută la regenerarea țesuturilor.
11. Cartofi dulci
Cartofii dulci conțin o varietate de vitamine și nutrienți, în special B6, C, D, magneziu și potasiu.
12. Kiwi
Kiwi conține multă vitamina C și potasiu, fiind și o sursă excelentă de antioxidanți, care combat crampele musculare. Încearcă să consumi kiwi cu tot cu coajă, întrucât aceasta conține chiar mai mulți nutrienți decât miezul.
13. Apa
Lipsa hidratării este prima greșeală din timpul programului de exerciții fizice. Pentru a rămâne în formă, trebuie să te hidratezi foarte bine, consumând cel puțin 3 pahare cu apă în timpul antrenamentului.
14. Mănâncă!
Corpul tău folosește multă energie când faci efort fizic, iar dacă nu te hrănești corespunzător riști să nu mai fii capabil să lucrezi. Nu mânca imediat după antrenament, ci așteaptă cel puțin 15 minute, dar mănâncă ceva!