1. Ghid turistic
Nu trebuie să te fi născut sau să fi crescut într-un anumit loc pentru a lucra ca ghid turistic. În schimb, dacă te fascinează un colţ de lume şi vrei să-i descoperi poveştile, n-ar trebui să-ţi ia mai mult de câteva săptămâni să îl înveţi ca în palmă, ca apoi să aduni în jurul tău călători la fel de curioşi cărora să le împărtăşeşti din istoria locului timp de aproximativ două ore.
2. Profesor de limbi străine
Un certificat recunoscut de profesor de engleză sau studiile superioare în domeniu îţi sporesc şansele de a-ţi găsi un job, însă lucrurile nu sunt bătute în cuie nici aici. Mai peste tot, însă, eşti întrebat de o diplomă de licenţă. Programul JET din Japonia este numai un exemplu. Există, totodată, aplicaţii online pentru a preda o limbă străină. NiceTalk Tutor şi Boxfish sunt exemple de companii din China ale căror aplicaţii permit studenţilor să contacteze vorbitori de engleză (sau alte limbi străine) pentru a practica prin conversaţii. Aplicaţia Tandem lucrează cu studenţi din toată lumea şi, pentru a putea preda prin intermediul lor, va trebui să demonstrezi că ai un certificat de limbă.
3. Într-un bar / restaurant
Poate ai lucrat deja în baruri şi restaurante cu ani în urmă sau ţi-ai dorit dintotdeauna să-ţi iasă din mâini un cocktail à la carte. Mai mult decât atât, este o ocazie excelentă de a lua contact cu oameni noi, într-o altă ţară, vorbind o altă limbă şi, până la urmă, de a te cunoaşte pe tine dintr-o perspectivă nouă.
4. Traducător
Dacă stăpâneşti o limbă străină şi, totodată, ai o pasiune pentru cuvinte, începând cu cele din limba română, poţi porni prin a traduce dintr-o altă limbă în cea maternă. Există companii internaţionale care îşi croiesc drum pe piaţa din România şi care au nevoie de o persoană de la faţa locului care a deprins meşteşugul exprimării în scris.
5. Content Writer
Dacă te numeri printre cei care scriau compunerile colegilor la şcoală sau printre cei care îşi iau mai mereu cu ei câte o carte de citit, probabil găseşti o plăcere aparte în a lăsa degetele să ghideze cuvinte pe foaie sau pe tastatură La fel ca în cazul anterior, pregăteşte-ţi CV-ul, întreabă în stânga şi în dreapta, caută cu răbdare clienţii care au nevoie de o persoană inspirată în a împleti acele cuvinte fermecate.
6. Profesor de dans, yoga sau instructor de fitness
Poate nu te-ai gândit încă la faptul că poţi să împarţi lumii experienţa ta săptămânală de la sala de sport, însă dacă eşti pasionat de antrenamentul pe care îl urmezi deja, cel mai probabil eşti pregătit să începi formarea ca trainer. Cursurile de formare şi, ulterior, cele pe care tu le vei organiza pot fi într-un alt loc decât cel în care locuieşti acum, de exemplu pe o plajă din Asia, înconjurat de privirile altor învăţăcei yoghini sau pe o plajă din America de Sud, unde paşii rămaşi pe nisip sunt în ritm de muzică latină.
7. Programator
Dacă eşti deja împrietenit cu codurile şi site-urile online, ştii că se creează în jur de 150.000 de noi website-uri în fiecare zi şi că specialiştii în domeniu sunt la mare căutare. Aproape orice business este prezent în online şi, cum limita online-ului e cerul, poţi căuta oportunităţi de lucru în afara imediatei tale vecinătăţi, având mai întâi un portofoliu pus la punct.
8. Web designer
Nu o să fii nici pe departe primul călător care îşi câştigă pâinea din design grafic. Ai nevoie, implicit, de un laptop la îndemână, de simţ estetic şi câteva săptămâni / luni de specializare urmărind, de exemplu, tutoriale şi învăţând să mânuieşti programe precum Photoshop sau Illustrator. Vei avea nevoie să poţi să jonglezi cu termeni precum CSS, layere şi HTML şi, totodată, să te pricepi la coding şi la cele necesare pentru buna funcţionare a unui website.
9. Pe un vas de croazieră
Deşi, în general, munca pe un vas de croazieră nu este uşoară şi nopţile nu se încheie prea devreme, există satisfacţii pe măsură. Dacă nu ştii ce ai putea face la bordul unei nave, gândeşte-te la următoarele: traducător, bucătar, animator, instructor de dans / de fitness, babysitter, steward, recepţionist în spaţiul pentru spa, chelner, maseur, barman. Mai mult, destinaţiile în care ajungi, porturile pline de viaţă care îţi ies în cale, îţi pot deschide o lume nebănuit de frumoasă.
10. Fotograf de călătorii
Dacă ai studiat sau eşti pasionat de fotografie şi, totodată, curiozitatea îţi dă târcoale la fiecare pas, porneşte la drum cu un portofoliu personal. Încearcă apoi să găseşti clienţi, de exemplu organizaţiile, companiile, agenţiile de turism, precum şi revistele de travel. A doua opţiune ar fi să pui la vânzare fotografiile tale pe platforme digitale; nu sunt puţini cei care plătesc pentru fotografii bune. Pentru inspiraţie, poţi citi povestea unui fotojurnalist care lucrează pentru National Geographic.
11. Artizan
Te-ai gândit vreodată că înclinaţia ta pentru crearea de obiecte handmade, precum bijuterii, accesorii, produse din piele sau alte materiale poate fi prezentată în pieţele marilor oraşe, sub ochii mai multor călători ? Probabil nu este printre cele mai simple activităţi de organizat în spaţii străine, dar dacă faci artă din câteva obiecte pe care le ai la dispoziţie şi, când auzi cuvântul „risc”, te gândeşti mai degrabă la oportunitate, ai adăugat încă o sursă de venit posibilă de-a lungul călătoriilor tale.
12. Însoţitor de zbor
Aproape în fiecare zi eşti într-un alt colţ de lume; în fiecare dimineaţă, luând micul dejun într-o altă metropolă; la fiecare program de muncă, alte feţe, alte culturi. Toate acestea, în timp ce arăţi splendid în uniformă. Nu doar că te alegi la sfârşitul lunii cu un salariu mult peste medie, dar dacă într-adevăr arde în tine flacăra călătoriilor şi cauţi un loc de muncă stabil, o carieră în aviaţie ar putea fi aventura ta de zi cu zi.
13. Asistent virtual
Dacă eşti, mai degrabă, toată ziua cu ochii în ecranul de laptop, dacă te-a prins şi te interesează tot ce înseamnă social media, design, creare de conţinut, marketing digital, probabil te gândeşti deseori la a-ţi lua laptopul la sub braţ şi a te muta de pe scaunul din birou într-un hamac. Cu atât mai mult, dacă hamacul sau colţul de cafenea în care vrei să îţi continui munca în online ţi-l imaginezi într-un alt oraş, într-o altă cultură, nu eşti departe de tărâmul posibilităţilor. Poţi începe să lucrezi ca freelancer, găsind oamenii care au nevoie de abilităţile tale şi care sunt dispuşi să te plătească din orice colţ de lume te-ai afla.