12 rețete tocăniță de legume
Tocănița de legume este binevenită mai ales în perioada postului, atunci când nu se consumă carne, dar și în restul zilelor când o poți prepara după bunul plac cu ce ingrediente dorești. Este ușoară de gătit și extrem de gustoasă.
1. Rețetă tocăniță de legume
Ingrediente tocăniță de legume
2 dovlecei
5 roșii
1 ardei gras
1 vânătă
1 fir de praz
3 căței de usturoi
100 ml vin roșu
1 lămâie ulei
chimen
pătrunjel
busuioc
sare de mare
Mod de preparare tocăniță de legume
Spală dovleceii, ardeiul și vânătă. Taie-le cubu- lețe și călește-le separat. în grăsimea rămasă, înăbușă prazul tocat cu lîsturoiul zdrobit. Toarnă vinul și lasă pe foc până se evaporă.
Adaugă roșiile decojite și zdrobite, puțin chimen și pătrunjel tocat. Lasă pe foc să dea în câteva clocote, după care pune toate leguÂmele călite separat.
Lasă pe foc 10-15 minuÂte, până se înmoaie leguÂmele, și potrivește gustul de sare. La final, aromatizează cu busuioc tocat și stropește cu puțină zeamă de lămâie.
2. Rețetă tocăniță de legume cu cartofi
Ingrediente tocăniță de legume cu cartofi
1/2 kg cartofi
1 ceapa mica rosie
200g fasole verde
200g amestec congelat de legume ( mexican )
1 lingurita boia dulce
2 linguri bulion
marar si patrunjel verde tocat
ulei de masline
Mod de preparare tocăniță de legume cu cartofi
Cartofii ii curatam , ii spalam si ii taiem cubulete. Ceapa o tocam marunt.
Incingem 2-3 linguri de ulei intr-o cratita si adaugam cartofii. Amestecam mereu sa nu se prinda cam 1 minut apoi adaugam ceapa. Mai lasam putin si adaugam boia. Completam cu apa pana cand cartofii sunt pe jumatate acoperiti si lasam sa fiarba la foc mic.
Cand cartofii sunt aproape fierti adaugam legumele congelate si 2 linguri de bulion. Puteti inlocui bulionul cu o rosie taiata felii.
Adaugam si putina sare sau vegeta si lasam sa fiarba la foc mic cu capac inca 5-10 minute. Servim presarata cu muulta verdeata tocata.
3. Rețetă tocăniță de legume cu ciuperci
Ingrediente tocăniță de legume cu ciuperci
1 kg ciuperci
1 kg ceapă
1 kg morcovi
1 kg gogoșari
1 kg ardei roșu
1 l suc de roșii
1 cană orez (fiert și răcit)
1 lingură piper
foi de dafin
sare
1/2 l ulei
Mod de preparare tocăniță de legume cu ciuperci
Pui la călit în ulei ceapa tăiată solzișori. O lași să se călească puțin, apoi vei pune ciupercile curățate și spălate. Amesteci totul, lași să se călească și adaugi pe rând morcovii curățați, dați pe râzătoare, ardeii și gogoșarii curățați și tăiați felii.
După care vei pune sucul de roșii, piper, sare și dai la cuptor. O fierbi la foc mic până iese uleiul deasupra. Apoi vei pune orezul fiert și răcit. Amesteci totul, potrivești de sare și mai lași să fiarbă 20 de minute.
4. Rețetă tocăniță de legume cu ciuperci și orez
Ingrediente tocăniță de legume cu ciuperci și orez
-3 vinete;
-3 ardei;
-3 dovlecei;
-3 morcovi;
-4 cepe;
-1 pastranac;
-3 rosii;
-2 cescute de orez;
-500 ml ulei;
-400 g ciuperci;
-100 g bulion;
-sare;
-piper;
-foi de dafin;
-patrunjel verde.
Mod de preparare tocăniță de legume cu ciuperci și orez
Spalati, curatati de coaja si taiati vinetele cubulete. La fel procedati si cu dovleceii, iar morcovii si pastarnacul ii treceti pe razatoare. Curatati rosiile de pielite si le taiati marunt. Spalati si curatati ciupercile si le taiati marunt, iar rosiile le opariti putin, le decojiti si le taiati asemenea feliilor mici. Taiati ceapa foarte marunt si o caliti in ulei, apoi adaugati ciupercile si legumele, potrivit de sare si condimente si lasati sa fiarba 10 minute.
Adaugati orezul bine spalat, bulionul si 2-3 pahare cu apa fierbinte si lasati sa fiarba la foc potrivit. Cand tocana este gata, o puneti fierbinte in borcane sterilizate in cuptoru, inchise ermetic, le inveliti apoi cu paturi,iar dupa ce se racesc le pastrati in loc intunecos si rece.
5. Rețete tocăniță de legume cu ciuperci și smântână
Ingrediente tocăniță de legume cu ciuperci și smântână
150 grame de broccoli,
150 de grame de conopida,
jumatate de ardei gras,
un morcov,
3-4 ciuperci,
o ceapa verde,
doua linguri de smantana degresata,
trei linguri cu apa,
sare, piper,
frunze de patrunjel
busuioc proaspete, pentru aroma si culoare.
Mod de preparare tocăniță de legume cu ciuperci și smântână
Am spalat toate legumele, le-am curatat, le-am rupt sau le-am taiat, dupa caz, in bucati mici si le-am pus intr-o tava antiadarenta. Daca va place ca legumele sa fie bine patrunse, va recomand sa le fierbeti pe jumatate, inainte de a le coace. Le-am condimentat cu sare si piper si le-am pus la cuptor, la 175 de grade, pentru 30 de minute. Am pus putina apa, ca sa nu se usuce. La mijlocul perioadei de coacere, este bine sa le verificati si daca este cazul sa le intoarceti pe partea cealalta. In acest fel se vor coace uniform.
Cu cinci minute inainte sa le scot din cuptor, am trantit peste ele doua linguri de smantana degresata.
6. Rețetă tocăniță de legume cu orez
Ingrediente tocăniță de legume cu orez
2 kg morcovi
2 kg ardei(eu am avut rosu si verde)
2 kg ceapa
2 kg rosii date prin masina de tocat
500 g orez
500 g ulei
Mod de preparare tocăniță de legume cu orez
Orezul se pune la fiert separat.Ceapa,morcovul si ardeiul se pun la calit in ulei,apoi se adauga si rosiile si 2 l apa.Dupa ce au fiert si legumele si orezul,acesta se pune peste legume si se mai lasa 10 min la foc potrivit.Dupa ce a scazut sosul se opreste focul si se pune tocana in borcanele spalate si sterilizate la cuptor(le punem in tava de la aragaz si le bagam la cuptor la foc mic).Deasupra fiecarui borcan se pune cate o lingura de ulei si se pune in tava de la aragaz pe care o bagam la cuptor 1 ora la foc mic.Dupa o ora le scoatem si le punem capacele si mai dam la cuptor 20 min.
7. Rețetă tocăniță de legume și pui
Ingrediente tocăniță de legume și pui
1 piept de pui
1 ceapa medie
1 morcov mare
1 dovlecel
1 ardei gras mic
o conserva de pastai
3 cartofi mijlocii
2 linguri de patrunjel verde tocat
10 linguri de ulei de gatit
4 cani de apa
3lingurite de bulion
o lingurita de delikat
sare si piper dupa gust
Mod de preparare tocăniță de legume și pui
Se spala pieptul de pui si se taie in cuburi dupa care se pune in cratita adanca cu cele 10 linguri de ulei si lingurita de delikat.Se curata ceapa si se taie marunt iar cand carnea e rumenita pe ambele parti se adauga ceapa peste carne.Se curata morcovul, dovleacul si ardeiul si se taie in cuburi potrivite.Cand ceapa a devenit aurie se adauga cuburile de legume peste, si se amesteca usor.Se adauga apa si se lasa cateva minute la fiert.Cartofii se curata si sa taie in cuburi dupa care se adauga in cratita cu conserva de pastai.Se acopera cratita si se lasa iarasi cateva minute la fiert.Dizolvam cele 3 lingurite de bulion in cratita amestecandu-se usor dupa care se acopera cratita din nou si se lasa la fiert pana scade toata apa. Cand este aproape gata se adauga patrunjelul verde si sare si piper dupa gust.
8. Rețetă tocăniță de legume cu cartofi și cârnați
Ingrediente tocăniță de legume cu cartofi și cârnați
600 g carnati taranesti
5 cartofi
3 cepe
un ardei rosu
2 morcovi potriviti
sare
piper
oregano
bulion
Mod de preparare tocăniță de legume cu cartofi și cârnați
Se curata cartofii, se spala si se taie cubulete. Ceapa se curata, se spala si se taie solzisori, morcovii rondele si ardeiul fasii.
Se pun carnatii la calit in putin ulei, se scot si se lasa la scurs. In acelasi ulei calim ceapa si morcovii, adaugandu-se si putina apa.
Cand ceapa incepe sa se inmoaie, se adauga cartofii si se mai lasa aprox 5 minute la calit, se pune bulionul, dupa care se toarna apa calduta cat sa acopere toate legumele, se adauga apoi carnatii si ardeiul, se sareaza si se condimenteaza cu piper si oregano dupa gust.
9. Rețetă tocăniță de legume cu carne de porc
Ingrediente tocăniță de legume cu carne de porc
400 g carne de porc (ceafa sau pulpa);
100 g ceapa;
100 g morcov;
100 g ardei gras;
150 g vinete;
100 g conopida;
100 g mazare (congelata);
100 g fasole fideluta (congelata);
500 g cartofi;
250 g rosii pasate;
1 lingura pasta de tomate;
1 lingura boia de ardei dulce;
1/2 lingura usturoi granulat;
1 lingurita sare;
1/2 lingurita piper mozaic;
2 linguri ulei;
patrunjel.
Mod de preparare tocăniță de legume cu carne de porc
Incepeti prin a taia carnea in cuburi de marime potrivita.
Ardeiul gras taiati-l fasii subtiri, morcovul rondele, iar conopida desfaceti-o in buchetele de marime medie.
Taiati vinetele in jumatate pe lungime, dupa care taiati-le in felii subtiri pe latime, in timp ce ceapa o veti toca julien.
Curatati cartofii de coaja, taiati-i cuburi de marime potrivita, dupa care lasati-i deoparte intr-un vas, acoperiti cu apa rece.
In acest moment aveti toate ingredientele pregatite si puteti incepe.
Turnati 2 linguri de ulei intr-o tigaie mai adanca si lasati-l sa se incinga.
Adaugati carnea de porc si gatiti-o pana cand aceasta se rumeneste iar din tigaie se evapora tot sucul pe care carnea il va lasa.
Odata ce ati ajuns la acest rezultat, scoateti carnea intr-un bol si lasati-o deoparte.
In uleiul in care ati rumenit carnea adaugati toate legumele si sotati-le 5 minute la foc iute, amestecand constant.
Profitati de acest ragaz si puneti cartofii la fiert (ii veti gati cca. 15-18 minute din momentul in care apa incepe sa fiarba).
Dupa ce ati sotat legumele, readaugati carnea in tigaie si amestecati.
Turnati 500 ml de apa, amestecati din nou si, din momentul in care sosul incepe da in clocot, lasati sa fiarba 5 minute.
Cand au trecut cele 5 minute adaugati rosiile pasate, pasta de tomate, boiaua de ardei, usturoiul granulat, sarea, piperul, dupa care amestecati.
Scurgeti cartofii si adaugati-i in tigaie.
Amestecati, potriviti de gust (asta daca mai simtiti ca doriti sare, piper, samd), adaugati patrunjelul tocat, amestecati din nou si stingeti focul, mancarea este gata.
10. Rețetă tocăniță de legume cu carne de vită
Ingrediente tocăniță de legume cu carne de vită
1/2 kg carne de vita
4-5 rosii mari
2 cartofi mari
2 dovlecei zucchini de marime medie
1 vanata mare
2 ardei grasi
1 ardei capia rosu
3 morcovi
1 ceapa
3 catei de usturoi
1 brocoli
1 cana de mazare si fasole verde congelata
ulei de masline
2 lingurite de condiment mixt macinat: piper,cuisoare,coriandru,cardamom,scortisoara,nucsoara,ghimbir
cimbru
foi de dafin
sare dupa gust
Mod de preparare tocăniță de legume cu carne de vită
Carnea de vita se taie in bucati de cca 3-4 cm si se pune la fiert in apa cu sare; se fierbe doar pe jumatate.
Rosiile se oparesc , se decojesc si se taie marunt.
Vanata se curata de coaja si se taie in bucatele de cca 2 cm.Se procedeaza la fel cu dovleceii si cartofii.
Morcovii se taie rondele.
Ceapa si usturoiul se taie marunt.
Ardeiul se taie julien.
Broccoli se spala si se desface in buchete mai mici.
Se pun intr-o cratita antiaderenta 4 linguri de ulei de masline si se adauga ceapa si usturoiul; se calesc pana iau o culoare aurie.
Se adauga ardeiul taiat julien si se mai lasa la calit pana se inmoaie putin ardeiul.
Se adauga cartofii si morcovul; apoi restul de legume.
Se potriveste de sare; se adauga condimentele si frunza de dafin.
Cand ghiveciul incepe sa fiarba, se acopera cu un capac si se lasa la foc mic 15 minute.
Se adauga carnea de vita cu o cana de supa si se mai lasa la fiert 20 de minute;broccoli se adauga in ultimele 10 minute, deoarece se fierbe foarte repede.
Se serveste cu garnitura de orez, fiert in apa cu sare si margarina de palmier.
11. Rețetă tocăniță de legume cu pipote și inimi
Ingrediente tocăniță de legume cu pipote și inimi
600g ( o caserola) pipote si inimi de pui
2 cepe mari
1 lingura boia dulce
100 ml bulion
sare, piper
1 lingura faina
ulei
Mod de preparare tocăniță de legume cu pipote și inimi
Se toaca ceapa marunt si se caleste in ulei , intr-o cratita cu capac pana se inmoaie si devine sticloasa ( puneti putina apa sa nu se prajeasca prea tare). Se adauga boia , se amesteca de cateva ori si apoi se pun maruntaiele spalate. Amestecam pana acestea se albesc putin ( vezi foto). Se acopera cu apa , se adauga sare, bulion si daca aveti 1 lingura pasta de ardei.
Se lasa sa fiarba la foc mic. Cand sunt fierte, separat se amesteca faina cu putina apa si se toarna in oala, amestecand mereu.Lasam sa mai dea cateva clocote. Se potriveste de sare si piper . Servim cu mamaliguta si muraturi .
12. Rețetă tocăniță de legume cu carne de curcan
Ingrediente tocăniță de legume cu carne de curcan
cartofi,
ceapa,
usturoi,
morcovi,
telina,
dovlecei,
praz,
rosii,
ardei capia, sau ce legume doresti
ulei de masline,
verdeata (patrunjel, marar, busuioc, cimbru),
sare grunjoasa,
foi de dafin
piper boabe.
Mod de preparare tocăniță de legume cu carne de curcan
Pieptul de curcan, proaspat, se caleste in ulei de masline. Daca se foloseste piept de curcan congelat, acesta, decongelat, doar se incalzeste in uleiul de masline.
Pieptul de curcan se caleste impreuna cu cartofii pentru ghiveci de legume mediteranian cu piept de curcan.
Carnea de curcan proaspata se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe, proaspat macinat. Se fierbere in putina apa/ supa de pasare, cat sa acopere carnea. Se adauga crengute de cimbru, foi de dafin, boabe de piper.
Pentru un gust deosebit ! Fara a respecta intocmai reteta mediteraniana de ghiveci, se picura niste vin alb, mai dulce, in apa care se adauga peste carne, pentru fierbere. Am preferat sa pun vin dulce, in locul unei lingurite de zahar sau de miere.
Piept de curcan care se fierbe in putina apa pentru ghiveci de legume mediteranian cu piept de curcan.
Se da in cateva clocote pentru a aduna spuma formata, cu o spumiera.
De ce se aduna spuma ? Spuma de carne schimba gustul preparatului si il inegreste. Spuma necolectata schimba aspectul preparatului. Nu ne dorim un preparat fara aspect apetisant.
Legumele se taie in bucati mari.
Legume taiate mare pentru ghiveci de legume mediteranian cu piept de curcan.
Legumele (cartofi, telina, praz, ceapa, morcovi) taiate in bucati mari se adauga peste carnea de curcan infierbantata.
Deja uleiul de masline si strelicea de grasime continuta in carnea de curcan coloreaza lichidul de fierbere, iar mirosul devine imbietor.
Adaugare legume pentru ghiveci de legume mediteranian cu piept de curcan.
Preparatul se da in cateva clocote, cu capacul pus pe cratita, pentru ca legumele sa fiarba inabusit 5-7 minute.
Rosiile se decojesc si se dau pe razatoarea mare. Se taie dovleceii in felii de 1 cm grosime, iar ardeii in bucati mai mari. Usturoiul se toaca felii subtiri. Verdeata se toaca marunt.
Alte legume tocate mare pentru ghiveci de legume mediteranian cu piept de curcan.
Se adauga in cratita a doua serie de legume impreuna cu jumatate din verdeata si se pune capacul. Se mai fierbe inabusit 5-10 minute, pana se moaie carnea de curcan. Legumele adaugate treptat se vor face exact cat trebuie, fara a se muia complet.
Adaugare in preparat a doua serie de legume pentru ghiveci de legume in stil mediteranian cu piept de curcan.
Ghiveciul se fierbe pana sosul se ingroase suficient pentru a se putea muia cu o felie de paine de casa, proaspata. Delicios !
Spre deosebire de un ghiveci de legume dupa reteta traditionala, cu legumele calite in ulei, acest preparat este sosos, nu uscat.
Ghiveci de legume in stil mediteranian cu piept de curcan presarat cu verdeata.
Ghiveciul se serveste caldut sau rece cu o salata de sezon (castraveti, usturoi, marar, sare grunjoasa, ulei de masline si otet balsamic) si paine de casa, calda, pentru a muia in deliciosul sos.