Pe 9 martie sunt sărbătoriți cei 40 de Mucenici uciși în Sevastia, care au trăit în vremea împaratului Licinius (308-324), mare prigonitor al creștinilor. Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aceștia nu erau doar romani de origine, ci și greci, amestecați cu armeni.
Există numeroase obiceiuri legate de această Sărbătoare, printre care și prepararea mucenicilor sau sfințișorilor sau macenicilor – 40 la număr. Tot în această zi se beau 44 de pahare cu vin.
Dar iată câteva rețete de mucenici pe care le puteți prepara cu mare drag, pentru cei apropiați.
1. Rețetă mucenici (sfințișori) fierți
Ingrediente mucenici (sfințișori) fierți
Pentru aluat:
250g faina
120ml apa calduta
Un praf de sare
Pentru sirop:
2 litri apa
Un praf sare
300g zahar
3 linguri miere
Coaja rasa de la o lamaie
2 fiole esenta de rom
2 pliculete zahar vanilat
200g samburi de nuca
Mod de preparare mucenici (sfințișori) fierți
Intr-un castron punem faina, adaugam un praf de sare, apa si amestecam totul pana obtinem un aluat elastic, care nu se lipeste deloc de mana.Luam bucatele foarte mici de aluat, pe fiecare in parte, le rulam intre suprafata de lucru si podul palmelor pana obtinem un rulou de aproximativ 7cm si subtire. Din ruloul obtinut, formam un cerc, apoi il incolacim in forma de 8.
Toti mucenicii obtinuti ii punem la uscat pe o coala de hartie, pana a doua zi.A doua zi, dupa ce s-au uscat putem sa-i preparam.
Intr-o cratita punem 2 litri apa, adaugam zaharul tos, pliculetele de zahar vanilinat, un praf de sare si aducem la fierbere.
Cand incepe apa sa fiarba, adaugam in cratita si mucenicii si ii lasam sa fiarba pana se inmoaie .In timpul fierberii amestecati din cand in cand in cratita sa nu se lipeasca mucenicii unii de altii.
Cand sunt suficienti de fierti, adaugam mierea, coaja rasa de la o lamaie, esentele de rom si nuca si amestecam. Daca va place scortisoara, puteti sa adaugati si scortisoara,. Mucenicii gatiti astfel, se pot servi atat calzi cat si reci.
2. Rețetă mucenici (sfințișori) Moldovenești
Ingrediente mucenici (sfințișori) Moldovenești
1 kg de faina
3 oua
125 gr zahar
450 ml lapte
2 pliculete drojdie uscata /50 gr drojdie proaspata
50 ml ulei
coaja de la o lamaie
1 esenta de vanilie
Pentru sirop:
300 ml apa
150 zahar
o esenta de lamiae
coaja de la o portocala
Pentru decor:
200 gr de miere
200 gr de nuca macinata
Mod de preparare mucenici (sfințișori) Moldovenești
Prima data ne ocupam de maia. Inmuiem drojdia cu putin lapte, adaugam o lingurita zahar si 1-2 linguri de faina si amestecam bine pana abtinem un amestec omogen. Lasam maiaua sa sa creasca 10-15 minute. Intr-un castron sau in bolul mixerului in cazul meu punem faina, ouale,zaharul, maiaua crescuta. Incepem sa framantam adaugand laptele putin cate putin pana obtinem un aluat omogen. Adaugam apoi si uleiul si framantam bine 10 minute cu mixerul (eu am KitchenAid caruia I-am atasat carligul de aluat.) sau 20 de minute cu mana. Lasam aluatul sa creasca intr-o incapere calda, cel putin 1 ora sau pana isi dubleaza volumul. Intre timp ne ocupam de sirop. Punem la fiert apa cu zaharul si lasam sa fiarba 2-3 minute din momentul in care a inceput sa clocoteasca. Oprim focul, adaugam esenta de vanilie si coaja de portocala pe care am decojit-o cu ajutorul ustensilei pentru curatat cartofi (va fi mai usor de scos din sirop).
Cand aluatul a crescut, il scoatem din bol si framantam putin cat sa scoatem aerul format inauntru. Luam apoi bile de marimea unui mar mic si le intindem intr-un snur de aprox 70 de cm pe care in impletim in 2 si formam o bratara lipind capetele. Incrucusam apoi aluatul pentru a forma un 8 (vezi video). O alta varianta mai usoara de a forma mucenicii este sa facem un snur din aluat cam de 40-50 de cm si formam un melc rasucind unul din capete pana la mijloc. Rasucim si celalalt capat al snurului dar rotind melcul in sens invers pana ajungem langa celalat melc foarmat pentru a obtine un 8. Se pun mucenicii formati in tava in care am pus hartie de copt si sa lasa la crescut cam 15- 20 de munte. Se ung apoi cu ou si se dau la cuptor, la foc mediu pentru 20 de minute sau pana sunt aurii deasupra. Se lasa apoi sa se raceasca si se toarna peste ei siropul caldut. Se lasa 15 minute sa se insiropeze bine apoi se ung cu miere si se presara cu nuca macinata.
3. Rețetă mucenici (sfințișori) de post
Ingrediente mucenici (sfințișori) de post
700g faina,
100g zahar,
2 linguri miere de albine,
50g margarina,
4 linguri ulei,
25 g drojdie proaspata (1 pachetel mic ),
300ml apa,
coaja rasa de lamaie si portocala,
zahar vanilat.
Pentru uns pe deasupra:
Sirop : 1 lingurita de zahar, 4 linguri de apa, amestecate pana se topeste zaharul.
miere de albine,
nuca prajita si macinata,
zahar vanilat.
Mod de preparare mucenici (sfințișori) de post
Fierbem zaharul, mierea , zaharul vanilat si coaja rasa de citrice. Dam deoparte si lasam sa se raceasca .
Topim margarina cu uleiul, lasam sa se raceasca.
Dizolvam drojdia in apa calduta, adaugam si o lingurita de zahar, lasam sa dospeasca 10-15min.
Intr-un vas, cernem faina, facem o adancitura in mijloc, punem drojdia si incepem sa framantam, adaugand pe rand siropul cu zahar si margarina topita. Framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini. Acoperim cu folie alimetara si lasam la crescut, intr-un loc ferit de curenti.
Dupa ce a crescut,scoatem aluatul pe masa unsa . Framantam putin pana scoatem aerul din aluat, apoi il impartim in 14 bucati .
Luam fiecare bucatica si o facem un rulou lung il impartim in jumatate apoi il impletim, formam un cerc pe care il rasucim in forma cifrei 8.
Tapetam o tava cu hartie de copt , asezam mucenici, si ii mai lasam sa creasca inca 20min. II ungem cu siropul de zahar si ii dam la cuptor 30min. la foc potrivit (180*).
Dupa ce se racesc putin ii ungem cu miere de albine, apoi ii trecem prin nuca . Presaram zahar vanilat pe deasupra
4. Rețetă mucenici (sfințișori) ca-n Dobrogea
Ingrediente mucenici (sfințișori) ca-n Dobrogea
400 g mucenici,
300 g zahăr,
2 pliculețe zahăr vanilat,
1 linguriță sare,
2-3 lingurițe scorțișoară,
2 lingurițe esență rom,
coaja rasă de la o lămâie,
coaja rasă de la o portocală,
400 g nucă,
3-4 litri apă.
Mod de preparare mucenici (sfințișori) ca-n Dobrogea
Se pune apa la fiert.
Dacă doriți mai multă zeamă puneți 4 litri.
Adăugăm în apă zahărul, sarea și zahărul vanilat.
Amestecăm bine până se dizolvă.
Când apa a dat în clocot adăugăm mucenicii și lăsăm la foc mic pentru 10 minute, amestecând ușor.
Acoperim cu capac și stingem focul.
După 20-30 minute adăugăm esența de rom, scorțișoara și coaja rasă de portocală și lămâie.
La final adăugăm și nuca măcinată.
Servim reci sau calzi după preferințe, bineînțeles cu 44 pahare de vin.
5. Rețetă mucenici (sfințișori) cu zeamă (ciorbă)
Ingrediente mucenici (sfințișori) cu zeamă (ciorbă)
250 g mucenici uscati din comert
2 l apă
150 g zahăr
150 g miez de nuca
1 varf cutit de sare
1 lingurita esență de vanilie
1 lingurita esenta de rom
coaja rasa de la o lamaie mica
2 lingurite scortisoara pulbere
Mod de preparare mucenici (sfințișori) cu zeamă (ciorbă)
Am pus apa la fiert cu sarea. Cand a inceput sa fiarba am pus mucenicii.
Din momentul in care au inceput sa fiarba am lasat 10 minute si am adaugat zaharul. Se opresc putin din fiert si cand au inceput sa fiarba din nou am mai lasat 5 minute. Am amestecat din cand in cand ca sa nu se lipeasca.
Am oprit focul, am adaugat esentele, coaja de lamaie, miezul de nuca zdrobit marunt si scortisoara. Am amestecat si am acoperit cu un capac.
6. Rețetă mucenici (sfințișori) de casă
Ingrediente mucenici (sfințișori) de casă
Pentru mucenici:
250 g faina alba,
100 ml apa calduta,
un varf de sare.
Pentru zeama:
apa,
putina sare,
coaja rasa de la o lamaie,
zahar (dupa gust).
Pentru ornat:
scortisoara,
nuca prajita macinata.
Mod de preparare mucenici (sfințișori) de casă
Din faina, apa si sare se modeleaza un aluat. Se fac rulouri subtiri de coca si se modeleaza in forma de cerculete sau opturi. Se lasa la uscat pe un ziar presarat cu faina de seara pana dimineata. Dimineata se pun la fiert intr-o oala in care firbe apa cu sarea. se spumeaza, apoi dupa ce a fiert, se adauga coaja rasa de lamaie si zaharul. Cand sunt fierti, mucenicii se ridica la suprafata. Se stinge focul si se lasa sa se raceasca. cand ii servesti, se pun in farfurie si se presara putina scortisoara si miez de nuca pisat pe deasupra.
7. Rețetă mucenici (sfințișori) însiropați, cu miere și nucă
Ingrediente mucenici (sfințișori) însiropați, cu miere și nucă
20 gr bicarbonat de sodiu
100 ml ulei
10 gr sare
500 ml apa minerala
200 gr zahar
200 gr zahar pudra
2 gr otet
2 kg faina alba
50 gr drojdie
200 gr nuca macinata
100 gr miere de albine
Mod de preparare mucenici (sfințișori) însiropați, cu miere și nucă
Punem faina intr-un lighean. Facem loc la mijloc pentru drojdie, zahar, sare si bicarbonatul stins cu otet. Amestecam cu putina apa minerala incalzita facand o plamadeala moale si o lasam sa creasca putin.Turnam restul de apa minerala incalzita pana formam o coca nelipicioasa.Framantam aluatul cu putin ulei si lasam sa creasca cca 30 min.Dupa ce a crescut rulam aluatul ca in imagine si impletim in doua apoi ii dam forma cifrei opt.Pregatim o tava unsa cu ulei pentru a-i aseza in tava sa creasca cca 15-20 min.Dam tava la cuptor pentru 40-50 min la foc mediu.Dupa ce s-au copt ii ungem cu miere de albine si pudram cu zahar amestecat cu nuca macinata.Se pot servci atat calzi cat si reci. Ajunge pentru 40 de portii.
8. Rețetă mucenici (sfințișori) la cuptor
Ingrediente mucenici (sfințișori) la cuptor
500 g faina,
20-30 g drojdie ,
2 lingurite ulei,
2 lingurite margarina,
o lingurita zahar,
un praf de sare,
3 dl apa minerala.
Pt sirop :
o ceasca zahar ,
2 linguri miere de albine ,
2 cesti apa,
mirodenii (esenta vanilie, rom,esenta de lamaie,esenta de portocala,esenta de migdale, zahar vanilat,scortisoara)
aprox. 300 – 400 g nuci
miere pentru uns mucenicii
Mod de preparare mucenici (sfințișori) la cuptor
Din faina,drojdie,sare,zahar,margarina,ulei,apa minerala se framanta un aluat potrivit,nu foarte tare care se lasa la dospit.
Dupa ce aluatul a crescut,se imparte in bucatele,din care se formeaza bastonase subtiri care se unesc la capete,iar prin rasucire se formeaza cifra „8”.Tava in care se vor coace mucenicii se unge cu ulei sau margarina si se tapeteaza cu putina faina,iar cuptorul se preincalzeste in prealabil.
Mucenicii se pot unge deasupra cu putina apa si se coc la foc potrivit. Intre timp nucile se macina, se amesteca cu putin zahar si scortisoara si se pune la fiert siropul.Dupa ce mucenicii sau copt si s-au racit se introduc in sirop.In sirop se vor tine in functie de gustul fiecaruia. Dupa ce se scot din sirop,se aseaza pe un gratar ,se ung cu miere si se presara cu nuca macinata.
9. Rețetă mucenici (sfințișori) cu coajă de portocale
Ingrediente mucenici (sfințișori) cu coajă de portocale
500 g faina,
2 oua,
150 ml lapte caldut,
1 plic de zahar vanilat,
25 g drojdie proaspata + 1lingurita de zahar,
2 lg zahar,
1 lg coaja de portocala,
3 lg de ulei,
un praf de sare.
Sirop:
1 ceasca zahar,
4 lg miere,
2 cesti apa,
200-250 g nuca macinata.
Mod de preparare mucenici (sfințișori) cu coajă de portocale
Aluat:
Punem drojdia, 1 lingurita de zahar si 2 lingurite de lapte caldut intr-un bol si o dizolvam. Adaugam 4 lingurite de faina si omogenizam, sa iasa ca o smantana groasa. Se pune la loc cald sa isi dubleze volumul.
Batem ouale cu zahar, coaja de portocala si laptele caldut.Punem faina intr-un bol mare, unde urmeaza sa framantam. Facem o gropita in mijloc si adaugam drojdia crecuta si amestecul de oua cu lapte Amestecam cu o lingura pana prinde consitenta. Se incepe sa se framante cu mana pana se incorporeaza faina. Trebuie sa iasa un aluat usor de modelat si sa nu se prinda de maini. Se mai poate adauga 1-2 linguri de faina sau de lapte.
Se pune si uleiul treptat si se framanta bine inca 15min. Cand e bine framantat, aluatul este moale si elastic. Cand apesi cu degetul pe el se va modela usor. Il punem la loc caldut, il acoperim cu 2-3 prosoape si il lasam sa isi dubleze volumul. cam 45 minute.
Dupa ce a crescut, formati mucenicii.
Luam o bucatica de aluat si o intindem pe masa de lucru unsa cu putin ulei. Sa nu fie prea subtire cat un deget asa. O rulam in forma de 8. De asemenea, puteti impleti doua astefl de fasii si dupa care faceti 8.
Deschidem cuptorul la foc potrivit, 180ºC. Punem mucenicii in tava, tapetata cu hartie de copt si ii lasam la crescut 10 minute.
Facem un sirop pentru uns din 3-4 lg zahar si 100 ml apa. Ii pensulam usor si ii bagam la cuptor pt 20min-180ºC pana se rumenesc frumos.
Intre timp facem siropul: Punem 2 cesti de apa+1ceasca zahar+4 lg miere pe foc pana cand prinde consistenta. Puteti adauga si putin rom.
Cand s-au mai racit mucenicii bagatii in sirop, intoarcetii de 2-3 ori si asezatii intr-o tava si presarati nuca macinata. Daca ii doriti mai insiropati, eu una…nici nu se pune problema….ii ador cu mult sirop, turnati siropul ramas peste ei dupa nuca macinata.
10. Rețetă mucenici (sfințișori) – aluat de cozonac
Ingrediente mucenici (sfințișori) – aluat de cozonac
1 kg faina alba superioara
60 g drojdie
200 g zahar
330 ml lapte dulce
160 ml lapte batut
esenta de rom, vanilie
coaja de lamiie si portocala
200 g unt
50 ml ulei
8 galbenusuri
1 praf de sare
miere de albine si nuca prajita si macinata
Mod de preparare mucenici (sfințișori) – aluat de cozonac
Se oparesc 100 g de faina cu 200 ml. lapte fierbinte iar dupa ce se raceste se adauga drojdia frecata cu putin zahar si se lasa la crescut pina isi dubleaza volumul,
Intr-un castronas se amesteca galbenusurile, zaharul, aromele, laptele, untul topit dar rece se adauga si maiaua crescuta (faina oparita) si se amesteca cu faina.
Se framinta bine,la sfirsit se pune uleiul si aluatul se impatura, nu se mai framinta, pina se absoarbe tot uleiul, se lasa la crescut 1 ora la cald dupa care se fac mucenicii, se pun in tava, se ung cu ou si se lasa la crescut pe aragaz cam 30 de minute.
Se coc la foc potrivit 40 de minute si dupa ce au fost scosi si sint inca fierbinti se ung cu miere de albine si si se presara cu nuca macinata.
11. Rețetă mucenici (sfințișori) dietetici, cu alune
Ingrediente mucenici (sfințișori) dietetici, cu alune
1 kg de făină albă
2 gălbenușuri
1 ou întreg
2 cuburi de drojdie proaspătă
5 plicuri de zahăr vanilinat
coaja rasă a unei jumătăți de lămâie
2 fiole de esență de vanilie
250 ml ceai de lemn dulce
250 ml de lapte bătut
3 lingurițe de extract de ștevie rebaudiană
100 g de unt
100 ml de ulei
100 g de alune crude
250 ml apă plată
250 ml miere de albine
zahăr pudră
pudră de scorțișoară
un praf de sare
Mod de preparare mucenici (sfințișori) dietetici, cu alune
Mărunțiți alunele în robot și amestecați-le cu un pliculeț de zahăr vanilinat și o linguriță de coajă rasă de lămâie. Faceți un aluat moale din făină, ouă, 3 plicuri de zahăr vanilinat, esențele de vanilie, coaja de lămâie, ceaiul din lemn dulce (în care ați dizolvat drojdia) și extractul de ștevie dulce. La final încorporați aluatului untul și uleiul și mai frământați 5 minute.
Acoperiți cu un șervet ligheanul și lăsați-l la loc cald pentru 30 de minute.
Încălziți cuptorul, ungeți tăvile cu ulei și formați mucenicii.
Coaceți-i la foc mediu circa 15 minute, până când se rumenesc frumos.
Din 250 ml de apă, un pliculeț de zahăr vanilinat și 50 ml de miere de albine faceți siropul. Când mucenicii s-au răcit, înțepați-i din loc în loc cu o scobitoare și scufundați-i rapid în sirop. Ungeți-i pe deasupra cu miere de albine și presărați peste ei alune pisate, zahăr pudră și scorțișoară(opțional).