11 rețete de sărățele
Sărățelele sunt un aperitiv ușor de preparat, potrivite pentru orice moment al zilei, și pe care le poți servi la o supă, la un pahar de vin sau bere, după masă, ca un „desert”, sau oricând preferi. Plus că îți aduc aminte de copilărie….
1. Rețetă sărățele cu brânză
Ingrediente sărățele cu brânză
350 g brânză veche și sărată de oaie
1 pachet margarina/unt
2 ouă
1 iaurt mic (merge și samantana sau un iaurt mai gras)
semințe de chimen și mac
cașcaval ras
faină câtă intra (cam 500g) până devine un aluat mai tare (dar nu prea tare)
1 ou bătut
Mod de preparare sărățele cu brânză
Am dat pe razătoarea mare brânză. Dacă untul/margarina e rece merge și el/ea dat/a pe razătoarea mare. Am adăugat-o peste brânză. La fel și ouăle, câteva semințe de chimen și iaurtul. Le-am amestecat bine și am început să adaug faina până ce aluatul a devenit bun de modelat. L-am împachetat într-o folie de aluminiu și l-am dat la rece pentru 30 de minute.
După jumătatea de oră am început să întind aluatul cu sucitorul. Nu trebuie nici prea subțire dar nici foarte gros. Peste foaia întinsă am uns cu ou bătut pentru ca semințele și cașcavalul să se ”lipeasca” mai bine. Am tăiat fâșii cu cuțitul pentru pizza și am copt aproximativ 15 minute la 180 grade fiecare tavă. Au ieșit 4 tăvi din compoziția de mai sus
2. Rețetă sărățele cu cașcaval
Ingrediente sărățele cu cașcaval
1 cana lapte
1 drojdie
250 gr margarină
200 gr cașcaval
1 kg faina
1 ou
sare
mac sau susan.
Mod de preparare sărățele cu cașcaval
Se pune margarina într-un castron și se freacă bine până se transformă într-o pastă. se pune drojdia în laptele călduț și se adăugă peste margarina, urmând a se pune și sare după gust. se adăugă cașcavalul ras și faina (eu am pus faina după ochi,dar am consumat în jur de 1 kg) pusă treptat și se frământă un aluat care să nu se lipească de mâini dar care nu trebuie să fie nici foarte tare.
Se întind foi de circa 5 mm, care se ung cu oul frecat bine și se presara cu mac ori susan. se poate unge cu ou și presara și după ce sunt decupate! eu mai adaug cașcaval și pe forme nu doar în aluat.
Se taie fâșii cât de lungi doriți, sau se pot decupa cu forme. depinde de răbdarea fiecăruia și de puțină imaginație.
Se băgă la cuptor într-o tavă pe care se întinde hârtia de copt și se unge hârtia cu ulei.se așează formele sau baghetele ( depinde de ceea ce ați creat), cu puțină distanță între ele și se lasa circa 15 minute.
3. Rețetă sărățele fragede cu untură
Ingrediente sărățele fragede cu untură
1 kg. faină
200 gr. untură
250 gr. margarină
3 gălbenușuri
1 ou întreg
3 lingurițe de sare
1 linguriță de zahăr
1 lingura de smântână
100 ml. lapte
drojdie cât o nucă mai mare
susan,mac
Mod de preparare săratele fragede cu untură
Drojdia se amestecă cu laptele călduț și zahărul. Faina se amestecă bine cu untura și margarina,până se obține un aluat sfărâmicios. Se adăugă gălbenușurile frecate cu sare, drojdia înmuiată în lapte, smântâna și se frământă un aluat care se întinde pe planșeta de lucru, se unge cu oul bătut, se presară susan sau mac și se rade cașcavalul pe razătoarea cu ochiuri mici. Se taie aluatul bastonașe, se pun în tavă pe hârtie de copt și se coc la foc tare 20-25 minute.
4. Rețete sărățele cu mac și susan
Ingrediente sărățele cu mac și susan
150 g unt
200 g făină
200g brânză de vaci
1 ou
100 g seminte de mac și de susan
sare mare
Mod de preparare sărătele cu mac
Se trece brânză prin sită , se amestecă cu unul frecat prin sare se adăugă faina și seframantapana se formează un aluat omo gen , care se puune la recepentru 2-3 ore.
Se întinde aluatul în foaie subțire și se decupează diverse forme , se ung cu ou bătut , se presara cu semințe de mac și satre mare sau susan și se așeză într-o tavă unsă se coc la foc potrivit circa 20 de minute până se rumenesc frrumos deasupra.
5. Rețetă sărățele cu iaurt, feta și oregano
Ingrediente sărățele cu iaurt, feta și oregano
900 gr iaurt ( sana)
500 gr brânză feta
4 linguri untură
2 ouă
1 praf de copt
1 kg faina
oregano uscat,
maghiran uscat
pentru culoare :
1-2 linguri paprikă dulce
pentru finisare:
1 ou+ 2 linguri lapte
semințe de susan, în,
chimen
Mod de preparare sărățele cu iaurt, feta și oregano
Amestecăm mai întâi untura cu ouăle, adăugăm și sana, apoi brânză feta rasă, iar la final, vom încorpora faina cernută și amestecată cu praful de copt, până la obținerea unui aluat omogen, nelipicios. În acest aluat putem să mai punem niște verdețuri uscate și boia pentru culoare, ca să ne mai jucăm puțin cu aromele și culorile.
Aluatul obținut se dă la rece cam 2 ore, apoi pe un plan înfăinat întindem o foaie , nu foarte groasa – cam 1 cm ( pentru că mai crește la copt) și cu niște forme de fursecuri începem , tot în joacă, să ne decupăm formele dorite de sărățele.
Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt , așezăm sărățelele, le ungem cu ajutorul unei pensule de bucătărie cu amestecul de ou+ lapte, apoi presaram peste semințe de susan, în, mac, chimen ( fiecare ce are și ce îi place).
6. Rețetă sărățele cu gust de pizza
Ingrediente sărățele cu gust de pizza
180 g faina
100 g brânză philadelphia
50 g unt
60 g ketchup
1/2 linguriță praf de copt
sare afumată
ulei de măsline
oregano
Mod de preparare sărățele cu gust de pizza
Amestecăm faină cu praful de copt și apoi o cernem. Amestecăm faină cu brânză, untul la temperatura camerei și ketchup-ul. Frământam până când obținem un aluat omogen.
Întindem aluatul, pe planul de lucru ușor pudrat cu făină, într-o foaie de cca 0,4-0,5 cm. Tăiem aluatul în pătratele de 4X4 cm sau, dacă vă place mai mult forma clasică de săratele, în bastonașe.
Ungem fiecare bucățică de aluat cu ulei de măsline și apoi le pudram cu sare afumată și oregano. Dacă doriți, puteți condimenta sărățelele cu mac, susan, busuioc deshidratat, etc.
Coacem sărățelele în cuptorul preîncălzit la 180°C, funcția tradițională, etajul al doilea de jos în sus, pentru 12-14 minute.
După ce le scoatem din cuptor, le așezăm pe un grătar și le lăsăm să se răcească.
7. Rețetă sărățele cu muștar
Ingrediente sărățele cu muștar
200 g margarină
drojdie cât o nucă
1/2 linguriță zahăr
2 lingurițe sare
2 linguri muștar cu hrean
200 ml apă
faină
50 g chimen
1 ou
Mod de preparare sărățele cu muștar
Din drojdie, zahăr, 50 ml apă călduță și 1 linguriță faina faci o maia pe care o lași să crească la cald, timp de 20 de minute.
Cerni într-un castron 200 g faină, iar în mijloc faci o adâncitură în care pui muștarul dizolvat în restul de apă călduță, sarea, 180 g margarina moale, la temperatura camerei și 2 linguri de chimen.
Omogenizezi, apoi incorporezi faina cât cuprinde, până obții un aluat potrivit de tare, care nu se mai lipește de mâini.
Lași aluatul să dospească la cald, 30 de minute. Pe planșeta presărată cu făină, întinzi o foaie groasă de 1 cm.
Dai sărățelelor ce formă dorești, fie bastonașe fie cercuri. Ungi sărățelele cu ou bătut și le coci 20 de minute în tavă unsă cu margarina rămasă, la foc mediu, în cuptorul preîncălzit.
8. Rețetă sărățele cu parmezan și paprica
Ingrediente sărățele cu parmezan și paprica
170 gr faina
100 gr unt
80 gr parmezan/cașcaval
piper
paprica iute
2 gălbenușuri
1 lingura muștar
1 albuș bătut pt uns
Mod de preparare sărățele cu parmezan și paprica
Punem într-un vas faină, piperul, paprica și untul la temperatura camerei și amestecăm. Adăugăm brânză și muștarul, amestecăm bine iar la sfârșit adăugăm gălbenușurile.
Amestecăm până când obținem un aluat omogen pe care-l punem în frigider pentru 30 de minute.
După timpul de repaus, întindem aluatul de săratele într-o foaie (blatul de lucru nu se pudrează cu făină deoarece aluatul este suficient de gras pentru a nu se lipi de el) de cca 0,6-0,8 cm.
O tăiem în săratele de cca 1-2 cm lățime și 4-5 cm lungime pe care le așezăm în tavă de cuptor, tapeta cu hârtie de copt. Ungem săratele cu parmezan, cu 1 albuș ușor bătut cu furculița.
Coacem sărățelele în cuptorul preîncălzit la 200°C, pentru 10-15 minute sau până când se rumenesc frumos și uniform.
9. Rețetă sărățele cu brânză și chimen
Ingrediente sărățele cu brânză și chimen
1 cana lapte
1 pachet margarină
1 plic drojdie uscată
1 ou
brânză
chimen
Mod de preparare sărățele cu brânză și chimen
Margarina se taie cubulețe și se pune într-un castron. Se pasează cu o lingură, până devine pasta. Drojdia se divolva în laptele călduț și se amestecă cu margarina ușor. Se adăugă brânză.
Și apoi faina. Se frământă un aluat ușor care nu se lipește de mâini și se întinde ușor. Se întinde o foaie nu foarte subțire, care se unge cu oul bătut și se presara chimen pe toată foaia.
Se taie fâșiuțe și se pun în tavă tapetată cu hârtie de copt. Se lasa circa 10-15 minute în cuptorul preîncălzit la foc mediu.
10. Rețetă sărățele de post
Ingrediente sărățele de post
200g faina
70g margarina
1 ceasca apă minerală
drojdie cât o nucă
10g sare
1 lingura chimen
Mod de preparare sărățele de post
Se frământă toate , se face un aluat potrivit de moale se întinde o foaie se unge cu ulei(în loc de ou ), se taie cu cuțitul fâșii lunguiețe, se presara cu chimen(mac) și se coc.
11. Rețetă sărățele rapide cu brânză
Ingrediente sărățele rapide cu brânză
1kg faina
400gr brânză (200gr pt aluat,200gr pt ras pe deasupra)
2 pachete de margarină
1 pachet unt
4 ouă (2 pt aluat,2 pt uns sărățelele)
50gr drojdie
200gr smântână
2 lingurițe sare
1 linguriță zahăr
mac,chimen,susan etc.
Mod de preparare săratele rapide cu brânză
Frămânți bine un aluat din toate ingredientele,fără a se lăsa la dospit. Întinzi foi din aluat de cca. 1 cm grosime,pentru că sărățelele să fie fragede și tai fâșii cu rola sau cu cuțitul ori decupezi diferite forme.
Ungi sărățelele cu ou bătut, razi brânză pe deasupra și presari mac,susan ori chimen. Pui sărățelele în tavă și o introduci în cuptorul încins până când sărățelele se rumenesc (20-30min,în funcție de cuptor).