Lasagna este un preparat din paste făinoase lungi, așezate în straturi alternative cu carne și sosuri, parmezan, etc. Lasagna de azi are în compoziție ingrediente din cele mai felurite experimentate de bucătari care s-au declarat mulțumiți de gustul rezultat.
Una dintre rețete originale (clasice) de lasagna conține paste făinoase, carne tocată, roșii, sos Bechamel, ouă și brânză.
Iată ce rețete de lasagna îți propunem azi:
1. Rețetă lasagna – rețeta originală
Ingrediente lasagna – rețeta originală
350 g faina
3 ouă
50 g piure de spanac fiert
sare
50 g unt
3 linguri faina
400 ml lapte
450 g carne tocată de vită
1 ceașca pulpa de roșii din conservă
2 morcovi
1 țelină
1 ceapă
1 ceașca supă de pui
1 ceașcă de vin alb sec
ulei de măsline
sare
piper
100 gr parmezan
Mod de preparare lasagna – rețeta originală
Aluat lasagna
Se amestecă faină cu ouăle, spanacul, sarea și se frământă până se obține un aluat uniform și elastic (se mai adăugă apă și faina dacă este nevoie).
Se infasoara aluatul în folie de plastic și se lasa să la dospit pentru 40 de minute.
Se ințind foi subțiri, iar fiecare foaie se taie în trei și se fierb în apă cu sare (al dente), apoi se scot și le lăsa să se usuce pe prosoape de bucătărie curate.
Sosul alb lasagna:
Se topește untul și se amestecă cu făină și cu laptele. Compoziția pe foc aproximativ 5 minute, amestecând cu țelul său o lingură de lemn.
Sosul 2 sau umplutură pentru lasagna:
Într-o tigaie mai mare se călește ceapă, morcovul și țelină, ceapă tocată amrunt, țelina și morculv dați pe razătoarea mare. Se adăugă carnea de vită, vinul, supă de pui, pulpa de roșii, sarea, piperul și se fierbe aproximativ 10-15 minute.
Într-o tavă, se pune o bucată de aluat, câteva linguri de sos de roșii și apoi de sos alb. Apoi se pune sosul din carne și legume. Presari parmezan ras. Apoi se pune încă o bucată de aluat după care din nou sos și umplutură de carne. Parmezan ras și ultima foaie de aluat și încă un strat de parmezan pe deasupra.
Lasagna se dă la cuptorul încins pentru aproximativ 25-30 de min.
2. Rețetă lasagna cu carne tocată
Ingrediente lasagna cu carne tocată
1 pachet foi lasagne
unt pentru uns formă
2 ouă
parmezan râs
Pentru sosul de carne(Ragu)
600 g carne de tocată(eu am folosit jumătate de vită,jumătate de porc)
4-5 linguri cu pastă de tomate
2 cepe
2 morcovi
1 pahar cu vin alb sec
ulei
sare
piper măcinat
Pentru sosul alb(Bechamel)
3 linguri cu unt
3 linguri cu făină
600 ml lapte
oregano
Mod de preparare lasagna cu carne tocată
Sosul Ragu
Încingem uleiul și călim ceapă.Când ceapă devine aurie adăugăm morcovul dat prin razătoare și 1/2 ceșcuță cu apă .Lăsăm până când apa se evaporă și totul este bine călit după care adăugăm carnea tocată și lăsăm pe foc până când carnea își schimbă culoarea .Adăugăm pasta de tomate și vinul și mai ținem pe foc ,având grijă să amestecăm din când în când ,până când vinul se evaporă.Condimentam după gust cu sare și piper,amestecăm bine și apoi tragem de pe foc.
Sosul Bechamel
Se topește untul,se adăugă în ploaie faina având grijă să amestecăm continuu astfel încât să nu se formeze cocoloașe și apoi stingem cu lapte. .Adăugăm oregano,condimentam cu sare și lăsam circa 5 min. pe foc ,amestecând continuu,până când sosul se îngroașă .
Ungem cu unt o tavă și așezăm primul strat de foi.Peste foi punem un rând de sos de carne apoi unul de sos alb și acoperim cu parmezan râs.Urmează un nou strat de foi ,un rând de sos de carne,unul de sos alb și unul de parmezan.Ultimul start este unul de foi.Batem bine cele două ouă și răsturnăm peste foi.Râdem parmezan și dăm apoi la cuptor pentru circa 45 min.
3. Rețetă lasagna cu pui și ciuperci
Ingrediente lasagna cu pui și ciuperci
500 gr Foi lasagna
1 kg Piept pui
1 kg Ciuperci
2 leg. Ceapă verde
400 gr Suc de roșii
400 gr Mozarella
200 gr Parmezan
500 gr Roșii –
Pătrunjel verde
400 gr Smântână
Mod de preparare lasagna cu pui și ciuperci
Carnea de pui, ciupercile și ceapă se taie în cubulețe și se trag la tigaie în ulei de măsline. Când sunt aproape gata se adăugă sucul de roșii, se condimentează cu sare și piper.
Sosul din carne și ciuperci se toarnă în straturi alternative cu foile de lasagna și parmezan. Pe ultima foaie se toarnă smântână, se râde mozarella și se introduce la cuptor timp de 30 de minute la 200 de grade.
Se decorează cu roșii proaspete și pătrunjel verde
4. Rețetă lasagna cu sos ragu
Ingrediente lasagna cu sos ragu
foi lasagna
500gr carne tocată vită
1 morcov,
tulpini de țelină
2 cepe
100 ml ulei măsline
1oo ml vin
piper,sare
suc roșii 400 ml
parmezan,50 gr cașcaval
faină albă 1lg
lapte 150 ml
unt 30 gr
Mod de preparare lasagna cu sos ragu
Se face sosul ragu. Se curăța legumele ,se toacă și se pun la călit cu un pic de ulei. Apoi se adăugă carnea tocată, și se amestecă bine, desfăcând bine carnea tocată.
Apoi se adăugă vinul,se lasă la scăzut,și pe urmă sucul de roșii, lăsând la scăzut. Se adăugă spre sfârșit, 3 lg de parmezan ras,sare și piper.
Se fieb foile de lasagna în apă cu sare și ulei.(neapărat ulei în apă fiartă, altfel se lipesc). După aceea eu, le scot.
Facem sosul bechamel;se amestecă laptele cu făină, untul se topește și se toarnă compoziția de lapte în fir subțire,mestecând continuu cu țelul până se îngroașă că o smântână. Se condimentează cu sare și piper.
Ungem o tavă yena cu unt, punem un strat de foi. Se pune apoi sos ragu,se râde cașcaval,apoi iar foi, un strat de bechamel,sos ragu….etc,în câte straturi doriți. Ultima dată se pun foi, sos bechamel, se râde cașcaval și se dă la cuptor, la foc potrivit.(se pune capacul).
5. Rețetă lasagna cu sos Bechamel
Ingrediente lasagna cu sos Bechamel
10 foi lasagna
100gr parmezan
50gr cașcaval râs
600gr carne tocată
1ardei gras roșu
1ceapa
1morcov
1radacina pătrunjel
6 linguri pasta de roșii de casă
100ml vin alb
sare
piper
100gr unt
2linguri faina
600ml lapte
sare
1praf nucșoara
puțin pătrunjel tocat
Mod de preparare lasagna cu sos Bechamel
Curățăm ceapă,ardeiul,pătrunjelul și morcovul,le mărunțim în robotul de bucătărie apoi le punem la călit în puțin ulei câteva minute.Adăugăm carnea tocată și mai călim puțin,amestecând mereu,adăugăm 3linguri de apă și mai lăsam pe foc,amestecând din când în când câteva minute.Condimentam după gust cu sare și piper,pastă de roșii și vinul și lăsăm pe foc până scade zeama.Oprim focul și lăsam puțin să se răcească.
Fierbem doua minte foile de lasagna în apă clocotită și le scoatem pe un prosop sau pe masă.
Punem untul la topit,călim în el faină,amestecând rapid și stingem cu laptele,adăugat treptat.Condimentam cu sare,nucșoara după gust și lăsăm să fiarbă,amestecând des,până se îngroașă puțin sosul.
Ungem cu puțin ulei un vas termorezistent,punem un strat de sos bechamel,două foi de lasagna,carne tocată și sos bechamel și continuăm până terminăm foile,ultimul strat fiind de sos.Presaram deasupra cașcaval,parmezan și pătrunjel și dăm la cuptor aproximativ 60minute,până compoziția se rumenește frumos deasupra.
Se servește atât caldă cât și rece.
6. Rețete lasagna cu legume
Ingrediente lasagna cu legume
1cutie de lasagna care nu necesită fierbere(scrie pe cutie)
500g ciuperci
1dovlecel
3morcovi
1telina mică
1ardei roșu
1ardei galben
1cutie roșii în bulion
1cana suc de roșii
3linguri smântână
4linguri ulei
sare,piper
3 cepe
Mod de preparare lasagna cu legume
Toate legumele curățate,spălate,rădacinoasele date pe razătoarea mare,restul tăiate cubulețe,se călesc în ulei; după ce s-au înmuiat se adăugă cutia de roșii,iar după ce a scăzut,se condimentează,se adăugă smântână; în tavă se pune jumătate din cantitatea de suc de roșii,deasupra foi de lasagna,urmează sos de legume,iar foi și tot așa până se termină; peste ultima foaie se pune restul de suc și se dă tava la cuptor 50-60min la foc moderat;
se servește cu parmezan sau cașcaval ras deasupra.
7. Rețete lasagna cu spanac
Ingrediente lasagna cu spanac
1kg spanac proaspăt
-400g smântână
-2 gălbenușuri
-foi lasagna
-sare, piper, nucșoara
-ulei măsline
-usturoi
Mod de preparare lasagna cu spanac
Spălam bine spanacul, îl curățam și îl fierbam timp de 10 minute. Îl trecem printr-un jet de apă rece. Îl facem pasta cu un blender și îl călim în 2 linguri de ulei de măsline, împreună cu 3- 4 căței de usturoi. Pentru sosul bechamel, de data aceasta, am amestecat smântâna cu 2 gălbenușuri, am condimentat cu piper și nucșoara.
Urmează operațiunea de asamblare: sos alb, foi de lasagna, piure de spanac. Ultimul strat este de sos alb, peste care am râs într-un strat generos cașcaval.
Coacem în cuptorul încins până ce se rumenește.
8. Rețetă lasagna cu spanac și somon afumat
Ingrediente lasagna cu spanac și somon afumat
16 foi de lasagna
– 800 gr spanac congelat
– 150 gr somon afumat
– 300 ml suc de roșii
– 5-6 căței de usturoi
-100 gr parmezan răzuit
-100 gr cașcaval răzuit
-200 ml smântână lichidă
– sare, piper
– unt pt. uns tava
Mod de preparare lasagna cu spanac și somon afumat
Punem într-un vas la călit în unt spanacul congelat. Îl lăsăm pe foc după ce s-a decongelat încă 15 minute. Săram și condimentam după gust.
Între timp punem apa la fiert. Când aceasta începe să fiarbă, adăugăm rând pe rând foile de lasagna și le lăsăm circa 1 minut în apă. Apoi le scoatem pe un platou.
Într-un vas termorezistent (30×20 cm), uns cu unt, adăugăm 4 foi de lasagna, acoperim cu suc de roșii , adăugăm o treime din cantitatea de spanac și presaram fâșii de somon afumat. Acoperim cu un strat de parmezan. Continuăm procedeul până ajungem la ultimul strat de foi de lasagna. Acest ultim strat va fi acoperit cu un sos format din smântână, cașcaval, sare, piper după gust.
Bagam la cuptorul încins la 170 grade pentru 30- 40 minute, până obținem o crustă aurie deasupra.
9. Rețete lasagna Primavera
Ingrediente lasagna Primavera
16 foi de lasagna
35 g ciuperci de pădure uscate
200 g zucchini
200 g ardei gras roșu
100 g ceapă
2 căței de usturoi
50 ml ulei de măsline
10 g busuioc
100 g cașcaval afumat
125 g mozzarella
250 ml suc de roșii
200 ml smântână lichidă
30 g unt
nucșoara măcinată
sare, piper măcinat
Mod de preparare lasagna Primavera
Fierbeți foile de lasagna și lăsați-le la răcit. Ciupercile se înmoaie în apă fierbinte. Curățați și tăiați în bucăți mici zucchini, ardeiul gras, ceapă și usturoiul. Apoi, scoateți ciupercile din apă, scurgeți-le bine și tăiați-le cât mai mărunt.
Într-o tigaie mai mare, sotați legumele menționate mai sus cu ulei de măsline. Condimentați cu busuioc, sare și piper și lăsați-le la răcit. Tăiați în cubulețe cașcavalul și mozzarella. Amestecați sosul de roșii cu sare, piper și nucșoara. Foile de lasagna, legumele sotate, cașcavalul, mozzarella și sosul de roșii se dispun în straturi într-un vas de pământ (ceramică).
Peste ultimul strat, turnați sos de roșii, mozzarella, cașcaval, smântână lichidă și câteva bucățele de unt. Introduceți lasagna în cuptorul fierbinte și lăsați-o la copt circa 30-40 de minute, până când se rumenește frumos.
10. Rețetă lasagna cu brânză
Ingrediente lasagna cu brânză
1 pachet foi de lasagna,
1 linguriță sare,
2 lingurițe ulei de măsline,
Pentru umplutură:
400 gr brânză dulce de vaci,
400 gr telemea,
7 ouă,
120 gr unt,
3-4 linguri pesmet,
250 ml smântână
Mod de preparare lasagna cu brânză
Se pun la fiert foile de lasagna, în apă cu sare și ulei. Se scot, apoi se lasa 2-3 minute în apă rece, după care se acoperă cu o folie de plastic, ca să nu se lipească între ele. Separat, se râde telemeaua și se amestecă împreună cu brânză dulce, untul moale și 4 ouă bătute spumă. Se unge o tavă cu unt, se tapetează cu pesmet, apoi se pune un rând de foi de lasagna, un rând din compoziția de brânză, un rând de foi, din nou brânză și ultimul strat foi de lasagna. Se acoperă cu cele 3 ouă bătute, rămase, împreună cu smântână. Se introduce tava în cuptor și se lasa 60 de minute.
11. Rețetă lasagna cu carne de curcan
Ingrediente lasagna cu carne de curcan
ulei de măsline 2 linguri
usturoi uscat 1 cățel
lapte 600 ml
ceapă albă 1 bucată
măsline negre 50 g
cașcaval 50 g
Mod de preparare lasagna cu carne de curcan
Se fierbe laptele împreună cu foaia de dafin și piperul; După ce a fiert se acoperă compoziția și se ia de pe foc;
Se încinge uleiul și se prăjește costiță împreună cu ceapă tăiată mărunt timp de 5 minute; Se prăjesc în același ulei ciupercile și usturoiul timp de 3 minute; Se adăugă apoi carnea tocată în cratița unde s-au prăjit ciupercile, ceapă, costiță și usturoiul; Se prăjesc împreună și se amestecă în continuu în acest timp, vreme de încă 5 minute;
Atunci când carnea tocată începe să își schimbe culoarea, se adaugă 2 linguri de făină, roșiile și vinul peste compoziție; Se adăugă și măslinele ulterior; Compoziția se pune la fiert și se amestecă; Se adăugă piperul rămas și sare după gust;
Când fierbe, se micșorează focul și se menține cratița pe foc; Se lasa neacoperite timp de 30 minute le foc mic;
Se fierb lasagnele timp de 10 minute amestecând în continuu în oală și lăsând oala neacoperită; Imediat după ce au fiert, se toarnă într-o strecurătoare și se lasa să curgă peste ele un jet de apă, astfe încât să se răcească un pic; Se strecoară apoi și se elimină surplusul de apă; După ce s-au scurs bine lasagnele, se strecoară laptele și se aruncă foaia de dafin și boabele de piper rămase pe fund;
Se topește untul într-o cratiță la foc mic, se adăugă restul de făină și se prăjește la foc mic timp de 2 minute;
Se adăugă treptat lapte și se fierbe, amestecând în tot acest timp; Se amestecă până când amestecul devine uniform și începe să se îngroașe; Se adăugă sare și piper după gust și se fierbe la foc mic timp de 2 minute;
Se unge cu unt un vas mare, puțin adânc, de preferință din yena; Se pun pe fundul vasului o treime din foile de lasagne, suprapunându-se; Se toarnă deasupra foilor jumătate din sosul de curcan și apoi se stropește cu o treime din sosul alb; Se repetă, terminând umplerea foilor cu sosul alb; Se acoperă cu restul de lasagne și se presara cașcavalul râs pe deasupra;
Se lasa să se răcească și se servește caldă; Pentru a o conserva mai mult timp, se acoperă cu folie de plastic și cu folie de aluminiu;
După ce s-a răcit se pune în congelator; Poate fi păstrată în congelator timp de 2 luni maxim; Pentru a o decongela se păstrează afară timp de 12 ore, apoi se coace la cuptor timp de o oră.