11 rețete cu linte
Lintea este un aliment sănătos, asemănător cu mazărea, năutul, soia și fasolea, cu numeroase proprietăți nutritive și potrivită atât pentru adulți cât și pentru cei mici.
Trebuie știut faptul că există mai multe soiuri de linte, însă trei sunt principale, celelalte fiind variații: lintea roșie (care este portocalie de fapt), lintea verde și lintea maro.
Cel mai repede fierbe lintea roșie (în aproximativ 20 minute), urmează cea verde (în jur de 30 de minute), iar lintea maro fierbe cel mai greu (40-50 de minute).
Lintea roșie este cel mai des folosită în supe-cremă, prin fierbere pierzându-și textura, în timp ce lintea verde, dar si cea maro, sunt folosite mai des in „tocănițe”, ele păstrându-și în mare parte forma în procesul de prelucrare termică.
Lintea are un conținut ridicat de proteine și scăzut de fibre. Este folosită des în bucătăriile arabe, și nu numai.
Iată câteva rețete cu linte:
1. Rețetă de linte roșie: supă cremă
Ingrediente supă cremă de linte roșie
1 cana linte roșie
1 ceapă tocată fin
1 morcov ras
1 linguriță chimion
1 felie slănină de casă
150 -200 ml suc de roșii
1,2 l de apă/supă de carne(6 căni)
2 gălbenușuri
100ml lapte
100 grame smântână
2 cuburi supa legume/pui
sare, piper
1 linguriță turmeric
ardei iute – opțional
1-2 linguri suc de lămâie
2-3 linguri ulei de măsline
frunze pătrunjel
frunze țelina – opțional
crutoane pentru servit
Mod de preparare supă cremă de linte roșie
Se pune apă la fiert cu cele 2 cuburi de supă.
Într-un vas se călește ceapă în puțin ulei încins, se adăugă semințele de chimion, slănină bucățele și morcovul ras … se lasă până ce se rumenesc un pic. Se adăugă praful de turmeric se amesteca și se toarnă sucul de roșii. Se lasa să dea în clocot și se adăugă lintea spălată și apă fierbinte.
Se acoperă vasul cu un capăt și se lasa să fiarbă 25-30 de minute*. Se mesteca în supă din când în când pentru a nu se prinde de fundul vasului lintea.
Se bate împreună smântână, laptele și gălbenușurile. Se ia cu un polonic puțină zeamă de pe supa și se toarnă în amestecul de gălbenușuri … Apoi, amestecul dres cu zeama se toarnă în supă, în timp ce se mesteca ușor. Se condimentează cu sare și piper după gust.
Se mai lasa să dea supa un clocot și se oprește focul.
Se adăugă în supă câteva feliuțe de ardei iute, frunzele tocate, se adăugă 1-2 linguri zeamă de lămâie, după gust! … depinde cât de acrișoara se dorește. Se servește cu crutoane de pâine …
2. Rețetă linte verde
Ingrediente linte verde
– 400 g linte verde uscată
– 1 lămâie
– 3 linguri cu ulei de floarea soarelui
– 25 g faina
– 1 ceapa de mărime medie
– 1 foaie de dafin
– 1 linguriță cu oțet din vin
– 1 linguriță cu boia
– 1 linguriță cu zahăr
– sare de mare fin măcinata
– amestec de piper alb,
verde,
negru
– 50 – 75 ml apă caldă
– 100 ml smântână (opțional)
Mod de preparare linte verde
– Lintea se alege cu grijă, se spală și se pune la înmuiat în apă călduță tip de o oră și jumătate (sugestia Sandei Marin este aceea de a pune lintea verde la înmuiat în apă călduță timp de două ore).
– Se taie coaja lămâii foarte subțire, evitând partea albă care are un gust amar.
– Lintea se pune la fiert în apă rece împreună cu coajă de lămâie. Se fierbe la foc mic timp de aproximativ 30 de minute.
– Lintea fiartă se scurge de apă, folosind o sită cu diametrul mare.
– Ceapă se curată, se spală și se taie „cubulețe” (după preferința). Se călește ceapă în ulei până devine transparenta. Se adăugă boiaua, apoi faina „în ploaie”, amestecând rapid cu ajutorul unei linguri din lemn.
Se adaugă 50 – 75 ml apă caldă și se amestecă în continuare compoziția până la obținerea unui amestec omogen. Se adăuga (opțional) smântâna și se amestecă compoziția obținută. Se adăugă lintea fiartă pregătită anterior, foaia de dafin (ruptă în câteva bucățele) și zahărul.
Se condimentează după preferință cu sare și amestec de piper alb, verde, negru. Se lasa compoziția pe foc „să dea câteva clocote. Se îndepărtează foaia de dafin.
3. Rețetă linte uscată Mujadarrah – orez cu linte, rețetă libaneză
Ingrediente linte uscată Mujadarrah – orez cu linte, rețetă libaneză
2 căni linte roșie ( fierbe mult mai repede ) – înmuiat în apă
* 1 cana orez – înmuiat în apă
* 1 lingura chimion
* 3 cuburi magge de vită
* 1/2 linguriță turmeric
* 1 ceapă mare tăiată
* 4 căței usturoi pisați
* puțin curry
Mod de preparare linte uscată Mujadarrah – orez cu linte, rețetă libaneză
Sosul de TAMARIND:
Se lasa tamarindul în apă pentru 1 ora , se scurge și se așează într-un mixer împreună cu 2 roșii tăiate cuburi, chimion, piper negru, sare și puțin masala pentru gust.
Se desface o cutie de ton , se adăugă ceapă, usturoi , chilli și sare și se pune la foc mic pentru 1-2 minute.
Se călește ceapă până devine maronie. Apoi se adăugă usuturoiul pișat, orezul și lintea ( care le-ați scurs după 30 min 1 ora de stat în apă). Se pune apă până acoperă nivelul de orez și linte și se adăugă celelatle ingrediente.
Se amesteca și se lasă la fiesrt până lintea și orezul devin ca un piure. Când sunt gata se adaugă 1 lingura de unt și se stinge focul. Se servește cu ton, sos tamarind sau iaurt deasupra.
4. Rețetă mâncare linte neagră
Ingrediente mâncare linte neagră
* 2 linguri unt
* 1 ceapă mare, tocată mărunt
* 3 căței de usturoi, zdrobiți
* 1 bucată mare rădăcină de ghimbir, decojită și tocată fin
* 1 linguriță coriandru măcinat
* 1/2 linguriță chimen măcinat
* 2 lingurițe de garam masala
* 500 g linte , înmuiată peste noapte
* 1 1/4 l de apă
* 4 linguri creme fraiche
* 1 lingură de rădăcină de ghimbir rasă
* 1-2 linguri de coriandru măcinat
* sare de mare, piper
Mod de preparare mâncare de linte neagră
Lintea se lasă la macerat peste noapte. Se încinge untul într-o cratiță mare și se călesc cubulețele de ceapa la foc mic până devin maro-aurii. Adăugați condimentele și căliți-le, amestecând continuu, până când au eliberat toată aroma lor.
Lintea scursă se pune în tigaie și se amestecă cu condimente.
Se adaugă apa și se pune la fiert. Se fierbe la foc mic timp de 20-30 min.
Creme fraiche se amestecă cu ghimbirul ras și coriandru și se adaugă în linte. Se condimentează cu sare și piper. Se acoperă și se fierbe încă 15 minute la foc mic.
5. Rețetă de linte cu orez
Ingredinete linte cu orez
250 gr.linte
1 ceașca orez
1 ceașca ulei de măsline
2-3 roșii tăiate cubulețe mici
1 ceapă tocată
sare, piper, puțin cumin (qumen)
Mod de preparare linte cu orez
Se spala lintea și se pun la fiert, când apa da în clocot se strecoară și se pune altă apă, curată, se adăugă roșiile, sarea, piperul (vegeta puțin). Când lintea este pe jumătate gata, se pune
qumin, se adăugă orezul și încă puțină apă, dacă e nevoie, și se lasa să fiarbă. Într-o tigaie se prăjește
ceapă în ulei încins și se toarnă cepa și uleiul peste linte și orez.
Se seveste fierbinte. Se poate face cu orice fel de carne.
6. Rețetă supă linte cu pui
Ingrediente supă linte cu pui
200 g linte,
50 g păstarnac rădăcină,
100 ml smântână,
1 ceapă mijlocie,
200 g piept de pui,
1 gălbenuș,
sare, piper.
Mod de preparare supă linte cu pui
Se ține lintea în apă timp de 12 ore înainte de a o pregăti. O pui apoi la fiert cu ceapă și cu păstarnacul. Lași să dea un clocot, apoi scurgi apă. O pui din nou la fiert cu pieptul de pui tăiat cubulețe. După ce a fiert, pasezi un sfert de linte.
Din gălbenuș și smântână prepari o cremă cu care dregi supa. Lași să mai dea un clocot apoi iei oală de pe foc și adaugi lintea întreagă. Servești supa cu frunzulițe de spanac, foarte fierbinte.
7. Rețetă mâncare de linte cu afumătură
Ingrediente mâncare de linte cu afumătură
400 g linte (verde)
300 g scărita afumată
1 ceapă
1 cățel de usturoi
1 morcov
2 linguri de ulei
2 linguri de făină
sare, piper după gust
foarte puțin maghiran uscat
50 ml suc de roșii (bulion)
Mod de preparare mâncare de linte cu afumătură
Am tăiat mărunt ceapă, morcovul și usturoiul. Le-am pus la călit 3-4 minute. Am adăugat 1 l de apă, lintea și scărita tăiată bucăți. Am condimentat cu sare piper și foarte puțin măghiran. Am lăsat-o la fiert aprox. 45 de minute, la foc mic, cu capacul pe o parte. Am gustat lintea, să văd dacă e fiartă. Dacă am văzut că e moale, am adăugat și bulionul. Până a mai dat un clocot, am amestecat faină cu puțină apă și am obținut o compoziție că o smântână subțire. Am turnat-o în mâncare, în timp ce am amestecat pentru a nu se forma gogoloase. Am mai lăsat-o să fiarbă vre-o 2 minute.
8. Rețetă tocăniță de linte
Ingrediente tocăniță de linte
500 grame linte fiartă
1 ceapă
2 morcovi
1 pătrunjel + frunze
1 păstârnac mic
2 căței usturoi
2 felii ardei
1 lingură sos de roșii
2 linguri făină
2 linguri ulei de măsline
1 linguriță boia
apă, sare, piper, cimbru
Mod de preparare tocăniță de linte
Pregătim ingredientele astfel – morcovii, pătrunjelul, păstrârnacul se taie rondele, ceapa fideluță, usturoiul se mărunțește, ardeiul se taie cubulețe. Punem într-o cratiță uleiul și călim puțin ceapa. Adăugăm restul legumelor și le dinstuim puțin (să se înmoaie). Adăugăm lintea fiartă scursă de apă , făina, boiaua, sosul de roșii și apă. Amestecăm continuu. Când clocotește condimentăm și adăugăm frunzele de pătrunjel tăiate mărunt.
9. Rețetă linte în stil indian
Ingrediente linte în stil indian
500 gr linte
3-2 cartfi
ceapă roșie, albă și verde (știm că „le au” cu culorile…)
3-4 căței de usturoi
Roșii
Ardei roșu, ardei verde
Mentă
Curry
Ulei,sare
Mod de preparare linte în stil indian
Punem întâi de toate lintea la înmuiat (nu mai mult de-o oră, dacă o punem în apă caldă și-o menținem la această temperatură)
Ora asta va trece repede fiindcă avem de curățit cepele, cartofii, ardeii, usturoiul, roșiile, apoi de îmbucătățit pe dânsele cum ne trece prin cap
Încingem cuptorul, evaluam din ochi o tavă cuprinzătoare și-o ungem bine cu ulei din belșug. Scurgem lintea de apă în care s-a înmuiat și împreună cu toate cele de mai sus o trântim de la mică înălțime în tavă; acoperim cu orice fel de zeamă: apa în care s-a înmuiat lintea, suc de roșii, supă de legume sau carne ori o combinație din toate astea, inclusiv zeamă de robinet
Având acum un fel de supă putem amesteca în tavă fără ca roșiile să se facă praf și condimentam cu mentă, curry, sare. Punem la cuptorul preîncălzit și-o lăsăm timp de o oră (sau până când zama scade simțitor – avem o mâncărică de-acum și nu o supă – atunci e gata)
Serviți în farfurii cu margini largi pe care le îmbrăcați cu rondele de roșii, ardeiuri de toate culorile și ceapă roșie.
Mâncarea asta merge la fel de bine și cu carne (de pui, porc) doar că înainte de-a pune claie peste grămadă ingredientele, parpăliți bine bucățile de carne.
10. Rețetă pateu de linte raw
Ingrediente pateu de linte raw
100 gr linte roșie, înmuiata 8h și germinata 4-8h
1 cartof dulce
suc de la o lămâie
1 lingura de ulei de măsline sau susan
1 vf. de linguriță de coriandru
1 vf. de linguriță de nucșoară
puțin ghimbir pudră
puțin oregano
2 vf. linguriță de scorțișoară
1 vf. linguriță cumin
1/2 linguriță sare
apă pentru blenduit
Mod de preparare pateu de linte raw
Noi am făcut cu jumătate de cartof deshidratat (ne-a rămas de la alt fel de mâncare) și jumătate crud, dar puteți folosi și un cartof întreg crud. Lintea roșie, cartoful dulce, sucul de la o lămâie, uleiul de măsline se mixează cu ajutorul blenderului, împreună cu apă. Adăugați apă atât cât să functioneza blenderul corect, cantitatea de apă variază în funcție de cât de apoase sunt lintea și cartoful. După ce ați realizat pasta dorită, adăugați și condimentele.
Atenție, acesta nu este un preparat foarte ușor de făcut astfel încât să fie comestibil .
Lămâia taie gustul neplăcut al lintei, deci trebuie insistat cu lămâie. Dacă nu are un gust dulceag atunci nu ați pus suficient cartof, sau a fost prea mic. Cantitățile de sus sunt aproximative, pentru că nu toate lămâile sunt la fel și nici cartofii sau lintea, nu toate au același gust. Puneți puțin câte puțin din condimente și ajustați până va place.
11. Rețetă indiană de linte cu legume
Ingrediente indiană de linte cu legume
1 cana linte portocalie decojita și despicată în două
1 morcov
1 ardei capia
1 bucată de praz
1 bucățică ghimbir proaspăt
1 linguriță chimen semințe
1 linguriță fenicul semințe
1/2 linguriță turmeric
1 linguriță coriandru măcinat
1 linguriță fenicul măcinat
1 legătura mărar verde
1 litru de apă
1/2 linguriță sare
4 linguri ulei de floarea soarelui sau de măsline
Mod de preparare indiană de linte cu legume
Folosiți linte portocalie decojit și despicat.
Spălați lintea în 5-6 ape și puneți-o la fiert împreună cu morcovul, ardeiul capia, turmericul și sărea. LIntea aceasta fierbe foarte repede, în aproximativ 10-15 minute, așa că ar fi bine să puneți morcovul tăiat în felioare foarte subțiri sau dat pe razătoare ca să aibă timp să fiarbă.
Pregătiți condimentele, ghimbirul și prazul (curățați, tocați). Puneți uleiul la încălzit într-o crăticioara micuță, pe foc mic. Când uleiul e suficient de cald aruncați în el semințele de fenicul și chimen. Lăsați-le să pocnească 4-5 secunde, apoi adăugați prazul și ghimbirul. După 4 minute puneți și coriandrul cu feniculul pulbere. Amestecați. Stingeți focul după încă 1 minut.
Când lintea și legumele au fiert, adăugați amestecul de ulei cu condimente. Mai lăsați să fiarbă 3-4 minute, adăugați mărarul tocat și închideți focul. Lăsați să stea acoperit cu capac încă 10 minute.