11 rețete cu carne de curcan
Carnea slabă de curcan, fără piele, gătită la cuptor, are cea mai mică cantitate de grăsimi saturate sau colesterol dintre toate tipurile de carne.
Carnea de curcan este o sursă de proteine, de seleniu, vitamina B6, zinc, vitamina B12 și aminoacizi. Este indicată într-o cură de slăbire su în menținerea unei greutăți ideale pentru că are puține calorii.
Iată câteva rețete pe bază de carne de curcan
1. Rețetă curcan la cuptor
Ingrediente curcan la cuptor
1 curcan
sare
piper
boia dulce
un pahar mic ulei
200 ml vin alb
200 ml apa
un pahar coniac
Mod de preparare curcan la cuptor
Curcanul se curata, se spala, se freaca cu sare si boia, se condimenteaza cu piper. Se aranjeaza pe o tava, se unge cu ulei, se toarna vinul si apa si se acopera tava cu folie de aluminiu. Se tine o ora cu folie dupa care se scoate, se mai unge cu sosul din tava.
Curcanul se tine la cuptor atatea ore, cate kg are. Daca are 2 kg, il tineti 2 ore la cuptor. Se scoate din 15 in 15 min si se unge cu sosul din tava.
La sfarsit se toarna paharelul cu coniac si se mai lasa 5 minute.
2. Rețetă curcan umplut
Ingrediente curcan umplut
un curcan de 3-4-5 kilograme, frumusel si rotunjor (al meu a avut 4 kilograme)
1 pahar (150 ml.) de vin alb sec
400 de grame de castane comestibile, cu tot cu coaja
100 de grame de unt10 linguri de pesmet
2 cepe
5 fire de apio (tulpina de telina)
2 linguri de coniac
200 de ml. de supa de pasare
2 linguri de otet balsamic
1 lingura de sos worcester
cateva fire de rozmarin proaspat
dafin, boabe de piper si si mustar
sare grunjoasa, piper macinat
Mod de preparare curcan umplut
Curcanul intreg (sa nu fie congelat) se curata bine de intestine si eventuale ramasite de puf. In cazul in care nu l-ati cumparat deja fara gat, acesta trebuie indepartat din locul de insertie, pastrand insa pielea care il acopera intacta, atasata de curcan.
Se alege o oala destul de mare ca sa incapa in ea curcanul intreg, in cazul meu a fost una de 6 litri. Se pune cate 1 lingura rasa de sare grujoasa pentru fiecare litru al oalei (6 linguri). Se toarna 2 litri de apa rece si se amesteca pana ce sarea se dizolva, se adauga frunze de dafin dupa gust, boabe de mustar si de piper. Curcanul se imerseaza in aceasta baie sarata, daca apa nu il acopera se completeaza ca sa fie acoperit si se pune deasupra o greutate (o farfurie mai grea). Se da la frigider pentru cel putin 4 ore (atat l-am lasat eu), timp in care se intoarce de cateva ori.
Castanele se spala, se zvanta si li se cresteaza coaja fiecareia dintre ele. Se pun castanele intr-o cratita, se acopera cu apa din belsug si se lasa sa fiarba in clocot timp de ora. Se scot din apa, se scurg bine si se curata de coaja si de pielita din interior (treaba anevoioasa si mai ales migaloasa, prinde bine un ajutor amabil, eu l-am „prins” pe sotul meu si odata acceptand, nu a mai avut cum sa dea bir cu fugitii!).
Una dintre cepe se taie marunt, la fel tulpinile de telina. Se topeste untul intr-o cratita si se adauga ceapa si telina, calindu-se la foc mic pana se inmoaie. Cand legumele s-au inmuiat, se trage cratita de pe foc si se asteapta sa se racoreasca, apoi se adauga castanele curatate.
Se adauga pesmetul si coniacul, sare si piper dupa gust si se framanta compozitia, adaugandu-se atata supa de pasare (cate o lingura) cat sa fie umplutura umeda, dar nu pastoasa.
Se scoate curcanul din saramura si se scurge bine, apoi se zvanta prin tamponare cu servete de bucatarie. Se pipereaza cavitatea din interiorul curcanului (de sare nu mai e nevoie deloc, curcanul isi va fi tras suficienta sare din saramura). In cavitatea gatului se indeasa jumatate din umplutura.
Se trage pielea gatului catre spate, acoperind umplutura si se fixeaza cu scobitori.
Restul de umplutura se introduce in cavitatea curcanului si se indeasa deasupra ei ceapa care a ramas, intreaga dar bine curatata. Se condimenteaza curcanul cu piper proaspat macinat, aripile se fixeaza langa trunchi cu betisoare de rozmarin, se mai adauga cateva fire de rozmarin si se aseaza curcanul astfel pregatit in tava.
In tava se toarna vinul alb si se acopera bine cu folie de aluminiu. Se coace acoperit, in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius timp de 2 – 2,1/2 ore, pana cand carnea curcanului este bine patrunsa si la introducerea unei scobitori in piept sau partea cea mai groasa a pulpei, se elibereaza sucuri clare, fara urme de sange. In acest moment se indeparteaza folia de aluminiu, se stropeste curcanul cu sosul format in tava si se mai da la cuptor aproximativ 30 de minute, pana se rumeneste frumos. Se scoate curcanul din tava pe platou si se acopera lejer cu folie de aluminiu.
Tava se pune foc, se toarna otetul balsamic si supa de pasare si se da in clocot, racaind pe fund ca sa se desprinde toate resturile lipicioase de la friptura. Se adauga 1 lingura de sos worcester si se strecoara sosul prin sita, servindu-se din sosiera, cald, impreuna cu friptura de curcan, nespus de frageda si umplutura delicioasa, alaturi de o garnitura la alegere.
In imaginea de mai sus se vede o portie de friptura asa cum am servit-o eu musafirilor mei, o felie de piept cu umplutura din dreptul gatului, o aripa (sau o bucata de pulpa), mazare sote si pireul de cartofi dulci cu ceapa si telina, carnea e stropita cu sosul fripturii si are alaturi sos de merisoare.
3. Rețetă pulpă de curcan afumată
Ingrediente pulpă de curcan afumată
2 pulpe de curcan
1 lingura sare grunjoasa
4 catei de usturoi , rasi pe razatoarea mica
4 linguri ulei de dovleac
1/2 lingurita sare fina
1/2 lingurita piper , macinat
1/2 lingurita boia , dulce
1/2 lingurita rozmarin, uscat
1/2 lingurita busuioc, uscat
Mod de preparare pulpă de curcan afumată
Spalati bine bucatile de carne , presarati pe ele sarea grunjoasa, apoi le puneti intr-un castron dreptunghiular cu capac, pe care-l bagati la frigider ptr 24 de ore.
Dupa cele 24 de ore , amestecati intr-un bol micut uleiul cu usturoiul, sarea fina, piperul, boiaua,rozmarinul si busuiocul .
Scurgeti bine carnea de apa care a lasat-o , apoi ungeti-o bine pe toate partile , cu pasta obtinuta mai sus.
Bagati din nou castronul cu carnea la frigider ptr 48 de ore , iar din cand in cand o mai intoarceti de pe-o parte pe alta.
Dupa ce au trecut si cele 48 de ore , agatati carnea in doua carlige si o lasati o zi in camara sa se usuce putin.
O bagati apoi in afumatoare pentru circa 3 zile , iar in fiecare zi o afumati putin. Dupa cele trei zile de rasfat cu putintel fum , o lasati iarasi o zi in camara , apoi e buna de mancat.
4. Rețetă curcan a la Jamie Oliver
Ingrediente curcan a la Jamie Oliver
– un curcan (aproximativ 5 kg)
– jumătate de kg de clementine
– câteva fire de rozmarin proaspăt
– salvie proaspătă
– 50 g de unt
– 50 ml ulei de măsline
– sare de mare proaspăt râșnită
– piper
Pentru marinadă:
– o cană de sare de mare
– două căni de cireșată sau afinată fără fructe
– 30 ml ulei de măsline
– sucul și coaja rasă de la o portocală
– 4 linguri de piper alb
Mod de preparare curcan a la Jamie Oliver
Cu o zi înainte curcanul curățat se pune la fezandat. Trebuie să stea vreo 12 ore, să se îmbuibe cu arome, într-o pungă mare de plastic din care ați eliminat aerul, pe care ați legat-o la gură și în care ați pus marinada obținută combinând cele 5 ingrediente.
A doua zi, scoateți curcanul, curățați-l de sare și uscați-l bine cu șervețele de bucătărie. Așezați-l într-o tavă suficient de mare și umpleți-l cu frunzulițe de rozmarin și clementine tăiate în jumătate. Stropiți-l cu ulei de măsline, presărați sare și piper, acoperiți-l cu folie de aluminiu și băgați-l la cuptorul încins la 180 de grade. Curcanul trebuie să stea la cuptor în funcție de câte kilograme are : câte 30-40 de minute pentru fiecare kilogram, așa că va trebui să calculați singuri în cât timp va fi gata. Pe parcursul coacerii, verificați-l din când în când și stropiți-l cu sucul pe care îl va lăsa în tavă. Cu o oră înainte de a-l scoate din cuptor îndepărtați folia de aluminiu, ungeți curcanul bine de tot cu unt și presărați pe deasupra frunzulițe de rozmarin și salvie.
Mai lasați-l să se odihnească după ce s-a rumenit în cuptor 30 de minute acoperit din nou cu folie de aluminiu și câteva șervete din bumbac.
5. Rețetă piept de curcan umplut cu ciuperci, măsline și cașcaval
Ingrediente piept de curcan umplut cu ciuperci, măsline și cașcaval
Piept de curcan
Ciuperci (1,2 kilograme)
Masline feliate (300 grame)
Ceapa (250 grame)
Cascaval (300 grame)
Oua (3 bucati)
Gogosari si castraveti murati
Mod de preparare piept de curcan umplut cu ciuperci, măsline și cașcaval
Se caleste ceapa in tigaie cu putina apa, pana se inmoaie. Se adauga ciupercile, care intre timp au fost feliate. Dupa aproximativ 15 minute, timp in care ceapa si ciupercile se amesteca in tigaie cu paleta de lemn. Se amesteca ceapa si ciupercile calite in tigaie cu cascaval, masline feliate si 3 oua. Se obtine un amestec omogen care va fi utilizat la umplerea pieptului de curcan.
Pieptul de curcan se transeaza in 6 felii, care se bat cu ciocanul si se sareaza. Urmatoarea etapa este cea mai dificila: umplerea pieptului de curcan.
Fiecare bucata de piept de curcan se condimenteaza cu condimente naturale (oregano, marar, cimbru, patrunjel, telina etc.).
Peste pieptul de curcan se aseaza un strat din amestecul omogen (ciuperci, masline, cascaval, ceapa si oua), iar in partea de unde se va incepe rularea pieptului de curcan se aseaza castraveti si gogosari murati. Se ruleaza pieptul de curcan si se leaga cu o sfoara pentru a preveni desfacerea pieptului.
La capetele ruloului se infig scobitori pentru a evita iesirea umpluturii, in timpul coacerii in Vasul Roman.. Cele 6 rulouri din piept de curcan se aseaza in Vasul Roman, in care se toarna 300 ml de apa. Se introduce Vasul Roman la cuptor 1 ora si 15 minute. Apoi, Vasul Roman se mai introduce inca 15 minute, fara capac, pentru a se rumeni rulourile din piept de curcan.
6. Rețetă ruladă de curcan
Ingrediente ruladă de curcan
o cutie ciuperci
2 cepe
1 kg piept de curcan
200 g brinza de vaci
sare
piper
boia
rozmarin
usturoi
cimbru
Mod de preparare ruladă de curcan
Ciupercile si ceapa se toaca si se calesc in citeva linguri de ulei. Se condimenteaza cu sare si piper. Carnea de curcan se intinde si se unge cu brinza de vaci. Se pune compozitia de ciuperci. Se ruleaza si se leaga. Rulada se unge cu ulei apoi se presara cu sare, piper, boia, rozmarin, usturoi granulat si cimbru.
Se da la cuptor si se stropeste din cind in cind cu sucul din tava. Se serveste cu garnitura de cartofi natur.
7. Rețetă friptură de curcan în sos de vin și portocale
Ingrediente friptură de curcan în sos de vin și portocale
o pulpa de curcan superioara mai mare ( a mea a avut 1 200 gr)
2 portocale
1 pahar de vin alb demisec
4-5 catei de usturoi plus inca cativa pentru impanat
sare, piper, salvie, cimbru,
rozmarin proaspat tocat,
4-5 foi de dafin,
1-2 lg ulei de masline,
putina boia
Mod de preparare friptură de curcan în sos de vin și portocale
Friptura de curcan in sos de vin si portocale e o delicatesa. Pentru a prepara aceasta friptura, se spala pulpa de curcan, se strege si se impaneaza cu cativa catei de usturoi si o asezam intr-un vas yena uns cu putin ulei.
Zdrobim 4-5 catei de usturoi si ii frecam cu sare, piper si uleiul de masline. Adaugam restul de condimente, vinul si sucul de la o portocala.
Turnam sosul de vin si condimente peste pulpa de curcan,acoperim vasul si il dam la cuptor 1,5 ore.
Intre timp mai scoatem tava cu carnea de la cuptor si o mai stropim cu sos din tava ca sa nu se usuce.
Cu 15 minute inainte de a fi gata friptura taiem felii portocala ramasa si o asezam peste friptura. Mai lasam la cuptor tava acoperita inca putin si apoi indepartam capacul de la tava si lasam friptura sa se rumeneasca inca maxim 10 minute.
8. Rețetă piept de curcan cu sos de piper roșu
Ingrediente piept de curcan cu sos de piper roșu
un file de aprox. 700~800 de grame de piept de curcan, fara piele si os
30 de grame de piper rosu
30 ml. ulei de masline extravirgin
1 ceapa mica
100 de ml. de vin alb dulce
100 de grame de smantana pt. frisca
4-5 linguri de faina integrala de grau (pentru tavalit feliile de curcan)
sare si piper macinat
verdeata tocata pentru servit
Mod de preparare piept de curcan cu sos de piper roșu
Pentru inceput, puneti la inmuiat piperul rosu in vinul alb. Pentru a risipi orice temeri legat de faptul ca mancarea ar putea fi prea picanta, precizez ca piperul rosu nu este iute, dar este foarte aromat.
Pieptul de curcan se portioneaza in 6-8 felii care se bat cu ciocanul pentru snitele, se sareaza si se pipereaza. Feliile de piept de curcan astfel pregatite se tavalesc prin faina. Intr-o tigaie incapatoare, se incing 2-3 linguri de ulei de masline si se prajesc pe rand feliile de carne, pe ambele parti, pana ce se rumenesc usor.
Pe masura ce feliile se rumenesc, se scot din tigaie si se pastreaza acoperite, la cald. In timpul rumenirii, se adauga uleiul de masline ramas, pe masura ce este nevoie. Dupa ce toate feliile de curcan s-au rumenit, in tigaie se adauga ceapa taiata foarte fin, se amesteca scurt (doar cat s-o patrunda caldura) si se stinge cu vinul cu piper rosu.
Se rascaie cu o spatula de lemn fundul tigaii de eventuale aderente de la friptul carnii si se adauga feliile de curcan, cu tot cu zeama pe care au lasat-o. Se lasa sa dea in clocot.
Smantana se amesteca cu putin sos fierbinte si se adauga in tigaie, intorcand feliile pe toate partile. Se completeaza, daca e nevoie, cu putina apa fierbinte (atat cat sa pluteasca feliile de piept de curcan in sos) si se fierbe totul la foc mic, acoperit, 15-20 de minute. Inainte de servire, se potriveste gustul sosului de sare si piper.
9. Rețetă tocăniță de curcan cu ciuperci
Ingrediente tocăniță de curcan cu ciuperci
500 gr ciuperci, eu am ales ciupercile brune
500 gr piept de curcan, curatat, spalat si taiat cuburi
o ceapa mare
sare, piper si marar, fie uscat fie verde
200 gr smantana grasa, 20%
30 ml ulei de masline
150 ml apa
Mod de preparare tocăniță de curcan cu ciuperci
Curatam pieptul de curcan, si il portionam cuburi. Spalam si curatam, daca e cazul, ciupercile pe care apoi le taiam in bucati
in uleiul incins prajim, pana la rumenire, pieptul de curcan, adaugam ceapa taiata marunt pe care o calim 2-3 minute
adaugam ciupercile, punem capac la tigaie si gatim timp de 15 minute cand incepe zeama lasata de ciuperci sa se evapore, adaugam apa si mai fierbem timp de 15 minute adaugam mararul si smantana pe care le amestecam condimentam si mai gatim timp de 1 minut
10. Rețetă piept de curcan picant cu orez și curry
Ingrediente piept de curcan picant cu orez și curry
150g orez integral,
500g piept de curcan,
3 linguri ulei de masline,
2 ardei grasi:1 rosu, 1 galben,
un ardei iute,
2 lingurite curry,
un fir de praz,
200 ml supa.
Mod de preparare piept de curcan picant cu orez și curry
Se fierbe orezul in apa cu sare. Cand este gata, se lasa deoparte acoperit. Eu folosesc orez prefiert ambalat in pungulite de 125g, iar acum am folosit doua pungi.
Carnea se spala, se curata de pielite si se taie felii, pe lat. Prazul se curata- eu n-am avut, asa ca am folosit o ceapa verde-se spala si se taie rondele. Ardeii se curata, se spala si se taie fasii.
Intr-o tigaie incinsa se pune uleiul, apoi se pun legumele la calit, timp de 5 minute. Se adauga si carnea, se presara curry si ardeiul iute se amesteca, se acopera cu un capac si se lasa cateva minute sa se innabuse.
Se potriveste de gust cu sare si piper. Se adauga si supa si se lasa sa fiarba, la foc mic, cam 10 minute. Mancarea se serveste calda, pe pat de orez.
11. Rețetă curcan pe varză
Ingrediente curcan pe varză
500 gr carne curcan
2-3 fire ceapa verde sau 1 ceapa medie
500 gr varza proaspata
200 ml sos rosii
1 legatura marar
1-2 foi dafin
1 ardei mediu
1-2 linguri ulei
1 lamaie
sare, piper boabe dupa gust
Mod de preparare curcan pe varză
Carnea de curcan se pune la fiert, in apa cu sare, pentru aproximativ 1 ora..
Separat pregatim varza, care se taie marunt (putin mai mare decat pentru salata) se freaca cu sare si putina sare de lamaie sau zeama de lamaie.
Ardeiul se toaca cubulete si se adauga peste carne atunci cand aceasta a fiert suficient.
Dupa 5 minute adaugam si varza, atunci cand carnea deja este fiarta si se lasa in continuare la foc mediu.
Dupa inca 10 minute, adaugam sosul de rosii, cateva boabe de piper, 2 foi de dafin si sare dupa gust.
La sfarsit, dupa ce se opreste focul, adaugam si mararul tocat marunt.