11 leacuri la îndemână pentru un gât inflamat

17 11. 2014, 10:00

Cele mai des întâlnite simptome ale unui gât inflamat sunt de usturare, senzația că te gâdilă ceva, durere și dificultăți la înghițire. De vină poate fi prezența unei bacterii sau o infecție virală. Alte cauze despre care mai putem vorbi mai sunt expunerea la căldura uscată și fumat, sau chiar o reacție alergică.

Pentru a rezolva problema există numeroase medicamente, dar și multe alte produse naturiste, la îndemâna oricui, și care nu mai intoxică organismul cu substanțe.

APA SĂ‚RATĂ‚

Din cele mai vechi timpuri apa combinată cu sarea a reprezentat un remediu cu rezultat bun. Poate ți-a spus și bunica ta de acest lucru. Se ia un pahar cu apă peste care adaugi jumătate de lingurită cu sare. le amesteci bine. Cu acest amestec fă gargară de 3-4 ori pe zi, în special înainte să te culci. Apa sărată acționează și ca un antiseptic, ajută la înlăturarea excesului de flegmă de pe membrana mucoasă.

Apa sărată mai ameliorează și durerile în gât. Poți înlocui sarea cu bicarbonat de sodiu. Are același efect.

MIEREA

Acest produs este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene. Fă următorul amestec: o lingură de miere călduță, puțin piper și câteva picături de suc de ghimbir. Bea cât este cald. Mixtura aceasta îți va mai ușura durerile și înflamația din gât.

Un alt mix îl poți face din o linguriță cu miere pusă într-o cănuță cu apă caldă sau ceai verde.

CEAIURILE

Îți pot ajuta organismul în lupta împotriva infecțiilor. Frunzele pentru ceai conțin anumiți antioxidanți esențiali care ajută sistemului imunitar. Poți bea orice tip de plantă pentru ceai. Unii spun că ceaiul verde cu o linguriță de miere ar fi o bună opțiune în acest caz.

SUPA DE PUI

Tot bunica ți-a mai spus de acest remediu. Se poate că l-ai încercat de fiecare dată când ai răcit. Cheia importantă din ecuație este sarea din supă care în combinație cu zeama plină de vitamine îți dă energie și combate infecția.

LĂ‚MÂIA

Este un remediu eficient datorită proprietăților sale antimicrobiene. Vitamina C din lămâie ajută sistemului imunitar. Poți tăia o lămâie pe jumătate, presară pe ea puțină sare și linge ca pe înghețată.

De asemenea, mai poți consuma apă călduță în care ai pus zeama de la o lămâie. Poți adăuga și o lingură de miere dacă dorești. În locul lămâii poți folosi și alte citrice.

SCORȚIȘOARA

Un alt produs antibacterian este scorțișoara. Pune două cești de apă cu o bucățică de băț de scorțișoară, adaugă puțin piper negru, și pune totul amestecat la fiert pentru 5 minute. La sfârșit poți adăuga și o linguriță de miere.

Scorțișoara este și un bun antiinflamator și îți va mai elibera gâtul. Potrivit de luat mai este și uleiul de scorțișoară cu miere, luat de două ori pe zi.

BEZELE (marshmallows)

Marshmallows (în engl.) este un preparat modern din zahăr, sirop de porumb, cu albușuri, gelatină, etc. Rețeta tradițională folosea, în locul gelatinei, extractul din rădăcina mucilaginoasă a plantei de nalbă.

Această rădăcină de nalbă, Althaea officinalis, este folosită de foarte mulți ani în tratarea gâtului, în cazul în care este inflamat. ceaiul din această plantă combate infecțiile si ajută sistemului respirator.

Unii ar spune că și bezelele americane ar fi bune, dat fiind faptul că sunt moi și pufoase, iar gelatina din compoziție ar ajuta problemei gâtului.

SCHINDUFUL

Dacă nu știai află că este un puternic ingredient ce combate gâtul inflamat. Se amestecă 2 linguri de semințe de schinduf în 6 cești de apă, le lași la fiert 30 de minute. Cu acest mix poți face gargară de 3 ori pe zi. Schinduful este un bun anti-inflamator

Reține că odihna este un factor important în recuperarea organismului și lupta cu boala, precum și o vizită de rutină la medicul specialist, în cazul în care problema nu se remediază în câteva zile.

ULEIUL DE COCOS

Ia dimineața pe stomacul gol o linguriță de ulei de cocos și nu bea nimic timp de jumătate de oră.

Gât inflamat

TURMENIC

Condimentul originar din India este un bun antioxidant și anti-inflamator.

SALVIA ȘI ECHINACEEA

Cele două sunt de mare ajutor sistemului imunitar, mai ales când te confrunți cu o răceală sau o gripă. Au efect precum lidocaina pentru gât.